Презентація на тему "Кривоніс Максим"

Про матеріал
Обличчя історії України формують особистості. Це ті видатні історичні постаті, які залишили свій важливий внесок в історії і стали гордістю України. Дана презентація може бути використана на уроках з історії України в 8 класі під час вивчення історії України, на заняттях з факультативу «Видатні постаті України», на заняттях історичного гуртка та в позакласній роботі з історії.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

М а к с и м К р и в о н і с

Номер слайду 2

Максим Кривоніс - ватажок козацько-селянських загонів, котрий очолював практично незалежну від гетьмана армію, що в генеральних битвах навіть стояла окремим табором.

Номер слайду 3

Як і про будь-якого справді народного героя, про Максима Кривоноса (помер у листопаді 1648 р.) існує чимало легенд, складено кілька пісень, тексти яких дійшли до наших днів. При цьому цікаво відзначити, що легенди про нього розпочинаються з версій щодо походження. Річ у тім, що ще за життя М. Кривоноса поширилась чутка, нібито він не українець, та й узагалі не слов'янин, а... шотландський лицар, який, шукаючи слави, опинився спочатку в Польщі, а відтак і на Січі.

Номер слайду 4

Версія про шотландське походження Кривоноса виникла з того, що невдовзі перед повстанням під проводом Хмельницького він, разом з іншими козаками, воював у Франції, зокрема, під Дюнкерком, а, повертаючись звідти в Україну морським шляхом, якимось дивом потрапив спочатку до Шотландії, а вже звідти, через усю Європу...

Номер слайду 5

Поміж лідерів черні найяскравішою постаттю був, без сумніву, Максим Кривоніс – козак непересічних військових здібностей, запалений фанатичною ненавистю "до панів", безжалісний і жорстокий навіть з погляду тих, далеких від новітнього уявлення про людяність часів. Карикатура на Максима Кривоноса

Номер слайду 6

Максим Кривоніс — виходець з простого народу. Народився він на Подніпров'ї, в містечку Вільшані. Батько його був ремісник-кушнір. Час народження Максима Кривоноса невідомий. Знаємо тільки, що у визвольну війну вступив він уже немолодою, досвідченою, добре знайомою з військовою справою людиною. Цей досвід Кривоніс набув у боротьбі проти турецько-татарських нападників.

Номер слайду 7

У складі козацьких загонів ходив він у далекі морські й сухопутні походи, разом з донцями відбивав наскоки татарських орд на міста і села України та Росії,визволяв бранців, що мучилися у тяжкій неволі в Криму і Туреччині. Є відомості, що під час козацьких походів Максим Кривоніс сягав аж до берегів Атлантичного океану. За цей час він пройшов добру бойову школу. Збараж. Музей

Номер слайду 8

Найближче оточення Б. ХмельницькогоІван Богун. Данило Нечай. Максим КривонісІван Виговський. Богдан Хмельницький

Номер слайду 9

З перших днів національно-визвольної боротьби Кривоніс поруч із Хмельницьким. Він був у складі делегації майбутнього гетьмана під час його візиту 1647 року до Бахчисарая, коли Тиміш Хмельницький (син Богдана) залишився заручником хана. Без сумніву, саме Кривоніс був одним із провідних фундаторів Визвольної армії, завдяки його талантові ця армія здобула чимало блискучих перемог. М. Брідковий. Максим Кривоніс

Номер слайду 10

Полководницький хист М. Кривоноса заявив про себе у першій же великій битві - під Жовтими Водами. Вже тоді він виступав у ролі першого полковника, тобто заступника гетьмана. Під його орудою формувався табір повстанців, він керував облогою польського укріплення, йому підлягала вся козацька артилерія. Дії свого корпусу, та й усієї повстанської армії, він розплановував за всіма правилами військової науки. Битва під Жовтими Водами

Номер слайду 11

4 травня 1648 року полковник Кривоніс повів своїх козаків на штурм табору С. Потоцького (сина коронного гетьмана Польщі). Він і його козаки билися в перших лавах і першими вдерлися до укріплення поляків. Щоправда, С. Потоцькому все ж таки вдалося стримати повстанців і, хоч із великими втратами, але вистояти. Однак польські генерали вже зрозуміли, що на тривалий опір повстанцям вони неспроможні. Кадр з фільму «Богдан Хмельницький»

Номер слайду 12

Щойно козакам стало ясно, що поляки відступатимуть, Кривоніс повів свій загін в урочище Княжі Байраки і цілу ніч готував для ворога вовчі ями, завали та засідки. Це все козаки поробили так майстерно, що коли поляки помітили пастку, то обминути її не могли: не було куди. Воїнам Кривоноса та інших полковників лишалося хіба що добивати їх по болотах, чагарях та глибоких яругах. Кадр з фільму «Богдан Хмельницький»

Номер слайду 13

Під керівництвом М. Кривоноса козацьку артилерію було поставлено на лафети - неабияка дивина для козаків і поляків, що досі перевозили гармати возами. Артилерія стала маневренішою.

Номер слайду 14

Би́тва під Ко́рсунем (15-16 (25-26) травня 1648 року) 

Номер слайду 15

У битві під Корсунем полковник Кривоніс вдало використав досвід Жовтих Вод. Привівши свій підсилений артилерією Черкаський полк до урочища Горохова Діброва, він знову влаштував неперевершену за своєю хитромудрістю та військовою технікою пастку для війська, тепер уже самого коронного гетьмана Миколи Потоцького. По суті, це й вирішило долю всієї битви. М. Кривоніс особисто взяв у полон М. Потоцького, польного гетьмана М. Калиновського та багатьох інших офіцерів.

Номер слайду 16

Цікаво, що майже кожну битву, кожен штурм М. Кривоніс розпочинав після ретельної підготовки, і завжди мав у запасі якусь вигадку чи військову хитрість. Наприклад, міцно укріплений Немирів (що на Вінниччині) він міг би здобути й звичайним штурмом, однак при цьому довелося б зазнати великих втрат. Щоб уникнути цього, Кривоніс послав туди своїх розвідників, перебраних у польські мундири. з листом нібито від самого Я. Вишневецького. Кадр з фільму «Богдан Хмельницький»

Номер слайду 17

Поки там з'ясовували, що до чого, Кривоніс переодягнув у польські мундири солідний загін. і він - як нібито допомога Вишневецького місцевому гарнізонові – урочистим маршем, із барабанним боєм, пройшов через фортечну браму до міста. А командував цим парадом "п'яти сотень бравих польських вояків" син Кривоноса - Максимко Кривоносенко, що теж показав себе згодом талановитим воєначальником. Командував так, що завів в оману і польських офіцерів, і коменданта міста, і його оборонців. Повстанці стали господарями Немирова, майже не зазнавши серйозних втрат.

Номер слайду 18

Не встигла вщухнути гучна слава цієї перемоги, як військо Кривоноса вже підійшло до іншого значного подільського міста - Тульчина, Маючи в своєму обозі кілька трофейних гармат, полковник спочатку влаштував полякам пристойний "артилерійський концерт", а потім наказав підривникам поробити вночі підкопи. Вранці поляки побачили під стінами козацьких вершників і почали глузливо перепитувати один одного - так, щоб чули й козаки: "Невже Кривоніс надумав посікти мури фортеці шаблями ?!" Та довго дивуватися їм не довелося: пролунало кілька могутніх вибухів, і козаки, що гарцювали поблизу фортеці, начебто дражнячи гарнізон та виманюючи його за мур, кинулися в проломи... МАКСИМ КРИВОНІС В БОЮ. О. Смірнова

Номер слайду 19

З червня 1648 р. на Поділлі очолив повсталі козацькі та селянські загони, з яких сформував цілу армію. За свідченнями тогочасних джерел, «якийсь поганець Кривоніс, збунтувавши всю чернь», здобув міста Ладижин, Бершадь, Тульчин, Вінницю та ін. В цей час він титулував себе «полковник його королівської милості війська Запорозького», без зазначення свого територіального полкового округу, бо сам мав під своєю владою полковників. Також, в 1648 році він був наказним гетьманом над чотирма полками: лисянським, корсунським, білоцерківським та уманським. Кадр з фільму «Богдан Хмельницький»

Номер слайду 20

16 липня - 18 липня під Константиновом тривали бої  між повс танцями (яких рахували на 50 тисяч), на чолі з Кривоносом, та польськими військами — полками Осінського, Корицького, Су -ходольського, Тишкевича та Вишневецького, під головним ко- мандуванням останнього. Поляків було близько 10 тисяч, але то було регулярне, відбірне військо. Повстанці зазнали великих втрат, але поле битви лишилося за ними. Поляки відступили до Збаража, а Кривоніс з військом рушив від Константинова на південь і проминувши Межибож,  25 липня взяв приступом Бар — місто, яке було укріплене не гірше за Полонне, і до того ж займало важливе стратегічне положення. У Барі повстанці також захопили велику кількість зброї та військових припасів.

Номер слайду 21

Фортеця Бар мала славу чи не наймогутнішої на Поділлі. З одного боку її прикривала річка, з усіх інших – глибокі, наповнені водою рови. А самі мури здавалися просто нездоланними. І що ж зробив Кривоніс? Цього разу він за кликав до помочі досвід полководців старожитності: наказав по навколишніх селах спорудити кілька пересувних веж, "гуляй-городків", та нав'язати з десяток плотів. Посадивши на плоти десант, звелів позакидати рови соломою й сіном і підпалити. Полум'я було небагато, бо ж таки - на воді. Зате димом закуріло мало не до неба. Кадр з фільму «Богдан Хмельницький»

Номер слайду 22

Залишки фортеці в сучасному місті Бар

Номер слайду 23

Коли, під натиском козаків і татар, поляки почали відходити в бік Старокостянтинова, великий мастак на різні вигадки Кривоніс і тут улаштував їм пастку поблизу мосту через Случ. Скориставшись із звичної для відступаючих військ штовханини й безладдя, він пробився до мосту і створив там таке захаращення, що міст не витримав і завалився. В колотнечі й мішанині, що виникла після цього, багатьом-багатьом польським солдатам і найманцям довелося попрощатися із білим світом.

Номер слайду 24

Не дав Кривоніс закріпитися ворожому війську й поблизу Старокостянтинова. Розгром був таким, що деякі польські підрозділи втікали аж до Львова, гадаючи, що тільки там зможуть трохи оговтатись та зібратись на силі, щоб протистояти армії повстанців. Але тут, під стінами Старокостянтинова, її ватажка тяжко поранило: куля пробила йому груди над серцем.

Номер слайду 25

Причина смерті Максима Кривоноса достеменно невідома. Найпоширенішою є версія, що він помер від чуми. Польський історик Тадеуш Кшонстек висовує іншу версію: ніби Кривоніс був убитий за таємним наказом Б. Хмельницького, який прагнув позбутися небезпечного конкурента. Припускають також, що Кривоніс помер від рани, яку одержав у бою.. Поховали Максима Кривоноса в Києві - з усіма можливими військовими почестями.

Номер слайду 26

Вшанування пам'ятіВ м. Полонному Хмельницької області на площі Тисячоліття серед бюстів історичних осіб в 2012 році був встановлений бюст М. Кривоноса. В місті Києві існує Вулиця Максима Кривоноса. В місті Тернопіль існує вулиця Максима Кривоноса. У місті Львів існує вулиця М. Кривоноса. На його честь названий 97 курінь УПЮ імені Максима Кривоноса. Високий замок. Львів. Пам’ятник Максиму Кривоносу

Номер слайду 27

Погруддя Максиму Кривоносу (Вільшана)

Номер слайду 28

Пам'ятник у Жовтих Водах – Івана Богун, Богдан Хмельницький, Максим Кривоніс.

Номер слайду 29

Пам'ятник у Жовтих Водах – Івана Богун, Богдан Хмельницький, Максим Кривоніс.

Номер слайду 30

Пам'ятник у Жовтих Водах – Івана Богун, Богдан Хмельницький, Максим Кривоніс.

Номер слайду 31

Пам'ятник у Жовтих Водах – Івана Богун, Богдан Хмельницький, Максим Кривоніс.

Номер слайду 32

Пам'ятник Максиму Кривоносу

Номер слайду 33

Пам'ятник «Героям Визвольної війни Українського народу 1648–1654 рр

Номер слайду 34

В особі полковника Максима Кривоноса Україна тоді втратила, але й досі має, одного з найвідданіших своїх синів, одного з найталановитіших воєначальників, на перемогах, на прикладі життя якого можна (і треба) виховувати нових захисників Вітчизни. Його ім'я повинні (повинні!) носити військові частини та найпрестижніші учбові заклади сучасних Збройних Сил.

Номер слайду 35

Скульптор Анатолій Кущ

Номер слайду 36

У Бердянську Запорізької області бюст радянського революціонера Фелікса Дзержинського, встановлений навпроти виправній колонії, переробили в козацького полковника Максима Кривоноса.

Номер слайду 37

ОЙ УСЕ ЛУЖКОМ ТА ВСЕ БЕРЕЖКОМОй усе лужком та все бережком. Та білесенькі квіти, —Хвалилися та пани з ляхами. Перебийноса вбити.«А я тих панів, а я тих ляхів. Та й увік не боюся, —Єсть у мене та малий хлопко,То я з ними поб’юся».

Номер слайду 38

Героям Слава! Слава Україні!

pptx
Додано
31 березня 2019
Переглядів
4246
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку