Презентація на тему "Наодинці з Кобзарем" (узагальнення вивченого про просте ускладнене речення)

Про матеріал
Ця презентація допоможе цікаво провести урок закріплення знань з української мови у 8 класі після вивчення простого речення, ускладненого звертаннями, однорідними членами та вставними словами. А також збагатить учнів відомостями про Т.Шевченка.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Учітеся, брати мої, Думайте, читайте, І чужому научайтесь, Й свого не цурайтесь. Т. Шевченко

Номер слайду 2

Найкращий і найцінніший скарб доля дала йому лише по смерті – невмирущу славу і всерозквітаючу радість, яку в мільйонів людських сердець все наново збуджуватимуть його твори.

Номер слайду 3

1. Члени речення, що відповідають на те саме питання й повʼязані за змістом із одним словом у реченні – а) однорідні члени речення; б) головні члени речення; в) другорядні члени речення. 2. У реченні «І виріс я на чужині, і сивію в чужому краї» однорідними а) підмети, б) присудки, в) обставини. 3. У котрому реченні є неоднорідні означення? А) «Малого сліду не покину на нашій славній Україні». Б) «Шелестить пожовкле листя, гаснуть очі…». В) «А три шляхи широкії терном заростають». 4. У котрому реченні є узагальнювальні слова при однорідних членах? А) Моє життя становить частинку історії моєї Батьківщини писав Т.Шевченко. Б) Завдяки старанням Сошенка Брюллова Жуковського Шевченка було викуплено з кріпацтва. В) Садок вишневий коло хати Мені однаково Ой три шляхи широкії поезії циклу В казематі. 5. Вказати речення, ускладнене поширеним звертанням. А). Швидше коню швидше коню поспішай додому… Б). О Боже мій милий За що ти караєш її молоду? В). – Іди доню каже мати не вік дівувати… 6. Указати, в котрому рядку є вставлене речення. А). На покуті як водиться між нами Тарас Григорович і Божа Мати. Б). Дорога Шевченка з Новопетровської фортеці до Нижнього Новгорода була мабуть однією з найрадісніших у його житті. В). Там найдете щиру правду а ще може славу.

Номер слайду 4

Світе тихий краю милий Моя Україно За що тебе сплюндровано За що мамо гинеш Наша дума наша пісня Не вмре не загине От де люди наша слава Слава України

Номер слайду 5

Завдання: у реченні розставити розділові знаки, вказати орфограми, пояснити правопис. Видатний український композитор Микола Лисенко увіковічнив пам’ять про Тараса Шевченка в музиці написав кантату Радуйся ниво неполитая поклав на музику біля 100 поезій створив духовні твори Давидові псалми.

Номер слайду 6

Гордій Гладкий український композитор і диригент автор музики до таких поезій Шевченка Заповіт Зоре моя вечірняя Ой на горі роман цвіте Утоптала стежечку вони стали народними піснями.

Номер слайду 7

“Думи мої, думи мої”… “Реве та стогне Дніпр широкий”… Завдання: на слух “зловити” і записати речення зі звертаннями, однорідними членами.

Номер слайду 8

З текстів виписати кілька речень, ускладнених однорідними членами, звертаннями, вставними словами.

Номер слайду 9

За картиною Шевченка “Селянська родина”скласти зв'язний текст, вживаючи звертання, однорідні члени, вставні слова.

Номер слайду 10

Слово – це найтонший різець, здатний доторкнутися до найніжнішої рисочки людського характеру. Вміти користуватися ним – велике мистецтво. Словом можна створити красу душі, а можна й спотворити її. Тож оволодівайте цим різцем так, щоб з-під ваших рук виходила тільки краса. В.Сухомлинський

Номер слайду 11

Передати снігову кульку товаришу, сказати щось приємне, використовуючи вивчені конструкції речень.

Номер слайду 12

Твір-мініатюра. Наодинці з «Кобзарем». Скласти 3 речення зі словами Кобзар, кобзар, «Кобзар». Виписати 3 речення про Шевченка, підкреслити однорідні члени.

ppt
Додано
29 жовтня 2023
Переглядів
210
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку