Презентація на тему "Одеський театр опери і балету"

Про матеріал
Цікава презентація на тему "Одеський театр опери і балету" для учнів восьмого класу.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Одеський оперний театр. Радоніч Вікторія311-кд група

Номер слайду 2

Вже на початку ХІХ століття молоде портове місто мало театр, що не поступався кращим на той час європейським. Він був збудований з ініціативи тодішнього градоначальника, видатного державного діяча герцога де Рішельє, якого одесити й донині коротко називають Дюком

Номер слайду 3

Не зважаючи на безліч турбот – торговельних, військових, будівельних – Рішельє не забував, що Одеса – місто різноплемінне й різномовне. Тож найкраще, що може об’єднати таких людей – це музика. Тому при Дюку в Одесі співали найкращі голоси Європи. Співали в театрі, збудованому зусиллями герцога, тому самому, про який геніальний Пушкін написав: Но уж темнеет вечер синий,Пора нам в оперу скорей: Там упоительный Россини,Европы баловень – Орфей.

Номер слайду 4

Будівля першого міського театру була зведена за проектом італійця Франческо Фраполлі, а зміни в план вніс француз Тома де Томон. 10 лютого 1810 року відбулося урочисте відкриття театру. Це була білосніжна споруда , подібна що нагадувала античний храм, звернений фасадом до порту.

Номер слайду 5

У залі було 800 місць (на той момент в місті проживало 12,5 тисячі чоловік). В ложах трьох ярусів були встановлені 44 крісла, позаду яких у великому напівкруглому просторі ще 700 глядачів могли насолоджуватися спектаклями стоячи, як в старих італійських театрах.

Номер слайду 6

В день відкриття Міського театру давали одноактну оперу Сергія Вязмітінова «Нове сімейство» і водевіль Якова Княжніна «Траур, або Утішена вдова» в постановці російської трупи актора й антрепренера Порфирія Фортунатова.

Номер слайду 7

 Регулярні спектаклі почалися в 1811 році. В репертуарі були комедії, трагедії, водевілі й комічні опери. Втім, через 11 років російські трупи припинили свої виступи і в Міському театрі почала домінувати італійська опера. Монополію на постановки отримали антрепренери Джузеппе Монтовані, потім Йосиф Замбоні, Гульельмо Буанаволіо та інші..

Номер слайду 8

Назва «оперний» з’явилась значно пізніше, у ХХ віці. А тим часом на сцені Міського театру виступали знамениті оперні співаки, трупи імператорських і королівських театрів. Драми і комедії теж були частими гостями сцени, імена видатних акторів і драматургів не сходили з афіш. Балетні ж дивертисменти в опері та самі балети з’явилися в репертуарі трохи пізніше.

Номер слайду 9

До оперного репертуару першого входили постановки Джоаккіно Россіні, Вінченцо Белліні, Доменіко Чимарози, Гаетано Доніцетті, Джузеппе Верді. Одеська публіка аплодувала Катерині Аматті, Аррігі та Анжеліці Каталані, Джузеппе Маріні, Катерині Патті-Баріллі, Жозефіні й Терезині Бромбілла, Понті дель Армі, Альде Бьянкі.

Номер слайду 10

Номер слайду 11

У 1873-му, через 64 роки після відкриття, Міський театр був повністю знищений пожежею.  «Картина полум’я, що вирвалось назовні й вирувало на свободі, була справді грандіозною. Колони котились майданом ніби ганяючись за публікою, яка прийшла подивитись на пожежу», – писав автор книги «Стара Одеса» Олександр Дерибас.

Номер слайду 12

З моменту пожежі до закладання першого каменю в новий фундамент минуло майже 11 років. Будували підрядним способом з місцевих матеріалів. На роботи було затрачено величезну на той час суму – 1,5 мільйона рублів.

Номер слайду 13

Театр було здано в зазначений контрактом термін – 15 вересня 1887 року. Це була перша в Новоросійському краї будівля з електричним освітленням та паровим опаленням.«Одеський театр – найкращий у світі!», – вигукнув Фердинанд Фельнер, який приїхав до Одеси з нагоди завершення будівництва, і вручив міському голові Григорію Маразлі позолочений ключ від театру. Цей символічний ключ поклали в металевий ящик і замурували біля підніжжя дзеркала на сходах західного портику театру.

Номер слайду 14

Це цікаво знати!

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Дякую за увагу!

pptx
До підручника
Мистецтво 9 клас (Масол Л.М.)
Додано
28 лютого 2020
Переглядів
3340
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку