Презентація на тему: «Клімат. Загальні риси клімату. Кліматичні пояси та типи клімату»

Про матеріал
Презентація до уроку географії («Географія» підручник для 7 класу закладів загальної середньої освіти, Бойко В. М., Міхелі С. В.)
Зміст слайдів
Номер слайду 1

КЛІМАТ. ЗАГАЛЬНІ РИСИ КЛІМАТУ. КЛІМАТИЧНІ ПОЯСИ ТА ТИПИ КЛІМАТУВиконала: вчитель географіїХерсонської ЗОШ №46 І-ІІІ ступенів. Павлик Світлана Віталіївна

Номер слайду 2

В Африці немає звичних для нас холодних зим, на більші її частині зима і літо розрізняються, головним чином умовами зволоження. Літо - майже повсюдно сезон дощів, зима – бездощовий сезон, винятком є район екватора та пустелі. Лише в горах температура опускається нижче 0 градусів. Більшість жителів Африки ніколи не бачили снігу. І навіть сріблясто крижані вершини високих гір, місцеві жителі довго вважали скупченням коштовних металів.

Номер слайду 3

На екваторі середня температура повітря впродовж усього року утримується в межах +25...+27 °С. Далі на південь і північ у тропічних поясах уже відчутне сезонне коливання температури. На крайньому півдні та півночі у субтропіках узимку середні температури не опускаються нижче +10...+12 °С.

Номер слайду 4

Тепле повітря, що піднімалося в районі екватора вгору, вже вихолонуло і почало опускатись у районі тропіків униз, формуючи тут області підвищеного атмосферного тиску. Це повітря сухе, в ньому немає вологи, воно здатне, навпаки, вбирати її в себе. Тому й опадів тут майже немає. Тут утворилися пустелі.

Номер слайду 5

Поблизу екватора в середньому за рік випадає 1000-2000 мм, а подекуди понад 3000 мм опадів. А на великих просторах найбільшої пустелі світу Сахари середньорічна кількість опадів менша 50 мм. Є ділянки, де опадів немає роками. Місцеві мешканці можуть спостерігати тут навіть так звані «сухі дощі». З хмар начебто випадає дощ, але сухе повітря вбирає цю вологу в себе і до поверхні землі його краплі не долітають. Випадання великої кількості опадів у районі екватора пов’язане з формуванням тут поясу низького атмосферного тиску.

Номер слайду 6

Суттєво впливає на розподіл опадів Африки її рельєф. У горах випадає більше вологи, наприклад на південно-західних схилах вулкана Камерун випадає майже 10 000 мм опадів на рік. На південному сході невисокі Драконові гори перетинають шлях руху південно-східних пасатів із Індійського океану, причому вплив пасатів посилює тепла Мозамбіцька течія. Взимку Капські гори є перепоною для проникнення панівних західних вітрів.

Номер слайду 7

Могутня холодна Бенгельська течія охолоджує нижні шари повітря. Охолоджене повітря вгору не піднімається, хмари не утворюються і в приокеанічних частинах материка опади не випадають. Єдине джерело вологи — густі тумани у знаменитій пустелі Наміб. Над більшою частиною Африки дмуть постійні вітри — пасати. У північній частині материка — це північно-східний пасат, що формується над суходолом. На півдні Африки південно-східні пасати дмуть із Індійського океану. Вони приносять вологу на східне узбережжя материка й острів Мадагаскар.

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Екваторіальний (основний) кліматичний пояс простягнувся по обидва боки від екватора, але тільки в басейні річки Конго та на північному узбережжі Гвінейської затоки. На сході він майже сягає західного берега озера Вікторія. Погода тут дуже одноманітна. Зранку вона ясна і спекотна, після обіду в небі збираються пухнасті білі хмари, які згодом темнішають і перетворюються на дощові. Йдуть сильні зливи. Надвечір погода знову ясна, і так день за днем.

Номер слайду 11

Субекваторіальні (перехідні) кліматичні пояси сягають на материку 15-18° північної та південної широти. Температура тут увесь рік висока, але дещо відчутні її сезонні коливання. Дощі випадають влітку, їх приносять вологі екваторіальні повітряні маси. Взимку у субекваторіальних кліматичних поясах сухо

Номер слайду 12

Тропічні (основні) кліматичні пояси знаходяться далі на північ і південь і сягають аж 35-38° північної та південної широти. Тут поширені пустелі: на півночі Сахара та Лівійська, на півдні — відома вже нам Наміб і Калахарі. Упродовж усього року в тропічних поясах переважають сухі повітряні маси. Особливо сухо та спекотно влітку в Сахарі. Температура поверхні землі сягає понад +82 °С. Уночі, за безхмарної погоди, земля в пустелі швидко втрачає тепло і температура повітря різко знижується.

Номер слайду 13

Субтропічні (перехідні) кліматичні пояси знаходяться на крайній півночі та незначній території півдня Африки. Влітку тут переважає жарке та сухе тропічне повітря. Узимку — прохолодне та помірно вологе з сусіднього помірного кліматичного поясу. Зимова температура повітря в горах Атлас може опускатися нижче позначки -5 °С.

Номер слайду 14

ГЕОГРАФІЧНА ЗАДАЧАУ тропічному кліматичному поясі Південної півкулі на одних і тих самих широтах на західному узбережжі Африки випадає 100 мм опадів за рік, а на східному - 1 000 мм за рік. Поясніть, чому так відбувається. Для цього з’ясуйте: 1) який чинник сприяє випаданню великої кількості опадів на сході материка; 2) який чинник «блокує» утворення хмар та опадів із вологих повітряних мас, які надходять з Атлантичного океану, на заході Африки.

Номер слайду 15

Опрацювати 13. Письмово виконати завдання: Поміркуйте, чому в основних кліматичних поясах погода протягом року помітно не змінюється? Чому вона змінюється в перехідних поясах?Домашнє завдання

pptx
Пов’язані теми
Географія, 7 клас, Презентації
Додано
2 квітня
Переглядів
46
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку