Презентація на тему "Моральне виховання"

Про матеріал
В теперішній час на перший план вийшло не моральне, не духовне, а матеріальне, бездушне. Педагогам належить здійснювати моральне виховання часто всупереч суспільним установкам. Для вирішення цієї проблеми вчителю потрібно не тільки знання предмета, та методика його викладання, але й уміння направити свою діяльність на моральне виховання у формуванні навчальної діяльності.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Моральне виховання Підготувала вчитель Ценівської гімназіїКобрин О. С.

Номер слайду 2

Дитина — дзеркало родини; як у краплі води відбивається сонце, так у дітях відбивається моральна чистота матері і батька. В. О. Сухомлинський

Номер слайду 3

Моральне виховання – цілеспрямована взаємодія дорослого і дитини з метою формування моральних почуттів і якостей, засвоєння моральних норм і правил, розвитку моральних мотивів і навичок поведінки.

Номер слайду 4

Методологічною основою морального виховання є етика – наука, об’єктом вивчення якої є мораль. Мораль – це одна із форм суспільної свідомості, сукупність загальноприйнятих норм, принципів і правил, що регулюють поведінку людей.

Номер слайду 5

Моральне виховання поєднує в собі такі особливості:

Номер слайду 6

Моральне виховання розглядається як цілісний процес, спрямований на формування у дитини: Моральних почуттів. Моральної свідомостіМоральної поведінки

Номер слайду 7

Компоненти індивідуальної моральної свідомості

Номер слайду 8

Моральна свідомість виступає у єдності із моральними почуттями. Почуття – це форма переживання людиною свого ставлення до предметів і явищ дійсності, що відзначається вічною сталістю. На основі моральної свідомості і почуттів формується моральна поведінка.

Номер слайду 9

Моральна культурна особистість – це засвоєння особистістю моральних норм, принципів, категорій, ідеалів суспільства на рівні власних переконань, дотримання їх як звичних форм особистої поведінки.

Номер слайду 10

Компоненти моральної культури

Номер слайду 11

Яке місце в життєдіяльності дитини займає моральне виховання?Моральне виховання виступає основним чинником всебічного гармонійного розвитку особистості. Морально-духовні цінності є її найбільшим надбанням. Тому й цінувати дитину необхідно передусім за рівнем сформованості моральних цінностей.

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Критерії моральної вихованостіІнтелектуальний (наявність моральних знань)Мотиваційний (наявність в дітей ведучих мотивів поведінки)Практично-результативний (відповідність поведінки дітей цим знанням)

Номер слайду 14

Правила моральної етики за Василем Сухомлинським. Формування та розвиток емпатійних емоцій у дитинствіЕкологічна культура як складова морально-етичного виховання. Родинне виховання, співробітництво педагогів і батьків. Залучення дітей до суспільної праціВиховання почуття вдячностіВідповідальність за свої вчинки. Почуття обов’язку

Номер слайду 15

Азбука виховання людяності в тому, щоб дитина, віддаючи тепло своєї душі іншим людям, знаходила в цьому особисту радість.

Номер слайду 16

Дякую за увагу!

pptx
Пов’язані теми
Етика, Презентації
Додано
4 жовтня 2023
Переглядів
1534
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку