Презентація на тему:"Інтерактивні технології навчання"

Про матеріал
Семантичне значення слова інтерактивний походить від англійського слова «interact», де «inter» – взаємний, «act» – діяти. Отже інтерактивний – це здатність взаємодіяти в режимі бесіди, діалогу з чимось (комп’ютером), або з кимось (людиною). Інтерактивне навчання - це навчання,яке відбувається за умови постійної, активної взаємодії всіх учасників навчального процесу. Це співнавчання, взаємонавчання (колективне, групове, навчання у співпраці), де і учень і вчитель є рівноправними суб’єктами навчального процесу, розуміють, що вони роблять, рефлексують з приводу того, що вони знають, вміють здійснювати. Безпосередньо, сама організація інтерактивного навчання передбачає моделювання різноманітних життєвих ситуацій, спільне вирішення проблем на основі аналізу обставин та відповідної ситуації, використання рольових ігор. Усі інтерактивні технології поділяються на чотири групи: фронтальні технології, технології колективно-групового навчання, ситуативного навчання та навчання у дискусії. Серед інтерактивних методів широко використовуються такі як: мозковий штурм, мікрофон, коло ідей, робота в малих групах, займи позицію, пресс-метод, акваріум, подорож рольові ігри та інші.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Інтерактивні технології Підготували Студентки 4 курсу, групи АДубенського коледжу РДГУМаргосюк Ірина. Лищун Катерина

Номер слайду 2

Яке має бут навчання?Під час навчання учні мають робити набагато більше, ніж просто слухати і фіксувати готові думки вчителя. Вони можуть продукувати інформацію самостійно, визначати та обговорювати проблеми, знаходити шляхи їх розв’язання, спостерігати і планувати. Вони повинні мати змогу застосовувати нові знання та навички на практиці, створювати зворотні зв’язки.

Номер слайду 3

Розрізняють такі моделі навчання: Перш ніж перейти до ґрунтовного розгляду інтерактивних навчальних технологій , пропоную з'ясувати загальну суть інтерактивного навчання і порівняти його із загальновідомими, традиційними підходами до навчання. Пасивне. АктивнеІнтерактивне

Номер слайду 4

Пасивна модель навчання. Модель “Монолог”

Номер слайду 5

Активна модель навчання. Модель “Діалог”

Номер слайду 6

Інтерактивна модель навчання. Модель “Полілог”

Номер слайду 7

Запам'ятайте!Слово „інтерактив” англійського походження, від слів „Interact”, де „inter” – взаємний і “act” – діяти. Таким чином, інтерактивний здатний до взаємодії, діалогу. Сутність інтерактивного навчання полягає в активному залученнівсіх учнів до процесу пізнання.Інтерактивні методи – це способи організації продуктивної взаємодії суб’єктів педагогічного процесу

Номер слайду 8

Виокремлюють такі ідеї навчання:1) людина повинна відчувати належність до певної групи людей; 2) поведінка людини зумовлена особистісними якостями;3) група є організацією, діяльність якої будується на розумінні кожним членом групи своїх завдань і обмежень;4) група забезпечує емоційну підтримку кожного;5) групова робота підвищує ефективність оволодіння навчальнимматеріалом;6) робота в групі актуалізує потребу в самоосвіті.

Номер слайду 9

Інтерактивне навчання. Мета: Створення комфортних умов навчання;Побудова продуктивного освітнього процесу. Відчуття учнем своєюї успішності, інтелектуальної досконалості;

Номер слайду 10

Цілі та завдання інтерактивного навчання: Розширенняпізнавальнихможливостейучнів, зокремау здобуванні,аналізі тазастосуванніінформації зрізних джерел. Можливостіперенесенняотриманихумінь, навичокта способівдіяльності нарізні предметита позашкільнежиття учнів. Формуванняглибокоївнутрішньоїмотивації.

Номер слайду 11

Ознаки інтерактивного навчання: Розширення пізнавальних можливостей учнів;високий рівень засвоєннязнань;контроль за рівнем знань; учитель виступає в роліорганізатора,консультанта; між учителем і учнями вколективі відбуваєтьсяспівпраця. На вивчення певноїінформації потрібен значний час; потребує інших підходів воцінюванні знань учнів;учитель немає певногодосвіду щодо такого видуорганізації навчальногопроцесу;недостатньо методичнихрозробок уроків з предмету“Я у Світі”. Позитивне: Негативне:

Номер слайду 12

Інтерактивна методика проведення уроків з”Я у Світі”забезпечує розвиток наступних умінь та навиків учнів: Критично аналізувати інформацію. Аргументувати, дозволити та висловлювати власні погляди. Описувати, аналізувати та зіставляти процеси й явища суспільного розвитку. Давати власну оцінку та формулювати належні судження. Досягати компромісу та консенсусу під час дискусій. Толерантно вирішувати конфлікти.

Номер слайду 13

Що таке інтерактивні технології?це організація засвоєння знань і формуванняпевних вмінь та навичок через сукупністьособливим способом організованихнавчально–пізнавальних дій, що полягають вактивній взаємодії учнів між собою тапобудові міжособистісного спілкування зметою досягнення запланованого результату. Запам'ятай!Якщо хочеш бути компетентним вчителем!

Номер слайду 14

Те, що я чую, я забуваю. Те, що я бачу й чую, я трохи пам'ятаю. Те, що я чую, бачу й обговорюю, я починаю розуміти. Коли я чую, бачу, обговорюю й роблю я набуваю знань і навичок. Коли я передаю знання іншим, я стаю майстром.

Номер слайду 15

Принцип активностіПринцип довіри у спілкуванні. Принцип відкритого зворотного зв’язку. Принцип експериме-нтування. Принцип рівності позицій. Принципи інтерактивного навчання

Номер слайду 16

Структура уроку “ Я досліджую світ” із застосуванням інтерактивних технологій. Мотиваціясфокусувати увагу учнів на проблемі та викликати інтерес дообговорюваної теми; Оголошення теми та очікуваних результатів забезпечити розуміння учнями змісту їхньої діяльності під час уроку;Надання необхідної інформаціїдати інформацію для опрацювання за мінімальний час;Інтерактивна вправа – центральна частина уроку практичне засвоєння навчального матеріалу, досягнення поставленої метиуроку;Рефлексія – підбиття підсумків, оцінювання результатів уроку усвідомлення отриманих результатів, пошук проблеми, плануванняперспективи та корекції.15234

Номер слайду 17

Для того щоб вчитель ефективно використовував на уроках “ Я досліджую світ”інтерактивні технології слід:поступово використовувати ці технології (ретельно готуючи вправи), поки учні та вчитель звикнуть до них;не зловживати, безмірно використовуючи лише ці технології;не перетворювати уроки на " ігри заради ігор ";давати учням випереджувальні завдання для самостійної підготовки (прочитати, продумати, виконати);ретельно планувати й обмірковувати заняття ( вивчити і обміркувати матеріал;мотивувати учнів до вивчення теми, шляхом підбору проблем, цікавих випадків; оголошувати очікувані результати; визначати час на вправи, ролі учасників, питання, оцінювання);під час виконання вправ давити учням час на обдумування завдання з метою серйозного виконання;на одному занятті використовувати одну, у окремих випадках дві інтерактивних технології;після виконання вправ обов'язково проводити ґрунтовне обговорення за підсумками.

Номер слайду 18

Уроки “Я досліджую світ”, які ґрунтуються на інтерактивній методиці мають такі особливості: На кожному уроці використовуються ті чи інші види пізнавальної, розумової та навчальної активності учнів;Для успішного вирішення завдань на уроках широко використовуються активні методи роботи,При такій методиці й побудові уроку у класі створюється максимально демократична атмосфера, учні самостійно діють, сприймаючи рішення насвою відповідальність, що сполучається з рівнем їх розвитку;Працюють виключно усі учні, по кілька разів приймаючи участь у різних методах роботи за урок, при цьому спостерігається надзвичайно висока активність і бажання приймати участь на уроці, - діти вчаться на свободі, яка їм надається і правилах, котрі їх обмежують;Досягається висока ефективність засвоєння матеріалу;Учитель стає зразком демократичних відносин. А самі уроки організовуються на демократичних принципах і стають моделлю ( міні моделлю) демократичного суспільства;Навчання виходить за межі аудиторії, класу, предмету, - активно застосовуються знання у шкільному житті, сімейних стосунках, товариських.

Номер слайду 19

М. Кларін класифікує інтерактивні методи навчання за принципом активності:фізична (зміна робочого місця, виконання записів,малювання тощо);пізнавальна (доповнення відповідей, виступ,самостійний пошук розв'язання проблеми тощо).соціальна (ставлення запитань, формулюваннявідповідей тощо);

Номер слайду 20

М. Скрипник у свою класифікацію інтерактивних методів навчання поклала такий принцип навчання,як взаємодія — діалог. Дослідниця визначає наступні методи інформаційні («Моє ім'я», «Весела Віра», «Першезнайомство», «Хвилина мого життя», «Паперовілітаки», «Мені подобається», «Іменні жетони»);пізнавальні («Від А до Я»);мотиваційні («Мої очікування», «Лист до самогосебе», «Самооцінка», «Інтерв'ю»);регулятивні («Виробимо правила»).

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Критерії відбору інтерактивних методів навчаннявідповідність цілям і завданням навчання і розвитку школяріввідповідність дидактичним цілям урокувідповідність змісту теми урокувідповідність віковим, інтелектуальним можливостям школяріввідповідність часовим рамкам навчаннявідповідність професіоналізму і досвіду конкретного учителя відповідність способу керівництва навчальною діяльністювідповідність логіці навчального процесу

Номер слайду 23

Правила організації інтерактивної роботи на уроках “ Я досліджую світ”, “ Я у світі”1. До роботи повинні бути залучені різною мірою всі учні.2. Необхідно дбати про психологічну підготовку учнів3. Тих, хто навчається в інтерактиві, не повинно бути багато.4. Приміщення має бути спеціально підготовленим5. Необхідно проявляти терпимість до будь-якої точки зору, уважновислуховувати всіх учасників, поважаючи їх.6. Уважно ставитись до учнів під час формування груп.7. На одному уроці бажано застосовувати 1-2 інтерактивних види роботи.

Номер слайду 24

Інтерактивні методи навчання можуть формувати правила:кожна думка важлива;не бійся висловитись; ми всі - партнери; обговорюємо сказане, а не людину; обдумав, сформулював, висловив; кажи чітко, ясно, красиво; вислухав, висловився, наводь тільки обґрунтовані докази;умій погодитись і не погодитись; важлива кожна роль.

Номер слайду 25

Номер слайду 26

Дякую за увагу!style.colorfillcolorfill.type

pptx
Пов’язані теми
Педагогіка, Інші матеріали
Додано
30 листопада 2020
Переглядів
23379
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку