Презентація на тему: "Основні права, свободи і обов'язки громадянин України"

Про матеріал
Презентація на тему: "Основні права, свободи і обов'язки громадянин України"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Основні права, свободи і обов'язки громадянин України

Номер слайду 2

Основні права, свободи – це певні можливості, які необхідні для існування та розвитку людини в конкретних історичних умовах, що об'єктивно визначається досягненнями певного рівня цивілізації (економічний, соціальний, духовний розвиток людства) і повинні бути законними і рівними для всіх людей. Зміст і обсяг цих можливостей людини залежить від можливостей усього суспільства, насамперед від рівня економічного розвитку. Права і свободи повинні бути рівними для всіх, не можуть відчужуватися і обмежуватися чи бути предметом дарування.

Номер слайду 3

Обов'язки людини і громадянина – це міра обов'язкової поведінки, якої кожний громадянин повинен дотримуватися для забезпечення нормального функціонування інших суб'єктів громадського суспільства. У своїй сукупності конституційні права, свобода та обов'язки складають державно-правовий інститут і в той же час вони відрізняються один від одного конкретним змістом і призначенням. Ця класифікація будується за змістом суспільних відносин; взаємовідносин держави і громадянина у сфері правоохоронної діяльності держави, спрямованої на захист життя, здоров'я, індивідуальної свобода і безпеки, честі й гідності людини, взаємовідносини в політичній, соціальній, економічній та культурних сферах.

Номер слайду 4

Конституційні права – певні юридичні можливості суб'єкта конституційно-правових відносин по задоволенню особистих потреб та інтересів відповідно до рівня розвитку громадянського суспільства і держави. Конституційні свободи – це спроможність Людини діяти відповідно до своїх інтересів і мети, покладаючись тільки на власний вибір того чи іншого рішення.

Номер слайду 5

Основні групи прав та свобод громадян України: Громадянські права і свободиа) право людини на життя (ст. 27 КУ);б) право на повагу до його гідності (ст. 28 КУ).в) право на свободу і особисту недоторканість (ст. 29).г) право на недоторканність життя, таємницю листування, телефонних розмов, телеграфної та іншої кореспонденції (ст.ст. 30-31 КУ)ґ) право на невтручання у сімейне та особисте життя (ст. 32 КУ)д) свобода пересування, вибору місця проживання, право вільного залишення території України (ст. 33 КУ);е) право на свободу думки й слова (ст. 34 КУ)є) право на свободу світогляду й віросповідання (ст. 35 КУ)

Номер слайду 6

Політичні права і свободи громадян Україниа) право на свободу об'єднання у політичні партії та громадські організації (ст.36 КУ);в) право брати участь в управлінні державними справами, всеукраїнському та місцевих референдумах, вільно обирати та бути обраним (ст.38 КУ);г) право збиратися мирно, без зброї і проводити мітинги, походи і демонстрації (ст. 39 КУ);д) право направляти індивідуальні чи колективні письмові звернення, або особисто звертатися до органів державної влади, органів місцевого самоврядування (ст. 40 КУ)ж) право на інформацію

Номер слайду 7

Економічні праваа) право володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю, результатами творчої діяльності (ст. 41 КУ).б) право на підприємницьку діяльність, яка не заборонена законом (ст. 42 КУ)в) право на користування природними і іншими об'єктами суспільної власності (ст. 13, 14 КУ).

Номер слайду 8

Соціальні права й свободиа) право на працю, страйк, соціальний захист, право на відпочинок (ст.ст.43,44,45 КУ);б) право на житло (ст. 47 КУ);в) право на достатній життєвий рівень (ст. 48 КУ);г) право на охорону здоров'я, медичну допомогу і медичне страхування (ст. 49 КУ).

Номер слайду 9

Культурно-духовні права й свободиа) право на освіту (ст. 53 КУ).б) право на результати своєї творчої діяльності (ст. 54 КУ)

Номер слайду 10

Правозахисні праваа) право на захист в суді (ст. 55 КУ);б) право на відшкодування заподіяної шкоди (ст. 56 КУ);в) право знати свої права й обов'язки (ст. 57 КУ);г) право на правову допомогу (ст. 59 КУ).

Номер слайду 11

Конституцією України закріплені також і обов'язки людини і громадянина. Під конституційними обов'язками маються на увазі певні міри суспільно необхідної поведінки.

Номер слайду 12

Конституційними обов'язками є:1. Обов'язок громадян України захищати вітчизну, незалежність і територіальну цілісність України, поважати її державні символи.2. Обов'язок не заподіювати шкоди природі, культурній спадщині, відшкодовувати завдані збитки.3. Обов'язок сплачувати податки і збори в порядку й розміром встановлених законом.4. Обов'язок неухильно додержуватись Конституції України та законів України, не посягати на права й свободи, честь і гідність інших людей (пов'язаний з юридичною відповідальністю, в залежності від правопорушення кримінальною, адміністративною, цивільною чи дисциплінарною.)

Номер слайду 13

Дякую за увагу!

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.5
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
4.5
Загальна:
4.4
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Вдовиченко Тетяна Василівна
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Береза Любов Олександрівна
    Загальна:
    4.0
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    4.0
pptx
Додано
5 травня 2020
Переглядів
2612
Оцінка розробки
4.4 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку