Презентація на тему: Ноосфера

Про матеріал

Презентація з екології на тему Ноосфера - розумова оболонка Землі. Ноосфера — це певний стан біосфери, за якого розумова діяльність людини стає визначальним фактором її розвитку. Зокрема, Вернадський зазначав, що біосфера переходить у новий етап — ноосферу — під впливом наукової думки й людської праці.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

ЕВОЛЮЦІЯ УЯВЛЕНЬ ПРО МІСЦЕ ЛЮДИНИ В ПРИРОДІ.

Номер слайду 2

В. І. Вернадський ще в першій половині XX століття передбачав, що біосфера розвинеться в ноосферу. Спочатку В. І. Вернадський розглядав ноосферу (від грецьк. ноос — розум) як особливу «розумову» оболонку Землі, що розвивається поза біосферою. Але згодом він дійшов висновку, що ноосфера — це певний стан біосфери, за якого розумова діяльність людини стає визначальним фактором її розвитку. Зокрема, він зазначав, що біосфера переходить у новий етап — ноосферу — під впливом наукової думки й людської праці. ПОХОДЖЕННЯ НООСФЕРИВ.І. Вернадський

Номер слайду 3

Що таке ноосфера?Основні положення ноосфери. Ноосфера — це якісно нова форма організації біосфери, яка формується внаслідок її взаємодії з людським суспільством і передбачає гармонійне співіснування природи й людини. Вчення Вернадського про ноосферу включає чотири основні положення: 1. Ноосфера — історично останній стан геологічної оболонки біосфери, що пе­ретворюється діяльністю людини.  2. Ноосфера — сфера розуму і праці.  3. Зміни біосфери обумовлені як свідомою, так і підсвідомою діяльністю людини.  4. Розвиток ноосфери пов'язаний з розвитком соціально-економічних факторів.

Номер слайду 4

Основні ознаки ноосфери Збільшення видобутку корисних копалин. Нині він перевищує 120 млрд т на рік, що у п‘ять разів більше маси гірських порід, які виносяться річками у відкрите море. Масові споживання органічної речовини, утворені фотосинтезом у минулі геологічні епохи, що призводить до неминучого збільшення вмісту вуглекислого газу у біосфері і зменшення вмісту кисню. Розсіювання енергії в ноосфері, а не її накопичення, як це було до появи людства. Масові створення у ноосфері речовин, які не є характерними для неї.

Номер слайду 5

Поява нових трансуранових хімічних елементів у зв‘язку з розвитком ядерних технології і ядерної кібернетики. Вихід ноосфери за межі біосфер у зв‘язку із стрімким науково-технічним прогресом. Освоєння навколоземного простору та Сонячної системи. Поява можливості створення штучних біосфер на інших планетах. Перехід планети в новий якісний стан у зв‘язку з утворенням ноосфери. Якщо біосфера – це сфера Землі, то ноосфера – це сфера Сонячної планети.

Номер слайду 6

МІСЦЕ ЛЮДИНИ В ПРИРОДІЛЮДИНА – РАБ ПРИРОДИ ЧИ ЇЇ ПАН?У біосферний період еволюції людина жила та розвивалася за законами природи, повністю залежала від неї, не завдавала їй шкоди, тобто сповідувала гармонійні взаємостосунки з природним середовищем. В епоху палеоліту, мезоліту для людської спільноти характерним було пристосування до природних умов, велика шана до ресурсів природи, схиляння перед її силами і надзвичайними явищами. Люди збирали дари природи, виготовляли примітивні знаряддя праці, полювали, ловили рибу.

Номер слайду 7

У період неоліту зародилося скотарство, землеробство, почали виготовляти досконаліші знаряддя праці, будувати перші житла і святилища. У ноосферний період еволюції людини у зв‘язку зі значною чисельністю населення і масштабним надбіологічним споживанням природних ресурсів людство опинилося в особливій ситуації гострого протиріччя між своїм біологічним походженням, біологічною сутністю і антибіологічною поведінкою щодо навколишньої природи, а отже, і до самого себе.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. sidenko galina
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Кукса Зоя Іванівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Екологія (профільний рівень) 10 клас (Царик Л.П., Царик П.Л., Вітенко І.М.)
Додано
30 квітня 2018
Переглядів
16751
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку