Презентація "Водоспади України"

Про матеріал
Презентацію "Водоспади України" доцільно використовувати під час вивчення теми "Водні ресурси України"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Водоспади України

Номер слайду 2

Бухтівецький водоспад Розташований на р. Бухтовець, неподалік присілку с. Пасічної - с. Букове Надвірнянського р-ну (по-місцевому - с. Бухтівець) Івано-Франківської області. Перший - маленький - розташований зразу за мостом через Бистрицю-Надвірнянську в с. Пасічна при усті однойменного потоку. Наступні два розташовані майже поруч - 6,5 км від устя потоку в Бистриці або 50 хв. пішки без вантажу хорошою ґрунтовою дорогою, 50 м один від одного, в мальовничому каньоні. Увага! Підхід до водоспаду слід здійснювати наступним чином: від вказівника вдсп. слід пройти 20 м впритул до урвища, далі слід знайти по праву руку круту стежку вниз. По роздоріжжю ліворуч можна вийти до верхів'я водоспаду.

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Воєводин (Шипіт)

Номер слайду 8

Дуже галасливий через однакову назву зі своєю прародителькою - р. Шипіт, що згодом вливається зліва в Тур'ю. Зате матір сином вправі гордитися - Шипіт низвергає свої два потоки з висоти аж 24 м, що робить його та матір об'єктом уваги з боку подорожуючих. Проте держава так не вважає, в зв'язку з чим водоспад отримав титул пам'ятки природи лише місцевого значення, що, звичайно ж, аніскілечки не применшує його красу. Розташований на однойменному потоці. Висота на рівнем моря - 1100 м. Відстань під вершини пол. Рівної (Руни) 1479 м - 5,2 км, перепад 300 м. Відстань до с. Тур'я Поляна Перечинського району Закарпатської області - 14 км.

Номер слайду 9

Гук

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Утворився тоді, коли р. Брустурка зміцніла настільки, щоб подорожувати. Знаходиться практично в с. Шипіт (Шепіт) Косівського р-ну Івано-Франківської області, за 8 км від с. Прокурава. Сам Гук не полюбляє відвідувачів, особливо тих галасливих, хто претендує його переГУКати. Витікає в ущелині серед сестер скель, створює образ величності та чималої ваги серед собі подібних. Неподалік є напівзруйнована база, що складається з будиночків з нарами, де можна заночувати.

Номер слайду 12

Гуркало

Номер слайду 13

Розташований на схилі хребта Парашки, в Сколівських Бескидах, при усті геоправої притоки, що витікає з-під Оброслого Верху, до р. Велика Річка, 6 км від центру с. Корчин Сколівського району або 12 км - від залізничної станції Сколе Львівської області. Від с. Крушельниця до вдсп. веде маркування у вигляді білого прямокутника з жовтою смугою посередині. Висота приблизно 5 м, довкола оточений лісом і неподалік височіє гора Кичера, в підніжжі якої відбувались бої УПА.

Номер слайду 14

Женецький

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Розташований в долині геолівої притоки потоку Женця, яка впадає в Прут, між масивами хребтів Явірника та Хом'яка-Синяка. Відстань від присілку Татарова (Кремінців) Женця (устя однойменного потоку) - 5 км, від залізничної станції Татарова Надвірнянського району Івано-Франківської області - 9 км, від станції Микуличин - 10,2 км. Висота над рівнем моря - 850 м., висота перепаду води - 11 м.

Номер слайду 17

Кам'янка (Ключ)

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Розташований в доволі людному та відвідуваному місці. Відстань від траси - 7 км, від залізничної станції Сколе Львівської області - 10 км. Охороняється як геологічна пам’ятка природи. Об’єкт високого рекреаційного попиту в межах національного природного парку „Сколівські Бескиди”.

Номер слайду 21

Кам'янка (Синевир)

Номер слайду 22

Ряд водоспадів, розташованих на сх. схилі г. Кам'янка в Національному парку "Синєвир", Міжгірський р-н Закарпатської області, вздовж автодороги с. Синєвир - с. Синевирська Поляна. Висота перепаду води найбільшого - коло 6 м. Висота над рівнем моря - приблизно 600 м.

Номер слайду 23

Лужківський

Номер слайду 24

Знаходиться на відстані 6,5 км від с. Великий Рожа(и)н (устя однойменного потоку в р. Черемош) Косівського району Івано-Франківської області, де звивистий потічок Середній торує в ущелині свій важкий шлях. Знаходиться недалеко від дороги. Доволі високий і стрункий, чим дуже гордиться. Зате, на відміну від інших, сонце нечасто заглядає в його смарагдові бризки, ховаючись у лісових нетрях. Викликає шалену спокусу зануритись у величні потоки.

Номер слайду 25

Манявський

Номер слайду 26

Номер слайду 27

Номер слайду 28

Низвергає свої могутні води завдяки р. Манявці, що є притокою Бистриці Надвірнянської, неподалік від с. Манява Богородчанського р-ну. Сам водоспад розташований у вузькій ущелині на висоті 850 м над рівнем моря на східному схилі хр. Чортка. Висота 16 м. Гідрологічна пам'ятка природи. Крім основного дещо вище по течії є два менші.

Номер слайду 29

Прутський

Номер слайду 30

Номер слайду 31

Номер слайду 32

Становить дивовижну самореалізацією цієї карпатської несамовитниці. Прут прориває гірські породи і низвергається вниз всією красою в лоні Говерли на висоті 1550-1600 м над рівнем моря. Перепад води - 80 м. Каскад складається з шести водограїв, висота спаду води найбільшого - 12 м. Відстань від СБ "Заросляк" - 2,3 км, перепад висоти 400 м (стежка вздовж потоку), від г. Говерла (або Туркул) з хребта - 1,5 км, 400 м перепад висоти.

Номер слайду 33

Салатручіль

Номер слайду 34

Номер слайду 35

Формується потоком Салатрук, навпроти устя п. Салатручіль (місцева назва - "шостий кілометр"), який далі впадає в р. Бистрицю Надвірнянську за 6,3 км від с. Бистриця (Рафайлова) Надвірнянського району Івано-Франківської області на висоті 830 м над р.м. Висота спаду води - коло 6 м. З хребта Тавшпирка (роздоріжжя старого кордону і пд. хребетної стежки) - 3 км і 600 м перепаду висоти.

Номер слайду 36

Шешорські (Сріблясті)

Номер слайду 37

Двійко невеличких водоспадиків, що сформувались з подачі р. Пістиньки, що є правою притокою Пруту. Більший тече нижче і спадає з висоти 4-5 м, менший - 2 м. Їх ще називають Сріблястими. Береги річки коло більшого частенько облюбовуються відпочиваючими, це не дивно, адже є на що подивитися. Розташовані в с. Шешори Косівського району Івано-Франківської області.

Номер слайду 38

Шипот

Номер слайду 39

Номер слайду 40

Не перебуває в жодних родинних зв'язках з попередниками, хоча знаходяться вони не так далеко один від одного. Утворився в результаті чималих зусиль потоку Пилипця, що бажав знятись в повітря, коло 6 км від с. Пилипець Міжгірського району Закарпаття. Розташований на висоті коло 800 м над рівнем моря, 3,5 км і 800 м висоти з г. Великий Верх або від с. Подобовець - 6,5 км. Розбризкує свої води у глибокій ущелині, знаходиться в межах хребта Боржави. Спадає вниз численними мальовничими каскадами, привертає чималу увагу з боку смертних. Як решта братів Шипотів, не дослужився ще до статусу національного, є лише пам'яткою природи місцевого значення. Проте це його, як і решту карпатських водограїв, абсолютно не турбує. Тече собі та й годі...

Номер слайду 41

Яремчанський (Пробій)

Номер слайду 42

Номер слайду 43

Є одним з найвідоміших карпатських водоспадів, протікає в доволі людному місці м. Яремча Надвірнянського району Івано - Франківської області. Відстань до залізничної станції - біля 2 км. Через всдп. перекинуто місток, який водночас слугує як відпочивальникам-пошановувачам краси, що постійно товпляться тут, так і прихильникам зануритися в стихію з висоти. Однак стрибати смертельно небезпечно - особливість завихрення потоку ("бочка") інколи ускладнює пошук авантюристів. Поруч фольклорний ринок. Водоспад має перепад висоти 12 м та, будучи могутнім за силою голосу та стихії, цілком справедливо може буде наречений українською Ніаґарою.

Номер слайду 44

Дякую за увагу !

Номер слайду 45

ppt
Додано
13 червня 2019
Переглядів
1697
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку