Презентація на тему: «Природні зони. Екваторіальні ліси»

Про матеріал
Презентація до уроку географії («Географія» підручник для 7 класу закладів загальної середньої освіти, Бойко В. М., Міхелі С. В.)
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ПРИРОДНІ ЗОНИ. ЕКВАТОРІАЛЬНІ ЛІСИВиконала: вчитель географіїХерсонської ЗОШ №46 І-ІІІ ступенів. Павлик Світлана Віталіївна

Номер слайду 2

Оскільки екватор перетинає Африку приблизно посередині, то для неї характерне чітке чергування однакових природних зон від екватора на північ і на південь, тобто спостерігається широтна зональність. Так, вологі екваторіальні ліси (гілеї) змінюються саванами та рідколіссями, а ті в свою чергу – тропічними пустелями й напівпустелями. Північна та південна окраїни материка зайняті субтропічними твердолистими лісами та чагарниками.

Номер слайду 3

Розміщення природних зон на материку зумовлюється не тільки географічною широтою, а й висотою над рівнем моря, впливом морських течій, перерозподілом опадів в зв’язку з рельєфом. З висотою швидко відбуваються зміни кліматичних умов, що призводить до зміни природних комплексів. Це явище отримало назву висотної поясності.

Номер слайду 4

План характеристики природної зони1. Фізико-географічне положення (ФГП).2. Кліматичний пояс.3. Ґрунти.4. Рослинність.5. Тваринний світ.6. Значення екваторіальних лісів.

Номер слайду 5

Зона вологих екваторіальних лісів охоплює узбережжя Гвінейської затоки на північ від екватора та басейн річки Конго. Вона простяглася на 1600 км з півночі на південь та на 5000 км із заходу на схід. Взимку і влітку температура повітря однакова й становить приблизно +24 °С. За рік випадає більше 2000 мм опадів. Тут ростуть вологі екваторіальні дощові ліси – гілея. В зоні вологих екваторіальних лісів річки завжди повноводні.

Номер слайду 6

В умовах екваторіального лісу утворилися червоно-жовті фералітні ґрунти. Ці ґрунти дуже бідні на поживні речовини, оскільки органічні рештки за умов вологи і тепла швидко розкладаються мікроорганізмами, і поживні елементи швидко вбираються рослинами. Тому вирубка лісів тут спричиняє часто справжню катастрофу.

Номер слайду 7

Екваторіальний ліс має дві характерні риси, що відрізняють його від нашого лісу: цей ліс вічнозелений та багатоярусний. Вічнозеленим ліс є через те, що рослини ніколи не скидають повністю листя. Тепла й волога протягом року погода дозволяє листу існувати на пагоні 2-3 роки. Листки звісно міняються, але по-черзі.

Номер слайду 8

Ярусність являє собою розподіл рослин за висотою відповідно до потреби у світлі. У лісах помірного поясу 3-4 яруси рослин. У гілеях їх 6-8! У самому низу — царство тіневитривалих мохів і повзучих рослин. Вище піднімаються мало вибагливі до світла чагарники і молоді деревця. Тут багато деревовидних папоротей, бананів.

Номер слайду 9

Ще вище ростуть дерева заввишки 15-20 м. Їм потрібно більше світла. З-поміж них багато цінних порід, таких як червоне, ебенове, сандалове, жовте дерева. Трапляється також мускатне дерево. В гілеях Африки поширене й хлібне дерево. Ще вище панують фікуси і різні види пальм. Найвищими є світлолюбні дерева сейби з розлогими кронами до 60-80 м заввишки. Широкі корені-підпірки допомагають утримати стовбур у вертикальному положенні. Сейба. Хлібне дерево

Номер слайду 10

Гілки дерев нижнього ярусу настільки густо переплітаються, що через них не видно крон дерев верхнього ярусу. Трави зовсім немає. Замість неї з землі піднімаються ліани – дерева з гнучким та довгим стеблом. Африканська гілея – батьківщина цінних господарських порід дерев: кавового дерева, олійної пальми. Тут також активно культивують какао.

Номер слайду 11

Тут живуть великі людиноподібні мавпи горили й шимпанзе, ендеміки Африки. Справжнім велетнем є двометрова горила з густою чорною шерстю. Більшу частину життя проводить на землі, хоча час від часу залазить на дерева. Горила – найбільшою серед мавп. Маса дорослих самців досягає 250 кг, а зріст – понад 2 м. Горила є небезпечною для людини. Шимпанзе менша за горилу (зріст до 1,5 м), має великий об’єм мозку й дуже складну поведінку. Живе на деревах. З інших мавп відомі мартишки та павіани.

Номер слайду 12

Серед дерев пурхають численні птахи: фруктовий голуб, різні види папуг, птахи-носороги, дятли, нектарниці, бананоїди. В екваторіальному лісі дуже багато комах: термітів, москітів, жуків, метеликів, бджіл, бабок, скорпіонів, павуків. Малярійні комарі розносять збудників тропічної пропасниці. Муха Цеце переносить трипаносом – збудників сонної хвороби людини та свійських тварин. Бананоїд. Муха Цеце

Номер слайду 13

З наземних тварин поширені ящірки, землерийки, земляні гадюки, пітони, китицевухі і лісові свині, африканський оленьок заввишки 40 см, лісові антилопи. Дивним створінням природи є окапі – карликова жирафа, хоча його шия та ноги значно коротші, ніж у справжнього жирафа. Зріст тварини – близько 2 м. Маса тіла 250 кг (жирафа – 550-750 кг). Зрідка зустрічається карликовий бегемот. Він важить у 10-12 разів менше ніж справжній бегемот. ОкапіАфриканський оленьок

Номер слайду 14

Рослини вологого лісу поглинають величезну кількість вуглекислого газу і виділяють в атмосферу кисень. Тому їх називають головним джерелом кисню, «легенями планети». Тут ростуть дерева, що мають цінну (міцну й красиву) деревину — чорне (ебенове), червоне, сандалове. З неї виготовляють дорогі меблі. З листя, кори та плодів багатьох рослин виготовляють ліки. На жаль, ліси десятиліттями вирубували під поля і плантації, для заготівлі деревини. Це призвело до зменшення видової кількості рослин і тварин.

Номер слайду 15

Опрацювати §15. Письмово відповісти на запитання: Під впливом яких природних чинників формуються ґрунти екваторіальних лісів?Чому вологі екваторіальні ліси — вічнозелені?Домашнє завдання

pptx
Пов’язані теми
Географія, 7 клас, Презентації
Додано
2 квітня
Переглядів
145
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку