Презентація на тему: Комплексні методи боротьби зі стресом

Про матеріал
У сучасному бурхливому житті стрес – настільки поширене явище, що не варто пояснювати його значення. Інколи неприємності на роботі чи вдома виснажують так, що, здається, чорна смуга ніколи не закінчиться.Коли на нас сильно впливають екстремальні фактори або ми потрапили в дуже вже скрутне становище, то виникає стрес. Реакція на нього у кожної людини індивідуальна, але загальними ознаками можна назвати наступні: тривога і втома, гнів і роздратування, порушення сну і здатності до концентрації.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Роботу виконала студентка групи М-21 Карплюк Дар’я. Комплексні методи боротьби зі стресом

Номер слайду 2

Стрес. Стрес (від англ. stress — напруга, тиск) — неспецифічна реакція організму у відповідь на дуже сильну дію (подразник) зовні, яка перевищує норму, а також відповідна реакція нервової системи.

Номер слайду 3

Виникнення і переживання стресу залежить не стільки від об’єктивних, скільки від суб’єктивних чинників, від особливостей самої людини: оцінки нею ситуації, зіставлення своїх сил і особливостей з тим, що вимагається, та ін. Будь-яка несподіванка, що порушує звичний перебіг життя, може стати причиною стресу або стресором. При цьому не мають значення зміст самої ситуації та ступінь її об’єктивної загрози. Важливим є саме суб’єктивне ставлення до неї.

Номер слайду 4

Фази стресу

Номер слайду 5

 Стадія тривоги. Це найперша стадія, що виникає з появою подразника, що викликає стрес. Наявність такого подразника викликає ряд фізіологічних змін: у людини учащається подих, трохи піднімається тиск, підвищується пульс. Змінюються і психічні функції: підсилюється порушення, вся увага концентрується на подразнику, виявляється підвищений особистісний контроль ситуації.

Номер слайду 6

Стадія опору. Настає у випадку, якщо стрес фактор, що викликав, продовжує діяти. Тоді організм захищається від стресу, витрачаючи "резервний" запас сил, з максимальним навантаженням на всі системи організму.

Номер слайду 7

Стадія виснаження. Якщо подразник продовжує діяти, то відбувається зменшення можливостей протистояння стресові, тому що виснажуються резерви людини. Знижується загальна опірність організму. Стрес "захоплює" людини і може привести його до хвороби.

Номер слайду 8

Методи подолання стресу1. Перерахуйте речі, що викликають у Вас стрес - це допоможе Вам уникати провокуючих ситуацій. Намагайтеся розслаблятися та формуйте психологічну установку на спокій, якщо така ситуація все ж таки виникла

Номер слайду 9

Методи подолання стресу2. Психічне і фізичне здоров'я людини невід'ємні, а регулярне виконання фізичних вправ врівноважує нервову діяльність. Дозована ходьба, оздоровчий біг, плавання, велоспорт - ідеальні засоби для зняття напруги, покращують сон та не мають вікових обмежень.

Номер слайду 10

Методи подолання стресу3. Знайдіть час для занять, які приносять Вам задоволення: спілкування з друзями, прогулянки на свіжому повітрі, відпочинок на природі.

Номер слайду 11

Методи подолання стресу4. Плануйте короткі програми релаксації за будьякими методиками: аутотренінг, медитація, молитва, дихальна гімнастика, фізичні вправи.

Номер слайду 12

Методи подолання стресу5. Не намагайтеся робити багато справ одночасно. Розплануйте свій день та виконуйте заплановані завдання в залежності від їх важливості, не робіть все в останню хвилину.

Номер слайду 13

Методи подолання стресу6. Вам допоможе здорове харчування - обмеження вживання кухонної солі, кількості насичених жирів та холестерину, достатнє споживання калію, кальцію, магнію.

Номер слайду 14

Методи подолання стресу7. Якщо внаслідок стресу Ви почали палити та збільшили вживання алкоголю, знайте, це лише тимчасове вирішення проблеми, а шкода здоров’ю досить велика. Відмовтеся від паління та зменшіть вживання алкоголю.

Номер слайду 15

Методи подолання стресу8. Використовуйте засоби аромотерапії (м’ята, розмарин, сосна) та фітотерапії (валеріана, пустирник, глід, м’ята, меліса, звіробій). Ці засоби діють заспокійливо та нормалізують сон. Лікувальний ефект мають теплі ванни з хвойним екстрактом та морською сіллю.

Номер слайду 16

Висновок. Отже, стрес можна розуміти як мобілізацію всіх життєвих сил організму у відповідь на надмірне ускладнення життєвої ситуації. Стрес небезпечний, але необхідний для життя як школа виживання. Перебування в будь-якій школі збагачує людину досвідом. Вибір способу керування стресом це особиста справа кожного, а необхідність зробити цей вибір обумовлений всіма зовнішніми факторами нашого життя.

pptx
Пов’язані теми
Психологія, Інші матеріали
Додано
9 квітня 2021
Переглядів
4695
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку