Презентація на тему : " Ми - маленькі козачата"

Про матеріал
Презентація " Ми - маленькі козачата" розроблена для роботи з учнями початкових класів. Дана робота поділена на 4 групи 1. Виникнення козацтва; 2. Гетьмани України; 3. Козацькі слова; 4. Прислів'я та приказки.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Презентація проекту“Ми-маленькі козачата”Підготувала вчитель початкових класів Старобогородчанського ліцею. Пташник Надія Романівна

Номер слайду 2

МИ-МАЛЕНЬКІ КОЗАЧАТА

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Нашими помічниками у збиранні інформації були:

Номер слайду 5

Екскурсія до краєзнавчого музею

Номер слайду 6

книги,словники,енциклопедії

Номер слайду 7

Мережа Інтернет

Номер слайду 8

Допомога батьків

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Виникнення козацтва1 група

Номер слайду 11

ПРИЧИНИ ВИНИКНЕННЯ УКРАЇНСЬКОГО КОЗАЦТВАГрабіжницькі походи кримських орд та султанських військ і нездатність влади організуватинадійний захист. Посилення соціального і національно- релігійного гноблення. Поширення панщини та запровадження кріпацтва спонукали українських селян до масових утеч.

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Протягом XVI – XVIII ст. Запорозька Січ мала ознаки держави: вона контролювала величезну територію степової України, мала свій уряд, військово-адміністративний устрій, власний суд, самостійні дипломатичні відносини з іншими країнами. !Територія козацької держави називалася Землями Війська Запорозького або Вольностями Війська Запорозького й простягалася від Південного Бугу на заході до Кальміусу в Надазов`ї на сході. На півночі її межа пролягала по річках Орелі (на Лівобережжі) та верхів'ях Інгулу й Інгульця (На Правобережжі). Уся повнота влади в козацькій державі належала Січовій (Військовій) Раді, яка обирала козацьку військову старшину. Утворення держави!!ppt_xxshearppt_xstyle.colorfillcolorfill.typestyle.colorfillcolorfill.type

Номер слайду 14

Перше відоме козацьке укріплення на о. Мала хортиця на річці Дніпро і називалося Запорізька Січ

Номер слайду 15

Запорізька Січ. Укріплення. Церква. КуреніКанцелярія. Майстерніppt_xxshearppt_x

Номер слайду 16

Жили козаки в куренях. У кожного куреня був свій отаман — найсильніший, найрозумніший і найхоробріший козак.

Номер слайду 17

Польський автор: Від слова “коза”;козаки були жвавими і витривалими, як кози. Турецькою мовою слово “козак” означає бурлака,забіяка. У мовах тюркських народів це слово означає вільну озброєну людину, що несе прикордонну вартову службу. Польський автор: Від найменування легендарного отамана, що з давніх часів успішно боровся з татарами Що означає слово "козак"“козак”-людина, яка живе за військового промисла, вільна людина

Номер слайду 18

За описом сучасників козаки були більшою частиною росту середнього, плечисті, ставні, міцні,сильні, на вид повнолиці, округлі і від літньої і степової спеки смугляві. З довгими вусами на верхній губі, з розкішним оселедцем, або чуприною, на тімені, у смушковій гострій шапці на голові, вічно з люлькою в зубах, справжній запорожець завжди дивився якось похмуро, униз ,спідлоба, сторонніх зустрічав спершу непривітно, відповідав на питання дуже неохоче, але потім помалу зм’ якшувався, обличчя його поступово приймало веселий вид, живі проникливі очі загорялися блиском вогню, і вся його фігура дихала мужністю, молодецтвом, заразливою веселістю і незрівняним гумором. “Запорожець”не знав ні “цоб” ні “цабе”, відтого був здоровий, вільний від хвороб, помирав більше на війні, ніж вдома.

Номер слайду 19

Герб Війська Запорозького - постать козака, озброєного мушкетом і шаблею, - виник у другій половині XVI ст. Законної сили він набрав за короля Стефана Баторія 1578 р. Але й попередні козацькі формування, напевно, мали власну символіку. Щоправда, відомості про неї до нашого часу не дійшли. Згаданий герб уперше зображено на печатці Війська Запорозького 1595 р., за гетьманування Григорія Лободи. Упродовж усього існування козацтва цей головний символ залишався незмінним. Він зображався на головних печатках Війська Запорозького та Гетьманщини, на прапорах, портретах, іконах, у рукописах і друкованих виданнях. КОЗАЦЬКА СИМВОЛІКА

Номер слайду 20

Козацькі клейноди. Відзнаки та атрибути влади. Корогви-різнокольорові прапори із зоображенням святих, хрестів, зброїЛитаври-мідні або срібні півкулі з напятою на них шкірою, з деревяними паличками для ударів по шкірі та одержання звуків.

Номер слайду 21

Бунчук-мідна або золочена куля на деревяному держалні із прикріпленим до нього пучком кінського волосся. Булава-вид зброї, що являє собою металевий стрижень з кулею на кінці. Печатка-її відбитком скріплювали найважливіші документи

Номер слайду 22

Військова справа. Військова справа козаків досягла високого рівня. Армія козаків була однією з найбільш боєздатних у Європі. Козаки досконало володіли усіма відомими в той час видами зброї, а також прийомами ведення бойових дій. Це не раз допомагало їм здобувати перемоги в битвах з татарами і туркамиppt_xxshearppt_x

Номер слайду 23

Козацькі гармати, мортири та ядра. Козацька зброя

Номер слайду 24

Номер слайду 25

Козацький побут. Незвичайно барвне і різнородне було щоденне козацьке життя. Запорожці брили цілу голову й залишали тільки одну чуприну над лобом, оселедець; як ця чуприна вир'остала велика й довга, що аж заслонювала очі, то козак закладав її за вухо. Бороди не брили, а вусів не підстригали, але намазували чимнебудь і закручували вгору до очей; а як у котрого виросли дуже довгі вуса, то закручував їх і закладав аж за вуха - "це ставили собі за особливу козацьку славу і честь".

Номер слайду 26

Козаки характерники. Серед козаків були люди із надзвичайними здібностями, їх називали характерниками. Вважали,що характерники вміли зупиняти кров,заговорювати біль, ловити кулі голими руками,ходити по воді та багато іншого.

Номер слайду 27

Запорожці славилися веселістю й охотою до шуток і насмішок. Особливо ж любили вигадувати прізвища товаришам; такого, ;що спалив з необережности курінь, називають Палієм, того, що розкладав вогонь над водою, звали Паливодою, такому, що' проти звичаю варив кашу, давали імення Кашки або Кошовара і так само пішли призвища Горбач, Малюта, Склизький, Черепаха, Гнида, Качало, Корж... Запорожці знали оцінити й чужий дотеп. Приходить козак до чужого куріня і бачить, що козаки вечеряють, тоді говорить їм: "Хліб та сіль, пани-молодці!" А вони йому: "їмо, та свій, а ти у порога постій". Але він не погоджується: "Ні, братці, давайте і мені місце", і витягає зараз свою ложку і ложечника і сідає разом з ним. Тоді господарі похвалять: "0т, козак догадливий! Вечеряй, братчику, вечеряй!"

Номер слайду 28

Культурне життя. Освіта. Порівняно з Росією освіта в Гетьманщині досягнула високого рівня. За даними у 1740-х роках існувало 866 початкових шкіл, де в обсязі трирічного курсу викладалися основи читання та письма.

Номер слайду 29

Ікона поч. ХІХ ст. з Богородчанського району, Івано-Франківщина. Козаки настільки вірили в силу Покрови Пресвятої Богородиці і настільки щиро й урочисто відзначали свято Покрови, що впродовж століть в Україні воно набуло ще й козацького змісту та отримало другу назву  — Козацька Покрова. Віднедавна свято Покрови в Україні відзначається ще й як день українського козацтва.

Номер слайду 30

2 група

Номер слайду 31

 Українська Гетьманська держава за роки свого існування мала 17 гетьманів. Усі вони були носіями ідеї незалежної самостійної Української держави. Втіленню цієї ідеї вони присвятили все своє життя, поставивши за мету вибороти звільнення українського народу від панування чужинців. Діяти цим гетьманам довелося в найскладніших, найтяжчих, іноді найтрагічніших для України історичних умовах.

Номер слайду 32

Козацьке військо по іншому називали кіш . Безкорисливість, щедрість, щирість,дружелюбність козаків допомагала у виборі отамана, гетьмана. Отаман – ватажок козацького загону. Гетьман – головний, старший, « кошовий отаман».

Номер слайду 33

Дмитро Вишневецький походив з роду князів Гедиміновичів , який на початку 1550-х років заснував замок на острові Мала Хортиця, згуртував навколо нього козаків і цим поклав початок Запорозької Січі. Саме тому його вважають першим козацьким гетьманом.

Номер слайду 34

Номер слайду 35

Номер слайду 36

Номер слайду 37

Номер слайду 38

козацькіслова3 група

Номер слайду 39

КУРІНЬ

Номер слайду 40

ОСЕЛЕДЕЦЬ

Номер слайду 41

Номер слайду 42

ХОРУНЖИЙ

Номер слайду 43

Номер слайду 44

ДЖУРА

Номер слайду 45

прислів'ятаприказки4 група

Номер слайду 46

Номер слайду 47

Номер слайду 48

Шелест козацьких знамен, тупіт козацьких коней, брязкіт козацької зброї – ось наше минуле, про яке ми ніколи не забудемо.

Номер слайду 49

Наш висновок. Ми будемо:* Любити рідну землю;* Захищати менших товаришів;* Шанувати дружбу;* Старанно вчитися,щоб принести користь рідній землі,бути патріотами своєї Батьківщини,славними нащадками козаків.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Притуляк Ольга
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
18 липня 2019
Переглядів
2594
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку