Презентація на тему: Що таке природні та штучні угруповання

Про матеріал
Презентація на тему "Що таке природні та штучні угруповання. Особливості природних та штучних угруповань." Матеріали для уроку в 6 класі з курсу "Пізнаємо природу".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Презентація на тему: Що таке природні та штучні угруповання. Пізнаємо природу, 6 клас За підручником Біда Старовірівський ліцей Старовірівської сільської ради Красноградського району Харківської областіКулик Олеся Миколаївна Вчитель біологіїСпеціаліст ІІ категорії

Номер слайду 2

«Третій зайвий»В кожному рядку викресли термін, який, на твою думку є зайвим. Поясни своє рішення. Гіркий сік, жалкі волоки, маскування. Колючки та шипи, органи захисту, поведінкові реакції. Виробленння отрути, обтічна форма тіла, довгі вуха.

Номер слайду 3

Кожна екосистема у природі неповторна. Листяний ліс аж ніяк не сплутаєш із хвойним, а прісноводне озеро — із солоним морем. І ця своєрідність пов'язана з особливостями умов існування та підбору живих організмів, які входять до угруповання.1. ЩО ТАКЕ УГРУПОВАННЯУ природі існують наземні й водні, великі й малі, стійкі та нестійкі екосистеми з найрізноманітнішими мешканцями та умовами їх проживання. Незважаючи на розмаїття, усі екосистеми утворені неживими та живими компонентами,що взаємодіють між собою.

Номер слайду 4

 Які із цих екосистем наземні, а які — водні? Назви живі та неживі компоненти кожної екосистеми. (мал. 215) Мал. 215. Екосистеми: 1 — тропічний ліс, 2 — пустеля, 3 — болото, 4 — тундра (Антарктида), 5 — савана, 6 — океан

Номер слайду 5

Що таке угруповання. Живий компонент будь-якої екосистеми представлений популяціями різних видів живих організмів. Сукупність організмів одного виду, які проживають на певній території та можуть вільно схрещуватися між собою, називають популяцією.

Номер слайду 6

Кожна екосистема населена характерними для неї популяціями. Популяції зебр та антилоп гну, що живуть в африканській савані

Номер слайду 7

Кожна екосистема населена характерними для неї популяціями. Популяція бурих ведмедів у Карпатах. Популяція зубра на Вінниччині

Номер слайду 8

Екосистеми містять багато різних популяцій, які разом утворюють угруповання (біоценоз). Наприклад, популяції окунів, жаб, черепах, водоростей та інших організмів утворюють угруповання ставка. Усю сукупність організмів,які населяють ділянку сушічи водойми, називають угрупованням. 

Номер слайду 9

Усю сукупність організмів, які населяють ділянку суші чи водойми, називають угрупованням. Угруповання — це не просто група організмів, яка живе в лісі чи озері. Цим терміном називають сукупність різних живих істот, які володіють спільною територією і є складниками екосистем. Проживання впродовж багатьох років у певних умовах існування забезпечують їх пристосування до світла, температури, вологості тощо.

Номер слайду 10

До складу угруповань входять бактерії, рослини, гриби і тварини, між якими розподілені певні «обов’язки» та існують певні взаємозв’язки. Рослини утворюють зелену масу, яка є їжею для тварин. Тваринні істоти, споживаючи її, регулюють кількість рослин на території. Рештки рослин і тварин годують бактерій та гриби, які розкладають їх до мінеральних речовин. І рослини знову можуть синтезувати зелену їжу, використовуючи ці сполуки у процесі мінерального живлення. У межах екосистеми виділяють угруповання мікроорганізмів, рослин, тварин та грибів. Угруповання бувають природні (лісові, озерні, болотяні) та штучні (садові, паркові чи городні). Тварини споживають рослинну їжу, регулюють кількість рослин на території. Бактерії та гриби розкладають тіла відмерлих рослин та мертвих тварин на вуглекислий газ, воду та інші речовини, які потрапляють у ґрунт і засвоюються рослинами

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Склади хмару слів на тему: «Угруповання»

Номер слайду 13

2. Які особливості природних угруповань. Визначальною особливістю будь-якого природного біоценозу є багатоманітність організмів. Значне різноманіття визначає, насамперед, сталість біоценозу та його витривалість за несприятливого впливу. Водночас, найвразливішими є біоценози, де кількість видів найменша (наприклад, арктичні).

Номер слайду 14

Ліс, озеро чи будь-яка інша екосистема має свої умови існування, і саме вони здійснюють добір організмів для проживання на цій території. Сукупність організмів природних угруповань утворюється внаслідок боротьби за існування, природного відбору та інших чинників.Інша важлива характеристика природних угруповань — усталені харчові взаємини між організмами. За участю в біогенному кругообігу речовин в біоценозі розрізняють три групи організмів: Продуценти (виробники) Консументи (споживачі) Редуценти (руйнівники) 

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Номер слайду 18

3. ЯКІ ОСОБЛИВОСТІ ШТУЧНИХ УГРУПОВАНЬШтучні угруповання — це сукупність організмів на певній території, які існують завдяки людській діяльності. Людина створює їх для отримання сільськогосподарської продукції (поля, сади, пасовища), домашнього господарювання (город, теплиці), декоративного озеленення та відпочинку (сквери, квітники), захисту польових ґрунтів від вітру чи покриву схилів від змиву (лісові насадження), дослідження (ботанічні сади й зоопарки).

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Номер слайду 24

Номер слайду 25

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 6
Оцінки та відгуки
  1. Скоробагата Людмила Володимирівна
    Дякую за роботу. Використовую.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Шатовський Валентин Олександрович
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Тихоненко Світлана Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Зінченко Наталія Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Чикалов Віктор
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  6. Ковалевський Олександр Миколайович
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 3 відгука
pptx
Додано
20 березня
Переглядів
5719
Оцінка розробки
5.0 (6 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку