Презентація на тему: "Ландшафти як середовище життя та об`єкти охорони"

Про матеріал

Всеукраїнський юнацький фестиваль “В об`єктиві натураліста" Тема: Ландшафти як середовище життя та об`єкти охорони. В дані презентації описано ландшафти села Станькова Верхнянської сільської ради ОТГ.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Всеукраїнський юнацький фестиваль“В об`єктиві натураліста”СТАНЬКІВСЬКА ЗОШ І-ІІ СТУПЕНІВТема: Ландшафти як середовище життя та об`єкти охорони

Номер слайду 2

Серед поля літнього. Соловей співа. Серед поля житнього. Рідна Станькова. Вдалені мережка. Голубих Карпат,В’ється полем стежка. До світличок хат. Й. Попадюк

Номер слайду 3

Історична дата утворення села – 1158р., а перша письмова згадка про село датована 1453 роком – це найстаріше поселення Калуського району Івано-Франківської області. З 2015 року села входить в склад Верхнянської об’єднаної територіальної громади. Займає площу 17,4 км2 .

Номер слайду 4

Наше мальовниче село розкинулось на східньому схилі Присвіцької височини Передкарпатського фізико-географіного району. Абсолютні висоти схилу 300—350 м. У рельєфі переважають яри, балки і долини. Тут панують рівнинні лісолучні ландшафти де ростуть по сусідству широколистяні та хвойні ліси.

Номер слайду 5

Станькова перегорнула багато сторінок своєї історії, яка залишила свій відбиток у власних назвах місцевостей та урочищ.

Номер слайду 6

Урочище “Дівоче поле” Урочище “Шинглів” Урочище “Вовчків»” Урочище “Брехнівка” Урочище “Зелена” Урочище “Третя” Урочище “Велипунець”

Номер слайду 7

Урочище “Дівоче поле” За легендою «Було це у глибоку давнину. На село напали монголо-татари, вони знущалися жорстоко над нашими односельчанами, жінок, дівчат забирали у неволю. П’ятеро дівчат не хотіли, щоб їхню красу понівечили загарбники, тому вирішили втекти до лісу. На цьому полі їх перейняли вершники. Пов’язали вороги дівчат, почали тяжко знущатися над юними красунями, а за непокору викололи їм очі, що впали на землю і проросли навесні квітами. Поле з того часу називають “Дівочим полем».

Номер слайду 8

Урочище “Дівоче поле” Перважає лучна рослиннісь. Тут селяни створили перше і найбільше громадське пасовище.

Номер слайду 9

Урочище “Брехнівка” Зимою, коли сніги замітали все навкруги, стежок не було. Люди, щоб потрапити до своїх домівок, прямували вздовж потічка, але заходили в ліс «збрехав їх потік». Так і до сьогодні місце повороту русла потічка називають «Брехнівка».

Номер слайду 10

Урочище “Вовчків” На північ від села також є кілька потоків. Один із них - Вовчків, назва його утворилася від слова «вовки», бо протікав він через ліс, у якому водилися вовки. Місцевість, через яку протікає потік, закріпила за собою назву «Вовчків».

Номер слайду 11

Урочище “Вовчків” Урочище використовують селяни для вирощування овочів, заготівлі сіна. На одному із схилів приватне підприємство «Орфрутс» орендує 12 га землі, на якій посаджено фруктовий сад.

Номер слайду 12

Урочище“Шинглів” Є думка про те, що назва походить від слова «шинк», що знаходився за Вовчковом. На тому місці був і спиртний цех. А для проїжджих повідомляли, що шинк знаходиться з лівої сторони від потічка: «шинк зліва», звідси і назва Шинглів. Через урочище протікає однойменний потічок. Тут росте грабово-буковий ліс. Саме тут знаходиться основне місце проведення днів здоров`я станьківських школярів.

Номер слайду 13

Урочище “Зелена” З пагорба витікає потічок, куди найшвидше потрапляють перші весняні промінці і зеленіє трава. Отже, таку назву потік одержав тому, що початок свій він бере там, де багато зелені.

Номер слайду 14

Урочище «Третя» отримала назву від потічка, що є третім по рахунку від села. Саме цей потічок найбільше зазнав антропогенного впливу, оскільки по його долині місцевими жителями створено кілька ставів, для розведення риб та відпочинку. Урочище “Третя”

Номер слайду 15

Урочище “Третя”

Номер слайду 16

Урочище “Велипунець” Через урочище протікає найбільший, «великий потік» - звідси і назва “Велепунець”. Цей потік є межею між теперішніми селами Станькова та Збора. Тут також створено численні стави.

Номер слайду 17

Озеро «Пастівник» Озеро загатного типу, є природним середовищем існування риб, земноводних, плазунів, птахів. Антропогенні ландшафти

Номер слайду 18

Антропогенні ландшафти. В урочищах Вавчків та Третя, Велепунець селянами створена велика кількість ставів,які носять назви своїх власників. Тут переважає болотяна рослинність, та водяться риба, жаби, плазуни.

Номер слайду 19

Підготувала: Богдан Іванна Іванівна, вчитель географії Станьківської ЗОШ І-ІІ ступенів. ДЯКУЄМО ЗА УВАГУ!

pptx
Додано
10 серпня 2018
Переглядів
1086
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку