Презентація на тему ''Коливальні процеси в техніці та живій природі''

Про матеріал

Презентація на тему ''Коливальні процеси в техніці та живій природі''


Зміст слайдів
Номер слайду 1

Коливальні процеси в техніці та живій природіКовалевська Вероніка

Номер слайду 2

Коливання один з найпоширеніших видів руху в природі й техніці. Коливаються дерева в лісі, пшениця в полі, струни музичних інструментів, мембрана телефону. Коливаються площини й фюзеляж літака, кузов автомобіля, поршні двигуна. Коливальні рухи відбуваються й у житті нашої планети (землетруси, припливи й відливи), і в астрономічних явищах. З коливаннями ми зустрічаємось і в живій природі: биття серця, рух голосових зв'язок тощо. Коливання - це рухи, що повторюються через рівні проміжки часу.

Номер слайду 3

Існують два види коливальних рухів: вільні та вимушені. Вільні коливання — це коливання, які відбуваються в механічній системі під дією внутрішніх сил системи після короткочасного впливу зовнішньої сили. До вільних коливань належать, наприклад, коливання маятника, тягарця на нитці, тягарця на пружині, шальки вагів тощо.

Номер слайду 4

Вимушені коливання- коливання, які виникають під дією зовнішніх сил, що змінюються з часом за величиною і напрямом. Тіло або систему тіл можна змусити здійснювати коливання, докладаючи зовнішню періодичну силу. Скажімо, гойдалку можна розгойдувати, періодично її підштовхуючи.

Номер слайду 5

Світло - це також коливання, але електромагнітні. За допомогою електромагнітних коливань, які поширюються у просторі, відбувається радіозв’язок, радіолокація, телебачення.

Номер слайду 6

Поспостерігавши за звучанням різних музичних інструментів скрипки, барабанів, сопілки можемо стверджувати, що інструменти, які звучать коливаються.

Номер слайду 7

Величини, що характеризують коливання. Період коливання - це час одного повного коливання. Частота - кількість коливань за одиницю часу. Амплітуда - найбільше відхилення тіла від положення рівноваги. Зміщення - відхилення тіла від положення рівноваги в певний момент часу. Будемо вивчати коливання на прикладі математичного і пружинного маятників. Математичний маятник - це матеріальна точка, що коливається на довгій легкій нерозтяжній нитці (маса нитки << маси маленького тягарця). Пружинний маятник - це матеріальна точка, що коливається на легкій пружині.

Номер слайду 8

Приклади коливань:гойдалка;гілки й листя дерев на вітрі;під дією вітру коливаються висотні будинки;автомобіль на ресорах під час руху;струни музичних інструментів;маятник заведеного годинника;голосові зв'язки людини, коли видають звуки.

Номер слайду 9

Чи кожний звук корисний для людини?Коливання відіграють велику роль в житті людини. Іноді коливання виступають як друг і помічник людини, а іноді як підступний ворог. Вченими багатьох країн світу проводяться дослідження з метою з’ясування впливу шуму на здоров’я людини. Дослідження показали, що шум завдає суттєвої шкоди здоров’ю людини, але абсолютна тиша лякає і пригнічує її. Так, співробітники одного конструкторського бюро, що мали прекрасну звукоізоляцію, уже через тиждень стали скаржитися на неможливість роботи в умовах пригнічуючої тиші: вони були знервовані, втрачали працездатність. І, навпаки, було встановлено, що звуки значної сили стимулюють процес мислення, особливо процес рахунку. Кожна людина сприймає шум по-різному. Зменшення рівня шуму покращує самопочуття людини і підвищує продуктивність праці. З шумом необхідно боротися як на виробництві, так і в побуті. Уміння дотримуватися тиші – показник культури людини і його доброго ставлення оточуючих. Тиша потрібна людям так само, як сонце і свіже повітря.

Номер слайду 10

http://www.myshared.ru/slide/1441114/https://naurok.com.ua/prezentaciya-kolivalni-procesi-v-tehnici-y-zhiviy-prirodi-106968.htmlhttps://disted.edu.vn.ua/courses/learn/1241https://vseosvita.ua/library/mini-proekt-kolivalni-procesi-v-tehnici-ta-v-zitti-prirodi-220088.htmlhttps://uahistory.co/pidruchniki/golovko-physics-7-class-2015/17.php. Використані джерела:

Номер слайду 11

Коливальні процеси в техніці та живій природіДякую за увагу!

pptx
Пов’язані теми
Фізика, Матеріали до уроків
Додано
15 грудня 2023
Переглядів
3386
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку