Презентація на тему "Національні заповідники України"

Про матеріал
Презентація на тему "Національні заповідники України". Містить інформацію про національні заповідники України. Матеріал призначений для використання на уроках "Я досліджую світ" для учнів 3 - 4 класів. Сприяє розширенню кругозору у дітей, світогляд. Збагачує знання учнів про визначні місця України, пам'ятки культури.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Національні заповідники України

Номер слайду 2

Національний заповідник"Давній Галич"Заповідник існує на базі комплексу пам'яток історії та культури, об'єднаних між собою історично і ландшафтно. Він є культурно-освітнім і науково-дослідним закладом. Основною метою діяльності Заповідника є виявлення, дослідження, реставрація, збереження, популяризація та використання культурної спадщини давнього Галича. Давній Галич - столиця Галицького, а пізніше Галицько-Волинського князівств - унікальна історико-археологічна пам'ятка всеукраїнського значення. У 1994 р. на основі комплексу історичних та культурних пам'яток ХІ-ХVІІ століть було створено державний історико-культурний заповідник, який згідно з Указом Президента України одержав статус національного і офіційну сучасну назву.

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Національний історико-архітектурний заповідник "Кам'янець"НІАЗ "Кам'янець" - містобудівний комплекс Старого міста площею 121 га, що розташувався на високому кам'янистому острові, який відокремлений від решти міста глибоким каньйоном р. Смотрич, і лише вузький перешийок з'єднує його з містом. Одночасно Старе місто є житловим районом Кам'янця-Подільського, де проживає біля 3,5 тис. Мешканців.

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Шевченківський національний заповідник. Шевченківський національний заповідник - культурно-освітній та науково-дослідний заклад, створений на базі комплексу пам'яток (об'єктів) культурної спадщини та пам'яток природи, пов'язаних з життям і вшануванням пам'яті Тараса Шевченка та призначений для здійснення їх комплексного наукового дослідження та охорони. Заповідник діє згідно з постановою Ради Міністрів УРСР від 21.11.1989 № 287 "Про створення Шевченківського національного заповідника у м. Каневі". Музеї заповідника: Музей Тараса Шевченка. Музей "Народне декоративне мистецтво Канівщини"Музей "Літературна Канівщина" (колишня бібліотека-музей А. П. Гайдара)На території заповідника розташовані пам'ятки національного значення: Могила поета Т. Г. Шевченка та Багатошарове городище "Пилипенкова Гора".

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Національний заповідник «Софія Київська»Серед збережених на теренах Східної Європи пам'яток архітектури всесвітньо відомий собор Святої Софії у Києві є найстародавнішим.12 грудня 1990 року архітектурний ансамбль Софійського собору та монастирський комплекс Києво-Печерської Лаври було внесено до cписку Всесвітньої спадщини Конвенції про охорону всесвітньої культурної та природної спадщини. Відділи-музеї заповідника: Собор Святої Софії, Золоті ворота, Андріївська церква, Кирилівська церква, Митрополичий будинок, Хлібня, Трапезна, Судацька фортеця.

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Національний заповідник "Хортиця"Хортиця - найбільший острів на Дніпрі площею у 23,5 кв. км. Розташований він між двома унікальними природними комплексами - порогами Дніпра, затопленими під час будівництва Дніпровської ГЕС, та плавнями Великого лугу Запорозького. Таке розташування спричинило утворення на Хортиці дев'яти природно-територіальних комплексів. Більше ніде на території України немає такого місця, де б на такій відносно невеликій площі була б сконцентрована така велика кількість історичних пам'яток різних періодів. Практично кожен етнос, що проживав у Причорноморських степах залишив тут сліди свого перебування, а кожна доба в історії нашої держави стала частиною історії острову Хортиця. Тому в 1965 році на Хортиці створюється історико-культурний заповідник, який у 1993 році отримав статус Національного.

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Національний заповідник "Глухів"Національний заповідник "Глухів" створений відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 08.02.1994 №80 "Про державний історико-культурний заповідник у м. Глухові Сумської області" Указом Президента України від 210.11.2008 №71027/2008 Заповіднику надано статус національного. До складу заповідника входить 7 пам'яток національного значення та 30 пам'яток місцевого значення.

Номер слайду 13

pptx
Додано
1 травня 2020
Переглядів
1999
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку