Презентація на тему: «Води суходолу. Використання водних ресурсів»

Про матеріал
Презентація до уроку географії («Географія» підручник для 7 класу закладів загальної середньої освіти, Бойко В. М., Міхелі С. В.)
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ВОДИ СУХОДОЛУ. ВИКОРИСТАННЯ ВОДНИХ РЕСУРСІВВиконала: вчитель географіїХерсонської ЗОШ №46 І-ІІІ ступенів. Павлик Світлана Віталіївна

Номер слайду 2

Кліматичні умови в екваторіальному та субекваторіальному кліматичних поясах створили умови для формування тут найгустішої річкової системи. Дуже мало річок у пустелях. Фактично постійні течії є лише у тих річок, які починаються у добре зволожених місцях за тисячі кілометрів від пустель, де, наприклад, Ніл, Оранжева, Нігер, Сенегал.

Номер слайду 3

Річки Африки живляться переважно дощовими водами. В субекваторіальному поясі річки під час дощового сезону переповнюються водою, а в сухий сезон різко зменшують свою водність, а іноді перетворюються на ланцюжок озер чи пересихають зовсім. В областях із середземноморським субтропічним кліматом річки виходять із берегів теплої дощової зими. Влітку, під впливом тропічних сухих повітряних мас, їх водність значно зменшується. Великі та повноводні річки, в тому числі Конго, Голубий Ніл і Замбезі витікають із гірських районів.

Номер слайду 4

До річок внутрішнього стоку належать річки Шарі, що починається на плато Дарфур і впадає в безстічне озеро Чад, Окаванго на півдні Африки й інші. Окаванго тече у напівпустельну западину Калахарі де, утворивши велику дельту, під час посушливого періоду висихає. Могутня річка завдовжки понад 1,5 тис. км губиться в пустелі Калахарі, розділившись на кілька могутніх рукавів.р. Окаванго

Номер слайду 5

Найповноводнішою річкою Африки є Конго. За довжиною вона поступається на материку лише Нілу. Конго двічі перетинає екватор. Тут майже щодня йдуть рясні дощі, тому річка повноводна упродовж усього року. Протікаючи схожими на східці уступами гір і плоскогір’їв, Конго утворює численні пороги та водоспади.

Номер слайду 6

Водну систему Нілу тривалий час вважали найдовшою на Землі. На 2013 р. установлено, що найдовша річкова система в Амазонки — 6992 км, тоді як довжина системи Нілу становить 6852 км. Річка бере початок на Східно-Африканському плоскогір’ї і впадає в Середземне море. У верхній течії вона приймає великі притоки, лівий — Бахр-єль-Газаль і праві — Ачва, Собат, Голубий Ніл і Атбара. Нижче гирла правої притоки Атбара Ніл протягом 3120 км тече, не маючи приток. Повноводний Голубий Ніл бере початок із озера Тана на Ефіопському нагір’ї.

Номер слайду 7

Третя за довжиною та площею басейну річка Африки — Нігер. Вона починається поблизу океану в субекваторіальному кліматичному поясі. У верхній течії — це повноводна, порожиста річка, яка прямує в Сахару. На межі пустелі річка розпадається на безліч протоків. Під прямим кутом вона повертає на південний схід і впадає у Гвінейську затоку в екваторіальному поясі.

Номер слайду 8

Найбільшою річкою басейну Індійського океану є Замбезі. Вона відома вражаючим водоспадом Вікторія. Місцеві жителі дуже влучно назвали водоспад «Мосі-оа-тунья» («Гримлячий дим»). Річка розливається тут майже на 2 км завширшки, падає у розлом у земній корі глибиною 120 м. За своїми розмірами водоспад Вікторія удвічі вищий за знаменитий Ніагарський і у півтора рази довший.

Номер слайду 9

Серед прісноводних озер світу Вікторія поступається за площею лише озеру Верхньому в Північній Америці. Площа Вікторії — 68 800 км2, що майже в 2,5 разу більше за площу Київської області (28 131 км2). Глибина озера сягає 80 м.

Номер слайду 10

Низка великих озер утворилася у розломах земної кори. Їхні озерні западини продовгуваті та дуже глибокі. Найбільше серед них — Танганьїка — завдовжки понад 680 км. Ширина озера — від 50 до 80 км. За площею озеро більше за Одеську область. За глибиною (1435 м) Танганьїка поступається лише найглибшому у світі озеру Байкал. Озеро Ньяса — третє за глибиною у світі, у нього впадає 14 річок.оз. Танганьїкаоз. Ньяса

Номер слайду 11

На межі Сахари та саван знаходиться озеро Чад. Річки, які в нього впадають, течуть із субекваторіального кліматичного поясу, де опади випадають нерівномірно за сезонами. Відповідно рівень озера також змінюється за сезонами. Під час сезону дощів площа озера збільшується вдвічі. Озеро висихає, створюючи страшну екологічну проблему для місцевого населення. Його площа зменшилася в 27 разів! У Руанді знаходиться велетенське болото Кагери. Воно має довжину понад 50 км і ширину до 30 км.

Номер слайду 12

В Африці нерідко трапляється так, що навіть коли у водоймі є вода, пити її неможливо, адже вона забруднена. Спробуйте і ви заощаджувати цей безцінний дар матінки природи — воду! Пам’ятайте, що не всі мешканці нашої планети можуть скористатися нею, просто відкривши кран!

Номер слайду 13

Річки Африки багаті на гідроенергію, найбільші її запаси має річка Конго. На річці Ніл 1970 р. у районі міста Асуан було побудовано велику греблю, яка і сьогодні є однією з найбільших на материку. Асуанська гідроелектростанція дає електроенергію містам і селам Єгипту. Крім того, Африка багата на підземні води. Особливого значення їх використання набуває в Сахарі.

Номер слайду 14

Опрацювати §14. Письмово відповісти на запитання: Які природні чинники впливають на розташування і режим річок Африки?Які озера Африки утворилися в зоні Східноафриканських розломів? Які особливості їх улоговин?Домашнє завдання

pptx
Пов’язані теми
Географія, 7 клас, Презентації
Додано
2 квітня
Переглядів
43
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку