Презентація на тему "Коло в світі".

Про матеріал
Презентація на тему 'Коло в світі'. Геометрія 9 клас. Історія виникнення і розвитку геометричних понять
Перегляд файлу

image

Історія виникнення і розвитку геометричних понять

Для перв сних людей важливу роль грала форма їхн х околицях предмет в.

imageЗа формою  кольором вони в др зняли їст вн гриби в д неїст вних, придатн для буд вель породи дерев в д тих, як годяться лише на дрова, смачн гор хи в д г рких  т.д. Особливо смачними здавалися їм гор хи кокосової пальми, схож на кулю. Спец альних назв для геометричних ф гур, звичайно, не було. Говорили: "такий же, як кокосовий гор х" або "такий же, як с ль т.д. Так, опановуючи навколишн м св том, люди знайомилися з найпрост шими геометричними ф гурами

ПРИКРАСИ В ДАВНІ ЧАСИ

imageНе т льки в процес роботи люди знайомилися з р зними ф гурами. З давн х-давен вони любили прикрашати себе, св й одяг, своє житло. І багато, створен давним-давно прикраси, мали ту чи ншу форму. Намисто були кулястими, браслети к льця мали форму кола. Стародавн майстри навчилися надавати красиву форму бронз , золоту, ср блу, коштовних камен в. Художники, розписували палаци,      теж використовували коло. З часу винаходу гончарного круга люди навчилися робити круглу посуд - горщики, вази, амфори. Круглими були  колони, що п дпирають буд вл .

imageimageВИЗНАЧЕННЯ

image Радіусом кола називають відрізок, що сполучає будьяку точку кола з його центром.

image
imageimage Відрізок, що сполучає дві точки кола і проходить через центр (а також довжину цього відрізка) називають діаметром кола.

image Відрізок     прямої,     що      сполучає дві    точки      кола називається хордою.

image Найдовша з хорд, діаметр, проходить через центр кола.

Діаметр кола дорівнює двом радіусам.

image

image Дві точки на колі розбивають коло на дві дуги. Кут між двома радіусами, проведеними до двох точок на колі, називається центральним.

image image

imageimage Область круга, обмежена двома радіусами й дугою називається сектором кола.

image Область   круга,    обмежена     хордою     та    дугою, називається сегментом

image

image

image

image

image

У Стародавній Греції коло і окружність вважалися вінцем досконалості. Дійсно, в кожній своїй точці коло влаштована однаковим чином, що дозволяє їй рухатися самої по собі. Це властивість

imageКОЛО В СТАРОДАВНІЙ ГРЕЦІЇ    кола зробило можливим виникнення колеса, оскільки вісь і втулка колеса повинні весь час бути в контакті.

Тільки в Стародавній Греції

"окружність" і "коло" отримали свої назви, майже всі назви геометричних фігур грецького походження, як і саме слово геометрія ( "гео" - земля, а "Метро" - міряти).

image

pdf
Додано
21 жовтня 2022
Переглядів
303
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку