Презентація на тему "Історичне минуле в літописних оповіданнях " Три брати - Кий,Щек,Хорив і сестра їхня Либідь"

Про матеріал

Матеріал до уроків української літератури в 5 класі з теми "Історичне минуле в літописних оповіданнях".

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Історичне минуле в літописних оповіданнях «Три брати – Кий, Щек, Хорив і сестра їхня Либідь»

Номер слайду 2

Україна має славну історію, у якій є як світлі сторінки, так і сумні. Світло про нашу минувшину проливають перші книги, які створено понад тисячу років тому!

Номер слайду 3

ЛІТОПИС – ЦЕ ОПИС ВАЖЛИВИХ ІСТОРИЧНИХ ПОДІЙ,ПОДАНИЙ У ХРОНОЛОГІЧНОМУ ПОРЯДКУ. ЛІТОПИСЕЦЬ НАЙЧАСТІШЕ БУВ УЧАСНИКОМ ЧИ ОЧЕВИДЦЕМ ПОДІЙ.

Номер слайду 4

НЕСТОР ЛІТОПИСЕЦЬ – КИЇВСЬКИЙ ЛІТОПИСЕЦЬ ТА ПИСЬМЕННИК. З 1073 РОКУ ЧЕРНЕЦЬ КИЄВО-ПЕЧЕРСЬКОГО МОНАСТИРЯ. ВВАЖАЄТЬСЯУПОРЯДНИКОМ «ПОВІСТІМИНУЛИХ ЛІТ». ПОХОВАНИЙУ КИЄВО – ПЕЧЕРСЬКІЙ ЛАВРІ.

Номер слайду 5

Володимир – великий князь київський , Хреститель Русі , син київського князя Святослава і ключниці Малуші.

Номер слайду 6

Брати Кий , Щек, Хорив і сестра їхня Либідь. За «Повістю минулих літ» жили на дніпровських горах і збудували на правому березі місто, яке назвали на честь старшого брата Кия.

Номер слайду 7

Києво – Печерська лавра заснована у 1051 році монахом Антонієм і Феодосієм у печерах біля літньої княжої резиденції Берестово поблизу Києва. Першим настоятелем був Варлаам Печерський.

Номер слайду 8

ТЕСТИ1. Скільки років було Нестору, коли він потрапив до монастиря ?а)15 років; в)17 років;б)20 років; г)25 років.2. Скільки років він працював над створенням «Повісті минулих років»?а)50 років; в)20 років;б)10 років; г)15 років.3. Чи всі жанри прозових творів присутні у творі ?а)легенди; в)оповідання;б)перекази; г)романи.4. Яке місто заснував Кий поблизу річки Дунай ?а)Городище; в)Корсунь;б)Києвець; г)Канів.5. Хто з перерахованих племен не платив данину Русі ?а)сіверяни; в)мурома;б) чудь; г)черемис.

Номер слайду 9

6. Як звали сестру засновників Києва?а)Либідь; в)Роксолана;б) Оксана; г)Ярославна.7. За шлюбним звичаєм ,коли поляни приводили молоду нареченому?а)звечора; в)уночі;б)ранком; г)удень.8. Древляни викрадали собі жінок за звичаєм (місце)а)біля води; в)у полі;б)у лісі; г)під час свят.9. Які племена мали спільний звичай ставати на ігрища між селами ?а)чудь. меря, мурома;б)радимичі, в’ятичі, сіверяни;в)мордва, перм, печора;г)ям, литва, корс.

Номер слайду 10

10. Як греки називали слов’ян?а) Велика Скіф; в)Мала Скіф;б) Русичі; г)Дуліби.11. Де слов’яни зберігали посудину з прахом померлого?а)біля річки; в)у своїх домівках;б)на стовпах при дорозі; г)у лісі.12. Мощі Нестора Літописця донині зберігаються а) у Києво-Печерській лаврі; в)у Десятинній церкві;б) у Софійському соборі; г)у Вишгороді.

Номер слайду 11

Пригадаймо 1. Що знаходиться на горі, де сидів Кий?2. Як називалося слов’янське плем’я, нащадки якого й донині живуть у Києві ?3. Чому Кий не міг бути перевізником ?4. У якому городку хотів сісти зі своїм родом Кий ?5. Головна думка «Повісті минулих літ»

Номер слайду 12

Перевірмо 1. Боричів узвіз.2. Поляни.3. Бо ходив на Царгород.4. Києвець.5. Захоплення героїчним минулим.

pptx
Додано
13 січня
Переглядів
413
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку