Презентація на тему "Моделювання ситуації успіху на уроках в початковій школі"

Про матеріал
У презентації розглянуті прийоми моделювання ситуаціїї успіху на уроках у початковій школі. Проаналізована актуальність цієї теми та визначено значення терміну "успіх" у педагогіці та психології.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

«Моделювання ситуації успіху на уроках в початковій школі»

Номер слайду 2

Як би не змінювалася система освіти, незмінними залишаються наші турботи про створення найсприятливіших умов для навчання, розвитку і виховання кожної дитини, створення атмосфери психологічного комфорту. Це збагачує емоційне життя учнів, створює піднесений настрій.

Номер слайду 3

К . Д. Ушинський стверджував, що дитина, яка не відчула радості від подолання труднощів, не відчула смаку перемоги, втрачає інтерес до навчання. Якщо у дитини зникає віра у власні сили, якщо їй не дали відчути радості від свого успіху, ніякі педагогічні прийоми та хитрощі не повернуть знову інтерес до пізнання.

Номер слайду 4

Що ж таке успіх і для чого він потрібен на уроці?За визначенням психологів, успіх – це емоції від радості, задоволення, пов’язаних з подоланням складної задачі.

Номер слайду 5

З точки зору педагогіки, успіх – це моделювання певної ситуації, коли дається можливість досягти значних результатів як для окремого учня, так і для усього колективу.

Номер слайду 6

Переживання емоцій, пов’язаних з успіхом, дає можливість:- підвищити мотивацію навчання, розвинути пізнавальний інтерес;- стимулювати працездатність;- коригувати негативні особистісні особливості: тривожність, невпевненість, низьку самооцінку;- розвинути позитивні особистісні якості: ініціативність, активність, креативність;- підтримувати у колективі сприятливий емоційний настрій.

Номер слайду 7

Таким чином, створення ситуації успіху на уроках в початковій школі є однією з основних задач учителя. Розглянемо варіанти моделювання ситуації успіху на уроках у початковій школі.

Номер слайду 8

1. Похвала учителя Найпотужніший інструмент вчителя. Доведено, що для людини більше користі, коли відзначають її позитивні якості, ніж коли постійно вказують на її недоліки. Важливо вміти вербально створити правильний настрій, допомогти подолати невпевненість, закріпити емоцію позитиву, дозволити порадіти навіть незначному успіху.

Номер слайду 9

За що і як хвалити? Хвалити за старання, не порівнювати одну дитину з іншою, підкріплювати вербальну похвалу невербальними проявами (усмішка, жест, дотик); використовувати «я – послання» ( «ти мене порадував (ла), «я дуже радію твоїм успіхам», «мені сподобалось, як виконано це завдання»). Як часто хвалити? Тут має спрацювати педагогічне відчуття: одних хвалити частіше, іншим давати «відпочинок» від похвали, деякі діти потребують похвали лише за значні успіхи, а дехто повинен відчути задоволення навіть від спроби здолати певні труднощі.

Номер слайду 10

2. Колективна похвала. Кожна дитина бажає самоствердитися не лише в очах учителя, але й серед однокласників. Можна за певні досягнення хвалити усім класом: аплодувати, промовити хором «Молодець», показати усім разом схвальне «великий палець догори», «клас».

Номер слайду 11

3. Прийом «Еврика»Створити ситуацію, у якій кожен може виявити власні досягнення доступним способом. Наприклад, один краще малює, інший гарно співає або танцює, хтось уміє складати вірші. Головне – розкрити потенціал кожного учня.

Номер слайду 12

4. Завдання різної складностіЦей прийом взято з диференційованого навчання. Мета – дозволити кожному учню виконати посильне завдання. При цьому «сильні» учні мають змогу виявити свою ерудицію, «середні» можуть відзначитись творчим підходом, «слабші» - показати, що встигають виконати своє завдання разом з рештою і не відстати.

Номер слайду 13

5. Самостійний вибір завдань. Учням пропонується обрати завдання самостійно. Це привчає адекватно визначати свої можливості, не пасувати перед вибором і здійснювати його свідомо.6. Портфоліо учня. Один з методів, який дає змогу учневі наочно бачити свої досягнення. Добре, якщо до заповнення портфоліо долучається не тільки учень та вчитель, а й батьки, однокласники.

Номер слайду 14

7. Самонавіювання. Самонавіювання прийшло в педагогікуз психології. Воно дійсно допомагаєзміцнити віру в свої сили, відчутисебе більш впевненим, сильним, здібним. Елементи самонавіювання можнавключати на етапі емоційногоналаштування на урок, мотиваціїнавчальної діяльності, фізкультхвилинки, релаксаційній паузі.

Номер слайду 15

Людину роблять щасливою яскраві спогади з дитинства. То ж головне наше завдання – щасливі учні, які стануть успішними дорослими людьми.

pptx
Додано
5 листопада 2022
Переглядів
308
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку