Презентація на тему: "НАЦІОНАЛЬНА ЕКОНОМІКА ТА ПОКАЗНИКИ ЇЇ ЕКОНОМІЧНОГО РОЗВИТКУ"

Про матеріал

Презентація на тему: "НАЦІОНАЛЬНА ЕКОНОМІКА ТА ПОКАЗНИКИ ЇЇ ЕКОНОМІЧНОГО РОЗВИТКУ".

Розділ І. Національна економіка та світове господарство

Тема 1. Національна економіка Національна економіка.(Національне господарство). Поняття «економічний розвиток» та його показники: валовий внутрішній продукт (ВВП), структура ВВП, індекс людського розвитку (ІЛР). Секторальна модель економіки

Зміст слайдів
Номер слайду 1

НАЦІОНАЛЬНА ЕКОНОМІКА ТА ПОКАЗНИКИ ЇЇ ЕКОНОМІЧНОГО РОЗВИТКУТЕМА 1 НАЦІОНАЛЬНА ЕКОНОМІКА. УРОК 2 ПРЕЗЕНТАЦІЯ ВЧИТЕЛЯ ГЕОГРАФІЇ ЕНЕРГОДАРСЬКОЇ ЗОШ №4 МІРОШНИК Л. П.

Номер слайду 2

Пригадайте:1. Що таке природні умови і природні ресурси? 2. Що таке трудові ресурси та економічно активне населення? 3. Що зображено на політичній карті світу? Скільки в світі існує незалежних країн?

Номер слайду 3

Що таке господарство? Господарство – сукупність усіх видів людської діяльності, які дають змогу задовольняти матеріальні та нематеріальні потреби суспільства, а також забезпечують його розвиток.

Номер слайду 4

Особисте селянське господарство – це господарська діяльність на землі, яка проводиться фізичною особою індивідуально або родиною з метою задоволення особистісних потреб у сільськогосподарській продукції, а також реалізації її надлишків. Такі господарства можуть, крім того, надавати послуги з використанням свого майна, наприклад у сфері сільського зеленого туризму. Міське господарство – сукупність служб, інженерних споруд і мереж, заводів, фабрик, установ, які розташовані на території міста і призначені задовольняти повсякденні комунальні, побутові, матеріальні та соціально­культурні потреби жителів міста. Складовою частиною міського господарства є житлово-комунальне господарство. Домашнє господарство – приватне господарство окремої родини. Національні господарства країн світу, що об’єднані економічними та політичними відносинами, формують світове (глобальне) господарство.4 Рівні господарства: Національна економіка (національне господарство) – сукупність взаємопов’язаних видів людської діяльності в межах певної країни, яка сформувалася у зв’язку з особливостями її географічного положення протягом певного періоду історичного розвитку.

Номер слайду 5

Що таке виробництво? – процес створення матеріальних і духовних благ, необхідних для існування і розвитку країни.

Номер слайду 6

Що таке виробництво?Вирішальним чинником виробництва є праця людини. Виробництво неможливе без предметів та засобів праці. Предметами виробництва є сировини та матеріали, з яких виробляють продукцію. На селі особливим предметом виробництва є земля Засоби праці – це машини та обладнання. Сукупність зайнятих працівників, а також предметів та засобів праці називають продуктивними силами.

Номер слайду 7

Розрізняють виробництво засобів праці та виробництво предметів споживання.? Наведіть приклади засобів виробництва та предметів споживання. З’ясуйте, на яких заводах і фабриках їх виробляють.

Номер слайду 8

Послуги та їх характерні ознаки. З піднесенням рівня життя суспільства усе більшого значення набувають послуги та зростає попит споживачів на них. Послуга – це дія індивіда на користь іншого, результат якої споживається в процесі її надання.? Пригадайте, які вам відомі види послуг, що їх одержує ваша родина. Проілюструйте на їх прикладі характерні ознаки послуг.

Номер слайду 9

Обмін та споживання. Спеціалізація (від лат. specialis – особливий) – це переважний розвиток тих виробництв, для яких на даній території умови є найкращими, а більша частина продукції призначена для обміну.територіальний поділ праці (ТПП) – процес спеціалізації країн на виробництві певних видів продукції або наданні певних послуг

Номер слайду 10

Показники економічного розвитку національної економіки. Валовий внутрішній продукт (ВВП) – це сукупна ринкова вартість річного обсягу кінцевої продукції та послуг, що їх вироблено на території країни.

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Номер слайду 13

ВНП ВНП = ВВП + ДЗ – ДІВодночас ВНП не враховує доходи підприємств, що розташовані в країні, але належать іноземцям, а також доходи іноземців, які працюють у країні. Тому ВНП = ВВП + ДЗ – ДІ, де ДЗ – доходи, що одержані національними суб’єктами за кордоном; ДІ – доходи іноземців у межах країни. Якщо ВНП > ВВП, значить жителі даної країни отримують за кордоном більше, ніж іноземці заробляють в даній країні.

Номер слайду 14

Індекс людського розвитку (ІЛР) – показник якості життя

Номер слайду 15

Нині ІЛР визначений для 188 держав і територій світу. Його показники змінюються від 0,3 до майже 1,0. Дуже високим вважається рівень людського розвитку, якщо коефіцієнт перевищує 0,9, високий – 0,8 – 0,9, середнім – 0,5 – 0,8, низьким – менш ніж 0,5. Дуже високим рівнем ІЛР вирізняються 14 країнІндекс людського розвитку (ІЛР) – показник якості життя

Номер слайду 16

(ІЛР) – це комплексний показник, що розраховується для міждержавного порівняння і визначення рівня життя, грамотності, освіченості й довголіття як основних характеристик людського потенціалу досліджуваної території. Індекс людського розвитку (ІЛР) – показник якості життя

Номер слайду 17

Україна належить до країн із середнім показником ІЛР, посідаючи 81­ше місце в світі з індексом 0,747. Нашій країні притаманна достатньо низька очікувана тривалість життя при народженні – 71 рік, низькі реальні доходи населення. Водночас грамотність дорослого населення становить 100 %, середня тривалість навчання – 12 років. Найнижчі показники ІЛР притаманні 29 країнам світу, які розташовані переважно в Африці (Нігер, Центрально­Африканська Республіка, Еритрея, Чад, Бурунді, Буркіна­Фасо, Гвінея, Сьєрра­Леоне, Мозамбік, Малі та інші), а також в Азії (Афганістан, Ємен) та Латинській Америці (Гаїті).Індекс людського розвитку (ІЛР) – показник якості життя

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.8
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.9
Всього відгуків: 5
Оцінки та відгуки
  1. Карпевич Леся Степанівна
    Чудовий матеріал до теми!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Скоробагата Людмила Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Гижко Лілія Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Павлюк Ганна Ігорівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Тригуба Ганна Дем'янівна
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 2 відгука
pptx
Додано
23 липня 2018
Переглядів
29739
Оцінка розробки
4.9 (5 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку