Презентація на тему: "Конституційне право"

Про матеріал
Презентація на тему: "Конституційне право". План лекції: 1. Загальна характеристика конституційного права. 2. Принципи конституційно-правового регулювання. 3. Джерела конституційного права. 4. Ознаки та структура Конституції України. 5. Основні права, свободи і обов'язки людини і громадянина (сам. роб.).
Зміст слайдів
Номер слайду 1

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИІРПІНСЬКИЙ ФАХОВИЙ КОЛЕДЖ ЕКОНОМІКА ТА ПРАВАВикладач: Ніна КОЛІСНИКПрезентація з курсу: «Правознавство»Тема: Конституційне право

Номер слайду 2

Мета лекції: сформувати знання з основ конституційного права, вивчити принципи конституційно-правового регулювання, навчитися аналізувати джерела конституційного права, дати загальну характеристику органам законодавчої, виконавчої та судової влади.

Номер слайду 3

План лекції:1. Загальна характеристика конституційного права.2. Принципи конституційно-правового регулювання3. Джерела конституційного права.4. Ознаки та структура Конституції України. 5. Основні права, свободи і обов'язки людини і громадянина (сам. роб.).

Номер слайду 4

1. Загальна характеристика конституційного права. Конституційне право України - провідна галузь національного права України. Вона являє собою систему правових норм, що регулюють відносини народовладдя. Предметом галузі конституційного права України є особливе коло суспільних відносин, що виникають у процесі організації та здійснення публічної влади в Україні – державної, регіональної та місцевої (місцеве самоврядування). Ці відносини характеризуються певною специфікою, а саме:- стосуються всіх найважливіших сфер життєдіяльності суспільства; - виступають як базові в політичній, економічній, духовній, соціальній та інших сферах життя суспільства.

Номер слайду 5

Номер слайду 6

СУБ’ЄКТИ КОНСТИТУЦІЙНО-ПРАВОВИХ ВІДНОСИН В УКРАЇНІнарод України; громадяни України, іноземці і особи без громадянства;Українська держава;органи державної влади України;народні депутати, посадові і службові особи;політичні партії і громадські організації;територіальні громади, органи місцевого самоврядування; адміністративно-територіальні одиниці;державні та інші підприємства, установи, організації, навчальні заклади тощо.

Номер слайду 7

ОБ’ЄКТИ КОНСТИТУЦІЙНО-ПРАВОВИХ ВІДНОСИНПОЛІТИЧНІ БЛАГА (СУВЕРЕНІТЕТ, ВЛАДА ТОЩО)ДІЇ УПОВНОВАЖЕНИХ І ЗОБОВ’ЯЗАНИХ СУБ’ЄКТІВ (ПАРЛАМЕНТ, КМУ ТА ІНШІ)РЕЧІ ТА ІНШІ МАЙНОВІ БЛАГА (ВЛАСНІСТЬ, ГРОШІ, ПОДАТКИ)

Номер слайду 8

ПРИРОДНІ ОБ’ЄКТИ (ЗЕМЛЯ, НАДРА, ВОДНІ РЕСУРСИ ТОЩО)ПРИРОДНІ ОБ’ЄКТИ (ЗЕМЛЯ, НАДРА, ВОДНІ РЕСУРСИ ТОЩО)ДУХОВНІ ЦІННОСТІОБ’ЄКТИ КОНСТИТУЦІЙНО-ПРАВОВИХ ВІДНОСИН

Номер слайду 9

МЕТОДИ РЕГУЛЮВАННЯ КОНСТИТУЦІЙНО-ПРАВОВИХ ВІДНОСИНДОЗВІЛЬНІ НОРМИЗАБОРОННІ НОРМИЗОБОВ’ЯЗАЛЬНІ НОРМИ

Номер слайду 10

2. Принципи конституційно-правового регулювання

Номер слайду 11

- верховенства права; - верховенства і прямої дії Конституції та законів у системі нормативно-правових актів; - загальної демократії; - політичного, економічного та ідеологічного плюралізму; - поділу влади (законодавча, виконавча та судова); - гуманізму; державного та іншого гарантування прав, свобод і обов'язків людини і громадянина, народовладдя, захисту суверенітету й територіальної цілісності і тощо.

Номер слайду 12

3. Джерела конституційного права

Номер слайду 13

4. Ознаки та структура Конституції України. Конституція України ухвалена і введена в дію Верховною Радою України 28 червня 1996 року. На згадку про прийняття. Конституції в Україні щорічно святкується державне свято -День Конституції.

Номер слайду 14

Термін «конституція» латинського походжен­ня, перекладається як «встановлення», «устрій». У сучасній юридичній науці конституцією нази­вають основний закон держави, який має уста­новчий, основоположний, програмний характер. Конституція закріплює основи життя суспільства та устрою держави. Конституція незалежної України, ухвалена Верховною Радою 28 червня 1996 року, стала продовженням багатовікових конституційних традицій українського народу. Їй передували такі правові до­кументи, як «Руська правда», Березневі статті, Конституція Пилипа Орлика, Універсали Української Центральної Ради, Конституції УРСР.

Номер слайду 15

СТРУКТУРА КОНСТИТУЦІЇ УКРАЇНИ ПРЕАМБУЛА (вступ)ОСНОВНА ЧАСТИНАПЕРЕХІДНІ та ПРИКІНЦЕВІ ПОЛОЖЕННЯ

Номер слайду 16

Що таке преамбула?«Преамбула» (від латинського «рrеатbиlиs» – той, що передує) – вступна частина законодавчого акту, міжнародного договору, дек­ларації тощо, у котрій викладені обставини, що є підставою його видання або укладення.

Номер слайду 17

ПРЕАМБУЛА КОНСТИТУЦІЇ УКРАЇНИ «Верховна Рада України від імені Українського народу - громадян України всіх національностей, виражаючи суверенну волю народу, спираючись на багатовікову історію українського державотворення і на основі здійсненого українською нацією, усім Українським народом права на самовизначення, дбаючи про забезпечення прав і свобод людини та гідних умов її життя, піклуючись про зміцнення громадянської злагоди на землі України та підтверджуючи європейську ідентичність Українського народу і незворотність європейського та євроатлантичного курсу України, прагнучи розвивати і зміцнювати демократичну, соціальну, правову державу, усвідомлюючи відповідальність перед Богом, власною совістю, попередніми, нинішнім та прийдешніми поколіннями, керуючись Актом проголошення незалежності України від 24 серпня 1991 року, схваленим 1 грудня 1991 року всенародним голосуванням,приймає цю Конституцію - Основний Закон України»

Номер слайду 18

{D030 FF8 C-4 B7 C-4891-9213-E2 A1 BE4312 AC}ОСНОВНА ЧАСТИНА (15 розділів, 161 стаття)І. Загальні засади. VІІІ. ПравосуддяІІ. Права, свободи та обов’язки людини і громадянинаІХ. Територіальний устрій УкраїниІІІ. Вибори. Референдум. Х. Автономна Республіка КримІV. Верховна Рада України. ХІ. Місцеве самоврядування. V. Президент України. ХІІ. Конституційний Суд України. VІ. Кабінет Міністрів України. інші органи державної влади. ХІІІ. Внесення змін до Конституції України. VІІ. Прокуратура. ХІV. Прикінцеві положення

Номер слайду 19

Що таке перехідні положення?Перехідні положення конституції - це елемент структури основного закону (структурна частина), що містить норми, більшість яких має тимчасовий характер і слугує адаптації суспільно-політичного і державного життя до вимог новоприйнятої конституції.

Номер слайду 20

ЗНАЧЕННЯ КОНСТИТУЦІЇє засобом політичного управління суспільствомє засобом стабілізації та гармонізації відносин у суспільствіє юридичною базою законодавства держави, джерелом прававизначає головні принципи і цілі розвитку державного процесустворює умови для розвитку громадянського суспільствазабезпечує національні інтереси народу України

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Ст. 1 Конституції України встановлює, що Україна є суверенна і незалежна, демократична, соціальна, правова держава.

Номер слайду 24

5. ОСНОВНІ ПРАВА І СВОБОДИ ЛЮДИНИ ТА ГРОМАДЯНИНАГРОМАДЯНСЬКІПОЛІТИЧНІЕКОНОМІЧНІСОЦІАЛЬНІКУЛЬТУРНІПРАВА ЛЮДИНИ - ЦЕ ЇЇ СОЦІАЛЬНА СПРОМОЖНІСТЬ ВІЛЬНО ДІЯТИ, САМОСТІЙНО ОБИРАТИ ВИД ТА МІРУ СВОЄЇ ПОВЕДІНКИ З МЕТОЮ ЗАДОВОЛЕННЯ МАТЕРІАЛЬНИХ І ДУХОВНИХ ПОТРЕБ

Номер слайду 25

ОСОБИСТІ (ГРОМАДЯНСЬКІ) ПРАВА І СВОБОДИ ЛЮДИНИПРАВО НА ЖИТТЯ ПРАВО НА ПРИВАТНЕ ЖИТТЯ, НЕВТРУЧАННЯ В НЬОГОПРАВО НА ПОВАГУ ДО ГІДНОСТІПРАВО НА ВИБІР МІСЦЯ ПРОЖИВАННЯ, ВІЛЬНЕ ПЕРЕСУВАННЯПРАВО НА СВОБОДУ ТА ОСОБИСТУ НЕДОТОРКАННІСТЬПРАВО НА СВОБОДУ ВЛАСНОЇ ДУМКИ І СЛОВАПРАВО НА НЕДОТОРКАННІСТЬ ЖИТЛАПРАВО НА СВОБОДУ СВІТОГЛЯДУ І ВІРОСПОВІДАННЯПРАВО НА ТАЄМНИЦЮ ЛИСТУВАННЯ, ТЕЛЕФОННИХ РОЗМОВ, ТЕЛЕГРАФНОЇ КОРЕСПОНДЕНЦІЇ

Номер слайду 26

Громадянські права поширюються не тільки на громадян держави, а й на всіх інших людей, що перебувають на її території. Особисті (громадянські) права і свободи людини - це можливості людей, що характеризують їх фізичне і біологічне існування, задоволення матеріальних, духовних та деяких інших потреб. Особисті права - невід’ємний елемент свободи людини, який забезпечує особі життєво важливі умови існування.

Номер слайду 27

ПОЛІТИЧНІ ПРАВА І СВОБОДИ ЛЮДИНИПраво на свободу об’єднання у політичні партії та громадські організації, на участь у професійних спілках Право брати участь в управлінні державними справами, у всеукраїнських та місцевих референдумах, право обирати і бути обраним до органів державної влади і місцевого самоврядування Право рівного доступу до державної служби, а також служби в органах місцевого самоврядування Право на свободу зборів, мітингів, походів, демонстрацій Право направляти індивідуальні чи колективні звернення до органів державної влади, органів місцевого самоврядування та посадових і службових осіб цих органів

Номер слайду 28

Політичні права і свободи адресовані лише громадянам України. Політичні права і свободи пов’язані з участю в суспільно-політичному житті, формуванням органів державної влади та місцевого самоврядування.

Номер слайду 29

ЕКОНОМІЧНІ ПРАВА ЛЮДИНИПраво на приватну власність. Право на підприємницьку діяльність. Право на користування об’єктами державної та комунальної власностіПраво на працю. Право на оплату праці

Номер слайду 30

ЕКОНОМІЧНІ ПРАВА ЛЮДИНИПраво на страйк з приводу економічних та соціальних питань Право на соціальний захист у випадку повної або часткової втрати працездатності Право на захист прав споживачів Економічні права - це можливості людини брати участь у виробництві матеріальних та інших благ.

Номер слайду 31

СОЦІАЛЬНІ ПРАВА ЛЮДИНИПраво на відпочинок. Право на соціальний захист. Право на охорону здоров’я, медичну допомогу та медичне страхування. Право на житло. Право на безпечне довкілля. Соціальні права - це можливості людини користуватися соціальними благами у сфері матеріального виробництва, трудової діяльності, освіти, здоров’я, відпочинку.

Номер слайду 32

КУЛЬТУРНІ ПРАВА ЛЮДИНИПраво на освіту Свобода літературної, художньої, наукової і технічної творчості Право на результати своєї інтелектуальної, творчої діяльності Право на використання здобутків культури та мистецтва Культурні права - суб’єктивні права людини в культурній (духовній, ідеологічній) сфері, певні можливості доступу до здобутків всього народу та людства.

Номер слайду 33

ОБОВ’ЯЗКИ ЛЮДИНИ І ГРОМАДЯНИНАОбов’язки людини і громадянина – закріплені в Конституції України вимоги, які пред’являються кожній людині та громадянину, щоб він діяв певним чином, чітко визначеним конституційною нормою або утримувався від вчинення відповідних дій для забезпечення інтересів суспільства, держави, інших громадян.

Номер слайду 34

{D030 FF8 C-4 B7 C-4891-9213-E2 A1 BE4312 AC}ОБОВ’ЯЗКИ ЛЮДИНИОБОВ’ЯЗКИ ГРОМАДЯНИНАне заподіювати шкоди природі, культурній спадщині, відшкодовувати завдані ним збитки захист Вітчизни, незалежності та територіальної цілісності України, шанування її державних символів сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених законом військова служба відповідно до закону неухильно додержуватися Конституції України та законів України, не посягати на права і свободи, честь і гідність інших людей щорічно подавати до податкових інспекцій за місцем проживання декларації про свій майновий стан за минулий рік

Номер слайду 35

ГАРАНТІЇ ПРАВ ЛЮДИНИЗАГАЛЬНІСПЕЦІАЛЬНІохоплюють всю сукупність об’єктивних та суб’єктивних факторів, спрямованих на забезпечення реалізації прав і свобод людини та їх захистсистема юридичних засобів, що сприяють процесу реалізації, захисту та поновленню прав і свобод людини. Гарантії прав людини - це умови і засоби, що забезпечують ефективну реалізацію та всебічну охорону прав і свобод людини.

Номер слайду 36

ЗАГАЛЬНІ ГАРАНТІЇ ПРАВ ЛЮДИНИСОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНІПОЛІТИЧНІОРГАНІЗАЦІЙНІДУХОВНО-КУЛЬТУРНІпередбачають відповідне становище і матеріальну основу, які забезпечують реалізацію прав, свобод і обов’язківпередбачають спрямування політики держави на формування умов і забезпечення належного рівня життя людини, стабільності політичних структур, належного рівня політичної культурипередбачають розробку й провадження в життя програм, спрямованих на підвищення рівня зайнятості населення, зниження рівня злочинності, забруднення навколишнього середовища тощопередбачають підвищення освітньо-культурного розвитку, правосвідомості, розвиток правової культури

Номер слайду 37

СПЕЦІАЛЬНІ (ЮРИДИЧНІ) ГАРАНТІЇ ПРАВ ЛЮДИНИПраво знати свої права і обов’язки. Право на судовий захист, оскарження у суді рішень органів державної влади та посадових осіб. Право на відшкодування за рахунок держави чи органів місцевого самоврядування матеріальних збитків та моральної шкоди, завданих незаконними рішеннями осіб чи органів, що діють від імені держави. Право на правову допомогу Встановлення юридичної відповідальності за порушення чи обмеження прав людини

Номер слайду 38

ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ: Вивчити лекцію (написати конспект). Опрацювати питання та скласти тлумачний словник. Підготувати презентацію (за бажанням). Скласти ребуси по даній темі (за бажанням). Підготувати реферативну роботу із запропонованих тем: Конституція України;Громадянство: підстави набуття, припинення громадянства;Верховна Рада України; Президент України; Органи державної виконавчої влади України. Кабінет Міністрів. Центральні та місцеві органи виконавчої влади; Місцеве самоврядування в Україні; -Органи судової влади України; Правоохоронні органи України.

Номер слайду 39

Номер слайду 40

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ!

pptx
До підручника
Правознавство (профільний рівень) 11 клас (Наровлянський О.Д.)
Додано
4 вересня 2023
Переглядів
2085
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку