Презентація на тему: Мотивація. Яка вона буває. Причини відсутності її у дитини.

Про матеріал
Матеріал призначений для використання шкільними психологами в роботі з батьками, педагогами, під час виступів на педагогічних консиліумах тощо
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Мотивація. Яка вона буває, причини відсутності її у дитини (за практикою Д. Карпачова)Підготувала:практичний психолог Зіньківського опорного ліцею №1 Зіньківської міської ради. Алфьорова Л. М.

Номер слайду 2

Мотивація -- Пробудження до дій;- психофізіологічний процес, що управляє поведінкою людини, задає її напрямок, організацію, активність і стійкість; здатність людини діяльнісно задовольняти свої потреби. Мотивація — це психофізіологічний процес, який під дією зовнішніх або внутрішніх факторів, стимулює у людей бажання займатися тією чи іншою діяльністю.

Номер слайду 3

Мотив – це узагальнений образ (бачення) матеріальних або ідеальних предметів, які становлять цінність для людини, що визначає спрямованість її діяльності, досягнення яких виступає смислом діяльності. Мотивація індивідуальна – те, що нас мотивує, може не мотивувати дитину і навпаки. Мотивація – це бажання!!!

Номер слайду 4

2 типи мотивації: Мотивація «До» (кнутом)(такі діти не схильні бачити перешкоди, можуть щось не передбачити)Коли для дитини важливо, що її будуть хвалили, Коли вона хоче, щоб її хвалили. Мотивація «ВІД» (прянико. М)(легко втрачають напрям руху, їм потрібні якісь обмеження)Коли дитина хоче, щоб її не сварили. Одна дитина буде робити уроки, щоб її оцінили, а інша – щоб не обезцінили її.

Номер слайду 5

Школа – це аспект життя, який вимагає дисципліни та праці. Цінність успіху у навчанні у тому, наскільки вмотивована ваша дитина. Однак неможливо дитину примусити бути вмотивованою.

Номер слайду 6

Питання, які ми ставимо дітям: Правильні: Розкажи, як тобі було на математиці?Опиши ідеальний для тебе урок. Як ти думаєш, для чого треба робити уроки?Неправильні: Тобі подобається математика?Ти любиш вчити уроки?Тобі подобається ходити у школу?

Номер слайду 7

Причини відсутності мотивації у дітей: Не знає, для чого. НЕ знає як. Нецікаво. Страх, що не вийде. Фізичне або психічне виснаження

Номер слайду 8

Розглянемо причини відсутності мотивації детальніше1. Дитина Не знає, для чого (в такому випадку батьки повинні запитати самі себе: «А ми знаємо, для чого дитині це? Якщо знаємо, то чи здатні ми обґрунтовано, з аргументами дитині це пояснити»)2. Не знає, як(Нам не подобається робити те, що у нас погано виходить)

Номер слайду 9

3. нецікаво (можливо, учень знає, для чого, можливо, уміє, але просто нецікаво. Дитині може бути нецікавий результат, а, можливо, і сам процес. Н-д, учневі подобається математика, бо вона дає можливість йому вирішувати деякі ребуси. Йому процес цікавий, а пошук рішення, результат, оцінки – не дуже. Є і ті, кому цікавіші оцінки. )

Номер слайду 10

4. страх, що не вийде Н-д, а раптом не вийде і я буду посміховиськом)5. Фізичне або психічне виснаження(треба переглянути режим роботи, можливо, дійсно, фізично неспроможний усе засвоювати)

Номер слайду 11

Використані джерелаhttps://termin.in.ua/motyvatsiia/ https://life.pravda.com.ua/columns/2021/09/9/245856/

Номер слайду 12

Дякую за увагу!

pptx
Пов’язані теми
Психологія, Презентації
Додано
28 лютого 2023
Переглядів
311
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку