Презентація на тему: "Наступ польських та білогвардійських військ. Повернення більшовицького режиму" до уроку з історії України 10 класу.

Про матеріал
План уроку: 1. Воєнно-політична ситуація в Україні влітку 1919 р. 2. Наступ білогвардійців. 3. Наступ українських армій та їх поразка. 4. Встановлення денікінського режиму в Україні. Білий терор. 5. Боротьба проти денікінців. Перший Зимовий похід військ УНР. 6. Відновлення радянської влади в кінці 1919 – на початку 1920 року.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Наступ польських та білогвардійських військ. Повернення більшовицького режиму.Історія України 10 клас

Номер слайду 2

План уроку:1. Воєнно-політична ситуація в Україні влітку 1919 р.2. Наступ білогвардійців. 3. Наступ українських армій та їх поразка.4. Встановлення денікінського режиму в Україні. Білий терор.5. Боротьба проти денікінців. Перший Зимовий похід військ УНР.6. Відновлення радянської влади в кінці 1919 – на початку 1920 року.

Номер слайду 3

1. Воєнно-політична ситуація в Україні влітку 1919 р. Влітку 1919 р. за володіння українськими землями боролися три основні сили:

Номер слайду 4

Номер слайду 5

2. Наступ білогвардійців.

Номер слайду 6

Номер слайду 7

“Московська директива”

Номер слайду 8

3. Наступ українських армій та їх поразка. На Правобережжі падіння більшовицького режиму прискорили війська Директорії УНР та уряду ЗУНР. Опинившись улітку 1919 р. в районі Надзбруччя після невдалих військових дій УНР проти більшовиків, а УГА — проти польських військ, обидві сторони у липні того ж року підписали угоду про об’єднання збройних сил задля спільної боротьби за незалежність України.

Номер слайду 9

Непорозуміння та неузгодженість дій Євген Петрушевич й уряд ЗУНР орієнтувалися на боротьбу з Польщею та більшовицькою Росією і готові були укласти ситуативний союз із А. Денікіним. С. Петлюра схилявся до переговорів із більшовицьким урядом В. Леніна для координації зусиль проти денікінських військ.

Номер слайду 10

Номер слайду 11

30 серпня 1919 р. більшовики залишили Київ. Київ 31 серпня 1919 року. Картина Леоніда Перфецького. До Києва майже одночасно увійшли українські та денікінські війська, дотримуючись при цьому дружнього нейтралітету. 

Номер слайду 12

“Київська катастрофа”Українські підрозділи, не бажаючи воювати з потенційними союзниками, залишили Київ та відійшли до Василькова. Здача Києва була рівносильна поразці. Ця подія увійшла в історію як «Київська катастрофа». Отже, на початку осені 1919 р. майже вся Україна опинилася під владою білогвардійських військ.

Номер слайду 13

Мовою джерел. Прем’єр УНР Ісаак Мазепа:«Так славно почався і так безславно скінчився похід об'єднаної Української Армії на Київ». Марко Безручко. «Від Проскурова до Чарториї»:«Великий вплив на все українське військо зробило залишення українськими частинами тільки що взятої столиці України — Києва. Дух підупав, порив охолонув, у душу почала закрадатися зневіра в перемогу»

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Поразка українських військ. Оточена з усіх боків, не маючи достатньої стратегічної бази, зброї й амуніції, Українська армія мусила відступати перед численним ворогом — Білою й  Червоною  арміями. З тилу загрожували поляки. Узимку 1919—1920 рр. від тифу вмерло 25 тисяч українських вояків. Врешті-решт, розбіжності призвели до відкритого конфлікту та розколу між УНР та ЗУНР, наслідком чого стало припинення збройної боротьби УГА в листопаді 1919 р. після переходу її частин на бік Добровольчої армії, а згодом Червоної армії.

Номер слайду 16

Ще на початку наступу білогвардійських військ, у січні 1919 р., А. Денікін сформулював засади своєї політики: «єдина і неділима Росія», боротьба з більшовиками до кінця, встановлення порядку і запровадження тимчасової військової диктатури, смертна кара за участь у «бунтах», більшовицьких організаціях, за дезертирство в армії.4. Встановлення денікінського режиму в Україні. Білий терор.

Номер слайду 17

Адміністративний поділ України

Номер слайду 18

Антиукраїнська політика. У Києві був скинутий із п’єдесталу і розтрощений бюст Тараса Шевченка. В усі установи надійшла інструкція зняти його портрети. Закривали українські школи. Українською мовою могли навчати дітей лише у приватних навчальних закладах. Ледь животіла Українська Академія наук, на фінансування якої не виділяли коштів. Спеціальні цензори проглядали запасники київських книгарень і вилучали навіть ті видання, які свого часу дозволила імперська цензура. Українські вивіски на крамницях замінили на російські, усі залізнічні станції перейменували російською мовою.

Номер слайду 19

Економічна політика. Передбачалося відновлення великого землеволодіння. У селян, за сприяння військових команд, знову забирали землю і реманент. Згідно із законом про врожай 1919 р. третину зібраного зерна, половину скошених трав і шосту частину овочів селяни зобов’язувалися безоплатно віддавати поміщикам та орендарям, якщо останні заявляли про свої права на землю. Крім того, їх змушували вносити на потреби денікінської армії разовий податок — 5 пудів зерна з кожної десятини землі. За несвоєчасну поставку примусово стягали подвійну суму.

Номер слайду 20

Становище в промисловостіФабрики і заводи повертали власникам. Формально зберігали 8-годинний робочий день, проте реально він тривав 11-12 годин. Багато підприємств через нестачу сировини й палива працювали неповний робочий день або зупинялися зовсім, і робітники залишалися без зарплати. Практично перестали діяти профспілки.

Номер слайду 21

Білий терор Ненависть денікінців до більшовиків, серед яких було багато євреїв, подекуди переростала у єврейські погроми. Відповіддю на «червоний терор» більшовиків став «білий терор» денікінців. На контрольованій денікінцями території питання про відповідальність більшовиків вирішувався жорстко. Наказом № 7 від 14 (27) серпня 1918 р. Денікін розпорядився«всіх осіб, звинувачуваних у сприянні або сприянні військам або владі радянської республіки в їхніх військових або в інших ворожих діях проти Добровольчої армії, а також за навмисне вбивство, зґвалтування, розбої, грабежі, навмисне підпалювання або затоплення чужого майна віддавати воєнно-польовим судам військової частини Добровольчої армії, розпорядженням військового губернатора».

Номер слайду 22

5. Боротьба проти денікінців. Значної шкоди денікінським військам завдали загони Н. Махна, організовані у Революційну повстанську армію України (махновців), яка налічувала близько 50 тис. вояків. У жовтні 1919 р. під їхнім контролем опинилися великі райони півдня України, зокрема Катеринослав, Каховка, Бердянськ, Перекоп.

Номер слайду 23

Перший Зимовий похід військ УНР. Пе́рший зимови́й похі́д — похід Армії Української Народної Республіки тилами  Червоної та Добровольчої армій під проводом Михайла Омеляновича-Павленка (6 грудня 1919 —  6 травня 1920 рр.)

Номер слайду 24

Номер слайду 25

6. Відновлення радянської влади в кінці 1919 – на початку 1920 року. Середина жовтня 1919 р. Червона армія, маючи кількісну перевагу над військами Денікіна, перейшла в контрнаступ. 6 листопада 1919 р. радянські війська зайняли Чернігів,12 грудня оволоділи Харковом.16 грудня 1919 р. більшовики увійшли до Києва. Продовжуючи наступ на Правобережну Україну, Червона армія в районі Вінниці оточила групу військ Денікіна. В той час частина УГА відмовилася воювати за Денікіна і перейшла на бік Радянської влади, а С. Петлюра 5 грудня 1919 р. з кількома міністрами Директорії виїхав до Польщі. Початок січня 1920 р. - Червона армія повністю зайняла Донбас.

Номер слайду 26

Номер слайду 27

На початку лютого 1920 р. денікінців було повністю вибито з території України. Лише Крим усе ще залишався під контролем білогвардійців. На території України було знову встановлено радянську владу. Більшовики втретє повернулися в Україну.

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.9
Оригінальність викладу
4.7
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.9
Всього відгуків: 7
Оцінки та відгуки
  1. Шевченко Богдан
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Павлишин Галина Іванівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Гусак Віта Олексіївна
    Гарна робота! Дякую.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Макевич Галина Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Звєкова Ольга Анатоліївна
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
  6. Срібняк Олена Сергіївна
    Загальна:
    4.3
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
  7. Почка Ганна Павлівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 4 відгука
pptx
Додано
1 грудня 2019
Переглядів
12264
Оцінка розробки
4.9 (7 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку