Презентація на тему: "Іменник як частина мови. Поняття роду, числа"

Про матеріал
Презентація уроку з української мови на тему: "Іменник як частина мови. Поняття роду, числа" для учнів 10 класу (студентів 1 курсу коледжів)
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Презентація на тему: “Іменник як частина мови. Поняття роду, числа”. Підготувала:викладач-методист. Кравченко Н. О.

Номер слайду 2

Сьогодні на уроці ми повинні:- повторити й поглибити знання про іменник як частину мови;- зміцнити навички визначення роду іменників;- сформувати поняття про іменники спільного роду;- навчитися визначати рід незмінюваних іменників;- навчитися утворювати фемінітиви; - систематизувати поняття про категорію числа та особливості вживання іменників, що мають форму тільки однини чи множини; - розвивати творчі здібності та культуру мовлення; - сприяти вихованню любові до рідного слова.

Номер слайду 3

Виконайте завдання. На місці пропусків запишіть відсутні слова (за смислом). Люблю весняний … Ранньою весняною … добре прогулятися по …, що прокидається від … . Після довгої, суворої, холодної … радують перші … … . Там, де ясне … не прогріло …, ще лежить сірий … . З’являються перші … . Скоро вони зіллються разом, зійде … з … . У чистому … відчувається … … . Майже на всіх … і … починають набухати … . Несміливо з’являються найперші … — … . У густому … з-під … поступово пробивається смарагдовий … . Блідо-блакитне … стає яскравішим, а весняне … починає пригрівати. Солодко пахне талим …, весело дзюрчать …, вмиваючи … після … . Дивлячись на те, як … скидає з себе зимові … … та …, легко уявити, що скоро тут і там буде майоріти … із зеленої ніжної молодої … та красивих … . Дзвінко заспівають … на різні … , з’являться … та …, що спали взимку. Навесні … співає від … , … хвилюється через щасливе … та … чогось нового, світлого, теплого. Це вже знайоме … , але щороку воно дивує та приносить багато радісних … . Хочеться дихати на повні … , зняти обридлі за … … й … . … — найпрекрасніша … !

Номер слайду 4

Завдання . Порівняйте свій текст з текстом-оригіналом. До якої частини мови відносяться слова, які ви поставили на місці пропусків? Люблю весняний ліс Ранньою весняною порою добре прогулятися по лісу, що прокидається від сну. Після довгої, суворої, холодної зими радують перші ознаки весни. Там, де ясне сонце не прогріло землю, ще лежить сірий сніг. З’являються перші проталини. Скоро вони зіллються разом, зійде лід з річок. У чистому повітрі відчувається пробудження природи. Майже на всіх деревах і чагарниках починають набухати бруньки. Несміливо з’являються найперші квіти — проліски. У густому ялиннику з-під заметів поступово пробивається смарагдовий мох. Блідо-блакитне небо стає яскравішим, а весняне сонце починає пригрівати. Солодко пахне талим снігом, весело дзюрчать струмки, вмиваючи землю після сну. Дивлячись на те, як ліс скидає з себе зимові кайдани снігу та криги, легко уявити, що скоро тут і там буде майоріти килим із зеленої ніжної молодої травички та красивих квітів. Дзвінко заспівають птахи на різні голоси, з’являться звірі та комахи, що спали взимку. Навесні душа співає від веселощів, серце хвилюється через щасливе збудження та передчуття чогось нового, світлого, теплого. Це вже знайоме почуття, але щороку воно дивує та приносить багато радісних хвилин. Хочеться дихати на повні груди, зняти обридлі за зиму куртку й шапку. Весна — найпрекрасніша пора!

Номер слайду 5

Іменником називається самостійна частина мови,що відповідає на питання ХТО? ЩО? і означає назву предметагоризонтмагазинквіткалісніч

Номер слайду 6

Категорії іменника Істоти (хто?)Неістоти (що?)музикантсобакалікаррояльхлібдерево

Номер слайду 7

ВласніЗагальніКиїв. Тарас Шевченко. Марсселогораучитель

Номер слайду 8

КонкретніАбстрактнікіньчовентелевізорбурягнівкохання

Номер слайду 9

ЗмінюваніНезмінюванібаянпальтоситрокашпокакадужурі

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Незмінювані іменники іншомовного походження:пюре, бюро, маестро, какадуІменники прикметникового походження:військовий, черговий, майбутнєМножинні іменники:ножиці, сани, канікули, Карпати. Не мають відміни

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Виконайте завдання. Прочитайте прислів'я. Визначте іменники, які можуть позначати осіб як чоловічої, так і жіночої статі. 1. Базіка набалака — і в торбу не збереш. 2. Нероба гірше п’яниці. 3. Незграба псує, а роботяга переробляє. 4. Соня та ледацюга — рідні душі. 5. Ні рак, ні жаба, а просто нахаба! 6. Вереда й себе раз на рік любить. Чому такі іменники називають іменниками спільного роду?

Номер слайду 14

Спільний рід (ж.р., ч.р.)Назви людей захарактеромневдахасоняповедінкоюпричепароззявапрофесієюлистоношасуддя

Номер слайду 15

Зверніть увагу! Рід особи, названої іменником спільного роду, визначають синтаксично, тобто за допомогою означальних слів:  Ріс я круглим сиротою. Де вона тепер, бідолаха? — задумався Григорій. Забарилась недотепа — от тобі й халепа.

Номер слайду 16

Завдання. Доберіть до кожного словосполучення іменники спільного роду, які б відповідали його змісту. Поясніть правопис дібраних слів. 1) Дитина, що втратила батьків. 2) Людина, яка хитрістю і спритністю прокладає собі всюди шлях. 3) Вередлива людина. 4) Людина, якій не щастить, часто нічого не вдається. 5) Той, хто заводить, починає бійку, любить битися. 6) Сновида, лунатик. 7) Людина, яка постійно живе в горі, біді.8) Господар, розпорядник товариської вечері, бенкету.

Номер слайду 17

Відповіді6. сомнамбула2. пронира3. вереда4. невдаха5. забіяка1. сирота7. бідолаха8. тамада

Номер слайду 18

Виконайте завдання. Перепишіть, вибираючи з дужок слова в потрібній граматичній формі. 1. Тут співали мені дуби, степ (гойдав, гойдала) пшениці і вівса. 2. Лебедина зграя в (дальній, дальню) путь рушає. 3. Дим над землею гіркий наче (тертий, терта) полин. 4. Парадною ходою під (барабанний, барабанну) дріб рушили вчорашні школярі до центральної площі міста. 5. Оркестр грав (урочистий, урочисту) туш, а всі, стоячи, привітальними вигуками та бурхливою овацією зустрічали ювіляра. Які слова у вас викликали труднощі при написанні? Чому?

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Я - редактор. Визначте правильно чи неправильно вжито іменники чоловічого та жіночого роду та узгоджені з ними слова. У вас нежить? Краплі від нежиті можна придбати в найближчій аптеці міста. Дермазол – найкращий шампунь від лупи. У вас болить голова? Поспішайте до нашої аптеки. У нас найдешевші таблетки і ліки від мігрені та головної болі.

Номер слайду 21

Купи гарну тюль та штори. Нова туш Maybelline без воску відтепер в Україні

Номер слайду 22

Увага! Спалах корі в Україні триває!Як знайти свій путь у житті?!

Номер слайду 23

Дриль ударна Makita HP1641 K – це надійний, багатофункціональний професійний інструмент. Чи є шкідливим вплив аерозолі на людину?Скільки коштує відправка цінної бандеролі поштою?

Номер слайду 24

Виконайте завдання. Запишіть подані слова, додавши до кожного прикметник-означення, у дві колонки:1) іменники чоловічого роду; 2) іменники жіночого роду. Шампунь, бандероль, папороть, ваніль, фланель, рукопис, путь, Сибір, степінь, ступінь, аерозоль, розкіш, рояль, суміш, жовч, гуаш, тюль, міль.

Номер слайду 25

Я — редактор. Прочитайте. Укажіть допущені помилки, відредагуйте речення. 1. Прозора тюль на вікнах придасть кімнаті особливого затишку, а обтягнуті бязем меблі створять враження розкошу. 2. Тюлева гардина вбереже від проникнення бруду та пилі з вулиці. 3. З вікна можна полюбуватися прямим і рівним магістралем. 4. Поява червоної сипі на шкірі та надоїдлива нежить є признаками корі. Хвороба може викликати головну біль, іноді навіть втрату свідомості.

Номер слайду 26

Номер слайду 27

Номер слайду 28

Назви осіб чоловічої статіАташе (консультант при дипломатичному представництві)Гідальго(іспанський дворянин)Гуру (духовний наставник у індусів)Денді (вишукано одягнена світська людина)Квазімодо(потворна людина)Круп’є(розпорядник ігор у казино) Кутюр’є(спеціаліст, який розробляє моделі одягу)Маестро(видатний музикант)

Номер слайду 29

Назви осіб чоловічої статіМесьє (форма ввічливого звертання до чоловіка у Франції)Рефері(суддя спортивних змагань)Папараці(світський хронікер) Рантьє(особа, яка живе за рахунок доходів від цінних паперів)Портьє(швейцар у готелі)Тифозі(спортивний уболівальник в Італії)Тореро(учасник бою биків)

Номер слайду 30

Назви тварин, птахівпонізебукакадуемушимпанзегризліфламінгонандуагамімарабуагамі

Номер слайду 31

Але якщо контекст указує, що йдеться про самку, то слова, які узгоджуються з невідмінюваними назвами тварин, уживаються у формі жіночого роду. Шимпанзе годувала свого малюка. Поні не відходила ні на крок від дитини.

Номер слайду 32

Назви осіб жіночої статіЕмансипе – жінка, яка демонструє рівні права з чоловіком. Інженю – актриса, яка грає наївних дівчат. Леді – дружина лорда в Англії. Мадам – форма звертання до заміжньої жінки у Франції. Міледі - шанобливе звертання до заміжньої жінки у Великобританії. Міс – звертання до нетитулованої заміжньоїжінки в англомовних країнах. Містрис – володарка. Пері – тендітна, чарівна жінка. Фрау - звертання до заміжньої жінки в Німеччині. Фрейлейн - звертання до незаміжньої жінки в Німеччині. Фрекен - звертання до незаміжньої жінки в скандинавських країнах. Фру - звертання до заміжньої жінки в скандинавських країнах.

Номер слайду 33

Назви неістоткіношосепіаніноменюескімокашнежурі

Номер слайду 34

Інші назви – чоловічий рід. Сулугуні (сир)Кабукі (театр)Кантрі (стиль)Каберне (виноград)Барбекю (шашлик)Торнадо (вітер)

Номер слайду 35

Інші назви – жіночий рід. Салямі (ковбаса)Бере (груша)Окапі (жирафа)Авеню (вулиця)Боржомі (вода)Страдиварі (скрипка)Альма-матер (старовинна назва університету)Цеце (муха)Броколі (капуста)Кольрабі (капуста)

Номер слайду 36

Інші назви – жіночий рід. КоміГупіГіндіФугу. ГураміБенгаліІвасіПутасумовариба

Номер слайду 37

Невідмінювані багатозначні іменники можуть мати неоднакову родову характеристику в різних значеннях: Альпака (тварина) ч. і ж. р. Альпака (шерсть) с. р. Сопрано (голос) с. р. Сопрано (співачка) ж. р. Каберне (вино) с. р. Каберне (виноград) ч. р.

Номер слайду 38

Рід невідмінюваних географічних назв. Кіліманджаро. Ай-ПетріТокіо. МіссуріЧиліТбілісіОріноко. Нікарагуавизначається за родом загальної назви Місто (с.р.)Гора (ж.р.)Країна (ж.р.)Ріка (ж.р.)

Номер слайду 39

Рід абревіатурвизначається за родом стрижневого слова. ООНОрганізація. Об’єднаних. Націй. Жіночий рід. НБУНаціональний банк України. Чоловічий рід. МЗСМіністерство закордонних справ. Середній рід

Номер слайду 40

Закінчуються на приголосний ЖЕК (контора),ВАК (комісія),ВАТ, ЗАТ (товариство),Мін’юст, Мінфін, МОЗ, МОН(міністерство)Чоловічий рід. Закінчуються на -о. НАТО, ЮНЕСКО, РНБО,СІЗОСередній рід. Граматична форма деяких абревіатурвпливає на рід

Номер слайду 41

Робота в групах. Виконайте завдання. Доберіть до іменників, зображених на малюнках, прикметники або дієслова у формі минулого часу. Визначте рід іменників. Утворені речення запишіть. У зоопаркукакадупонішимпанзецецеокапіфламінго

Номер слайду 42

У кав’ярнісуфлекакаоескімоборжоміжелеманго

Номер слайду 43

У магазинісаляміівасісулугунідражефілеброколі

Номер слайду 44

У ресторанібарбекюпюременюрагухарчоолів’є

Номер слайду 45

У філармоніїжурібанджомаестротріострадиваріпопурі

Номер слайду 46

У туристичному агентствіБалі (острів)Чилі (країна)Мехіко (місто)МіссісіпіТенере. Деналі

Номер слайду 47

На уроці теорії музикисопраносольфеджіовібратолібретоадажіофортепіано

Номер слайду 48

Я — редактор. Прочитайте. Укажіть допущені помилки, відредагуйте речення. 1. МЗС врегулював проблему з виробником закордонних паспортів. 2. ДАІ вимагало додаткової перевірки обставин аварії на шосе. 3. Лук’янівський СІЗО через два-три роки «випишуть зі столиці». 4. У липні НБУ вже викупило на міжбанку понад 1,3 мільярда доларів. 5. Усього за 150 метрів від центрального пляжу Запоріжжя СЕС виявив холерний вібріон.

Номер слайду 49

Виконайте завдання. Узгодьте абревіатури з дієсловами у формі минулого часу. З трьома складіть речення і запишіть. ЮНЕСКО(затвердити), США (погодитись), НАТО (заявити), ТСН (святкувати), СБУ (забезпечити), ДАІ (дозволити), ЗМІ (висвітлити), УТН (повідомити), НБУ (відмовити), РНБО (розглянути), ЧАЕС (вибухнути), УПА (об’єднати).

Номер слайду 50

Номер слайду 51

Номер слайду 52

Номер слайду 53

Номер слайду 54

Номер слайду 55

Дайте відповідь. Чи однакову справу роблять швець і швачка, друкар і друкарка, машиніст і машиністка, стюард і стюардеса?

Номер слайду 56

Відповідь: НІшвецьшвачкадрукардрукаркамашиністмашиністкастюардстюардеса

Номер слайду 57

Виконайте завдання . З поданих пар слів випишіть лише ті, що є родовими парами. Які слова в цих парах використовуються тільки в розмовно-просторічному мовленні? Усно поясніть значення слів у решті пар за зразком: рахівник — той, хто рахує (фах, ч. р.); рахівниця — це не особа на позначення професії, а прилад для лічби. Рахівник — рахівниця, аспірант — аспірантка, жнивар — жниварка, штукатур — штукатурка, німець — німкеня, технік — технічка, сторож — сторожка, сторож — сторожиха, митник — митниця, китаєць — китайка, дяк — дячиха, бібліотекар — бібліотекарка, бібліотекар — бібліотекарша, швейцар — швейцарка, голландець — голанка, пілот — пілотка, вівчар — вівчарка, компаньйон — компаньйонка, акомпаніатор — акомпаніаторка, балетмейстер — балерина, кореспондент — кореспондентка.

Номер слайду 58

Відповідь. Аспірант — аспірантка, німець — німкеня, сторож — сторожиха, дяк — дячиха, бібліотекар — бібліотекарка, бібліотекар — бібліотекарша, копаньйон — компаньйонка, акомпаніатор — акомпаніаторка, кореспондент — кореспондентка. Тільки в розмовно-просторічному мовленні використовуються слова: сторожиха, бібліотекарша, дячиха.

Номер слайду 59

Відповідь: не є парами словарахівникрахівницяжниваржниваркаштукатурштукатуркатехніктехнічка

Номер слайду 60

Відповідь: не є парами словасторожшвейцаркитаєцьмитниксторожкамитницякитайкашвейцарка

Номер слайду 61

Відповідь: не є парами словапілотвівчарголландецьбалетмейстерголанкапілоткавівчаркабалерина

Номер слайду 62

Номер слайду 63

Номер слайду 64

Номер слайду 65

Виконайте завдання. Розподіліть іменники на три групи: А – ті, що мають однину та множину, Б – ті, що мають лише однину, В – ті, що мають лише множину. Молодість, доброта, місто, море, дружба, завзяття, лінія, глибина, настирливість, піднесення, білизна, колектив, дерево, кущ, звір, птахівництво, птах, хоробрість, радощі, Венера, Юпітер, Львів, іменини, кінь, змагання, терпіння, морква, халва, ресурси, бензин.

Номер слайду 66

Виконайте завдання. Допишіть приклади іменників, що вживаються тільки в множині. Назви ігор: шашки ... Назви проміжків часу: канікули ... Назви багаторазового повторення дії: заробітки ... Назви парних предметів: сани ... Назви станів: пестощі ... Назви речовини: вершки ...

Номер слайду 67

Виконайте завдання. Складіть речення з іменниками, визначте їхній рід і число. 1.      Карпати. 2.      Десна. 3.      Бровари. 4.      Канів. 5.      Прилуки. 6.      Київ.

Номер слайду 68

Домашнє завдання. Розробіть туристичний маршрут по Україні чи своєму краю. Підготуйте рекламу туристичного маршруту. Використовуйте іменники всіх родів у всіх формах числа. Запишіть у зошит.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Васильєва Марина Анатоліївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
24 січня 2020
Переглядів
4789
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку