Презентація на тему: "Кирило Розумовський"

Про матеріал
Презентація на тему: "Кирило Розумовський - український військовий, політичний і державний діяч"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Номер слайду 8

1. Гетьманщину було поділено на повіти 2. Запроваджено систему шляхетських судів — земських, ґродських і підкоморських 3. Обмежив перехід селян від одного поміщика до іншого, що стало суттєвим кроком до закріпачення селян 4. З'явився царський указ від 13 січня 1752 року, який забороняв поширення на українське населення стану холопства, а тих, хто переступав цей указ, оголошено було злочинцями й ослушниками 5. Почав реформувати армію, вводити однострій — голубі мундири — у полки. Однакова зброя, створено систему шкіл з військовою наукою для козацьких дітей; 6. Опікувався освітою, наукою, літературою, мистецтвом. Виношував плани відкриття університету в Батурині.

Номер слайду 9

М. Грушевський про діяльність К. Розумовського «Сам новий гетьман був чоловік зовсім чужий Україні та її життю. Він виріс у Петербурзі, був усім зв’язаний з петербурзьким панством. Його довіреним дорадником був Григорій Теплов, бувший його учитель, чоловік хитрий і недобрий, українським порядкам неприхильний. …На Україні Розумовський нудився, проживав частіше в Петербурзі; держав себе не як товариш української старшини, а немов якийсь володар з божої ласки, і завів у своїй глухівській резиденції двір на взірець двору петербурзького. В справи українські не дуже мішався, і Україною правила старшина по своїй волі, зносячись безпосередньо з сенатом і російським правительством…» 

Номер слайду 10

1754 р. - видано указ про контроль над фінансами Гетьманщини, який фактично ліквідував митну службу України. Скасовано митний кордон між Росією та Україною.

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Катерина II змусила Кирила Розумовського відмовитися від гетьманства, за що йому було пожалувано чин генерал-фельдмаршала, великі володіння в Україні: м. Гадяч з навколишніми селами, Биківську волость, палац в Батурині та довічне грошове утримання в розмірі 60 тис, крб. щорічно.

Номер слайду 13

Номер слайду 14

ppt
До підручника
Історія України 8 клас (Сорочанська Н.М., Гісем О.О.)
Додано
18 листопада 2019
Переглядів
3287
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку