Презентація на тему: "Непросте життя та романтичні пригоди головних героїв першого україномовного історичного роману-хроніки "Чорна Рада""

Про матеріал
Презентація на тему: "Непросте життя та романтичні пригоди головних героїв першого україномовного історичного роману-хроніки "Чорна Рада""
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Непросте життя та романтичні пригоди головних героїв

Номер слайду 2

Проблематика роману боротьба за владу (Сомко і Брюховецький); батьки і діти (образи Шрама і Шраменка, Кирила Тура та його рідних); кохання і подружнє щастя (образи Лесі, Петра, Кирила, Сомка); роль державного діяча (образи Сомка і Брюховецького); патріотизм і незалежність держави (образ старого Шрама); ставлення влади до народу (образи кобзаря, Шрама, Сомка, Пугача); боротьба добра і зла (образи Сомка і Брюховецького, Шрама, Череваня і Гвинтовки); людина і народна мораль.

Номер слайду 3

Яким Сомко – справжній державний діяч «Зложити докупи обидва береги Дніпрові, щоб обидва приклонились під одну булаву!».

Номер слайду 4

Образ Івана Брюховецького – втілення руйнівної сили « Отакий-то був той Брюховецький, такий- то був той гадюка, що наварив нам гіркої на довгі роки!»

Номер слайду 5

Iван Брюховецький на українській марці

Номер слайду 6

ХАРАКТЕРИСТИКА ОБРАЗІВ

Номер слайду 7

Той, хто в біді кидає свій народ, стає його ворогом. Ч. Айтматов А в нас над усе - честь і слава, військова справа, щоб і сама себе на сміх не давала, і ворога під ноги топтала…Слава ніколи не вмре, не поляже, лицарство козацьке всякому розкаже. "Чорна рада", слова Кирила Тура Уже пора знати, що нема там добра, де нема правди. П. Куліш

Номер слайду 8

КАДРИ З КІНОФІЛЬМУ

Номер слайду 9

Домашнє завдання Для всіх учнів. Створіть інформативне гроно до образів полковника Шрама, Пугача, Василя Невольника, Тараса Сурмача, Гвинтовки (двох за вибором). Індивідуальне завдання. Напишіть міні-твір на тему: «Уроки нащадкам у романі П. Куліша «Чорна рада».

ppt
Додано
4 травня 2020
Переглядів
14812
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку