Презентація на тему "НЕ з дієприслівниками"

Про матеріал
Матеріал, поданий у презентації, сприяє засвоєнню правил про написання частки не з дієприслівниками.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

НЕ з дієприслівниками7 клас

Номер слайду 2

Поміркуймо! Як пишемо не з дієприслівниками?не писати – не пишучине думати – не думаючине робити – не роблячине посадити – не посадившине дізнатися – не дізнавшисьне сказати – не сказавшинехтувати - нехтуючи незчутися - незчувшись ненавидіти – ненавидячи непритомніти - непритомніючи неволити - неволячи незчутися - незчувшись 

Номер слайду 3

Поміркуймо ! нездужати (хворіти) - нездужавши не здужати (не змогти) – не здужавши неславити (ганьбити) - неславлячи не славити (не прославляти) не славлячи непокоїтися (турбуватися) - непокоячись не покоїтися (не бути похованим) - не покоячись нестямитися (втратити самовладання) - нестямившись не стямитися (не повернутися до свідомості) - не стямившисьнедочувати (погано чути)- недочуваючи недобачати (погано бачити)- недобачати недоїдати (голодувати) - голодуючи

Номер слайду 4

«Згоден? – Не згоден? – Обґрунтуй!»(Не)здужаючи, мати вийшла на роботу.(Не)здужаючи побороти суперника силою, дід брав хитрістю.

Номер слайду 5

Запишіть, знявши риску. Не/волячи, не/зчувшись, не/заходячи, не/навидячи, не/наважуючись, не/доївши, не/стямившись, не/покоячись (турбуючись), не/продумавши, не/славлячи (ганьблячи), не/хтуючи, не/зупиняючись, не/добачаючи.

Номер слайду 6

Перебудуйте речення, від виділених слів утворивши дієприслівники. Поки не нагнешся, гриба не знайдеш. Зима не за горами, вона прийде, не дасть і телеграми. Як не маєш статку, не матимеш упадку. Якщо не побережеш тіло, душу погубиш. Свиня не з’їсть, поки не поваляє. Якщо не придбав жупан, то не викидай свитки.

Номер слайду 7

Увага! Незважаючи – попри. Не дивлячись – не дивитися.1. Незважаючи на дощ, ми ідемо гуляти.2. Хлопчик біг, не дивлячись під ноги.3. Я іду в кіно, … на пізній час.4. Учениця писала речення, … на дошку.

Номер слайду 8

Домашнє завдання. Повторити парагр.29,28. Виконати впр. 301, 229.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Шинкарьова Ніна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
25 січня 2022
Переглядів
2039
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку