Презентація на тему: "Легка та харчова промисловість Полтавської області"

Про матеріал
Презентація на тему: "Легка та харчова промисловість Полтавської області" доцільно використовувати під час вивчення теми "Географія Полтавської області" у 8 класі.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ЛЕГКА І ХАРЧОВА ПРОМИСЛОВІСТЬ ПОЛТАВЩИНИ

Номер слайду 2

ЛЕГКА ПРОМИСЛОВІСТЬ В структурі промислового виробництва Полтавської області питома вага продукції підприємств легкої промисловості складає 14% (2006 р.) і займає 6-е місце після паливної промисловості, харчової промисловості, машинобудування та металообробки, чорної металургії та електроенергетики. Особливістю територіальної структури легкої промисловості є її нерівномірне розміщення по території області. Понад 2/3 її продукції випускають 3 багатогалузевих центри —Полтава (30 підприємств), Кременчук (41), Комсомольськ (29). Значними осередками легкої індустрії є Лубни, Нові Санжари, Миргород, Кобеляки, які виступають двогалузевими центрами. З інших центрів легкої промисловості найбільш значний — Решетилівка, де виробляють понад 30 видів виробів.

Номер слайду 3

Легка промисловість Полтавщини представлена такими торговими марками, як: «Рута», «Кремтекс», «Джей Ель», «Мрія», «Ворскла», «ТІТТО». За січень—квітень 2011 року підприємствами легкої промисловості реалізовано продукції на 28545,3 тис. грн., що становить 0,2% у загальному обсязі реалізованої промислової продукції (по великих, середніх та вагомих за обсягами малих підприємствах).

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Номер слайду 6

ХАРЧОВА ПРОМИСЛОВІСТЬ У 2018 році на харчову промисловість припадало 22,5% товарної продукції промисловості Полтавської області. Галузь представлена м’ясною, молокопереробною, цукровою, хлібопекарською, кондитерською, плодовоовочевоконсервною, спиртовою та лікеро-горілчаною, пивоварною, масложировою промисловістю, виробництвом безалкогольних напоїв. В області діє 276 підприємств (2006 р.) харчової промисловості (без врахування виробництва у сільськогосподарських підприємствах). За виробництвом продукції харчової індустрії Полтавщина займає 8 — 9 місце в Україні.

Номер слайду 7

Найважливішою галуззю харчової промисловості Полтавщини є м’ясна промисловість, представлена 7-ма підприємствами (Полтава, Кременчук, Лубни, Миргород, Гадяч, Пирятин, Глобино). В 19 низових адміністративних районах області діють ковбасні цехи. Розміщення підприємств м’ясної промисловості в області склалось під впливом сировинного чинника. На території області є й певні проблеми: західна половина області забезпечена переробними підприємствами м’ясної промисловості гірше, ніж східна, тому із західної частини худоба поступає на переробку в Київ та за межі області.

Номер слайду 8

Цукрова промисловість займає 2-е місце в структурі харчової промисловості області. У зв’язку з високою матеріаломісткістю виробництва і малою транспортабельністю сировини, цукрові заводи розміщуються в районах бурякосіяння. Найбільші підприємства розташовані в Лохвицькому, Карлівському, Кобеляцькому, Чутівському, Семенівському, Глобинському, Лубенському, Оржицькому та Шишацькому районах.

Номер слайду 9

Кондитерська промисловість області представлена 2-а кондитерськими фабриками — Кременчуцькою та Полтавською, а також невеликими підприємствами в Кобеляцькому, Семенівському, Полтавському, Чорнухинському та Чутівському районах.

Номер слайду 10

Консервна промисловість області випускає понад 90 найменувань консервів: овочеві натуральні консерви, м’ясні і м'ясорослинні консерви, овочеві закусочні консерви, томат-продукти, плодоягідні соки, сиропи, маринади. Найбільші підприємства галузі розташовані в Полтаві, Миргороді, Шишаках, Хоролі, Глобиному, Зінькові, Нових Санжарах.

Номер слайду 11

Маслоробна і сироварна промисловість об’єднує молокопереробні підприємства та виробничі дільниці по первинній переробці молока. Підприємства з виробництва молокопродуктів розташовані в 22-х районах області, крім Семенівського, Козельщинського та Машівського.

Номер слайду 12

Борошномельна-круп’яна і комбікормова промисловість мають достатню сировинну базу. Основними центрами є Полтава, Кременчук, Миргород, Кобеляки, Пирятин, Лубни. У структурі виробництва продукції галузі провідне місце належить пшеничному борошну (60%), крупі перловій (21%), крупі пшеничній, кукурудзяній, вівсяній та манці. Комбікормові заводи є в кожному адміністративному районі області. Серед них найбільший у Полтаві. Зараз в області виробляється понад 1 млн. т комбікормів.

Номер слайду 13

Хлібопекарська промисловість Полтавщини розвивається на базі продукції власної борошномельної промисловості. Розміщення хлібопекарських підприємств зумовлено терміном зберігання продукції, тому їх розташовують в безпосередній близькості до споживача. Підприємства галузі є в усіх адміністративних районах Полтавської області.

Номер слайду 14

Спиртова і лікеро-горілчана промисловість представлена 5-ма підприємствами: Лохвицьким спирткомбінатом, Октябрьським і Вишняківським спиртовими заводами та ЗАТ Полтавським і Кременчуцьким лікеро-горілчаними заводами. Лікеро-горілчані заводи працюють в основному на базі продукції спиртозаводів області. Скляна тара експортується з Київської області

ppt
Додано
12 червня 2019
Переглядів
2313
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку