Презентація на тему " Особливості оцінювання 3 класу НУШ. Впровадження формувального оінювання в освітній процес".

Про матеріал
У Концепції Нової української школи зазначено зміни підходів до оцінювання результатів навчання. Одним із таких підходів є формувальне оцінювання, яке вважають оцінюванням для поліпшення навчання. Формувальне оцінювання створює можливість учителю відслідковувати процес просування учня до навчальних цілей і вчасно вносити корективи в навчальний процес. У даній презентації розкрито сучасні методичні підходи до оцінювання навчальних досягнень учнів на різних етапах навчання та його особливості.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Особливості оцінювання 3 класу НУШ. Впровадження формувального оцінювання в освітній процес. Підготувала вчителька початкових класів Поляк Н.І.

Номер слайду 2

Нормативні документи. Наказ МОН « Система та загальні критерії оцінювання результатів навчання учнів» – пройшов громадське обговорення, доопрацьований, у процесі підготовки до реєстрації в МінюстіНаказ МОН № 1146 від 16.09.2020 року «Про затвердження методичних рекомендацій щодо оцінювання результатів навчання учнів третіх і четвертих класів Нової української школи»Наказ МОН від 02.09.2020 №1096 "Про внесення змін до методичних рекомендацій щодо заповнення Класного журналу учнів початкових класів Нової української школи"

Номер слайду 3

Рішення. Цінності формувального оцінювання. Зворотній зв’язок для учнів та батьків. Оцінювання в рівнях. Оцінювання лише підсумкове. Оцінювання вміння, а не навчального предмета. ДПА оцінюється у рівнях. У 5 класі- поступовий перехід до бального оцінювання

Номер слайду 4

3 клас. Формувальне оцінювання. Підсумкове оцінювання. Тематичне. Семестрове. Річне. Критерії оцінювання визначаються вчителем відповідно до обов’язкових та очікуваних результатів навчання

Номер слайду 5

Формувальне оцінювання здійснюється шляхомпедагогічного спостереженняучителя за навчальною та іншими видами діяльності учнівсамооцінювання та взаємооцінювання результатів діяльності учнівоцінювання особистісного розвитку та соціалізації учнів їхніми батькамианалізу портфоліо учнівських робіт, попередніх навчальних досягнень учнів, результатів їхніх діагностичних робітзастосування прийомів отримання зворотного зв’язку щодо сприйняття та розуміння учнями навчального матеріалу.

Номер слайду 6

Формувальне оцінювання на практиці

Номер слайду 7

Результати формувального оцінювання. Відображаються в оцінних судженнях учителя / учнів / батьків, що характеризують процес навчання та досягнення учнів. Оцінні судження вчителя мають бути об’єктивними, конкретними, чіткими, лаконічними, доброзичливими, слугувати зразком для формулювання оцінних суджень учнями. В оцінному судженні відображають прогрес учнів та поради щодо подолання утруднень, за їхньої наявності, у досягненні очікуваних результатів навчання відповідно до програмових вимог.

Номер слайду 8

Підсумкове оцінювання. Підсумкове оцінювання (тематичне, семестрове і річне) у третьому класі здійснюється за рівневою шкалою. Під час проведення підсумкового (тематичного, семестрового та річного) оцінювання визначається рівень сформованості кожного загального навчального результату, визначеного Державним стандартом початкової освіти, у відповідності до логіки та послідовності його формування згідно з навчальною програмою. Результати позначаються словами або відповідними літерами:«початковий» (П) «середній» (С) «достатній» (Д) «високий» (В)

Номер слайду 9

Підсумкове оцінюванняздійснюється за результатами виконання діагностичних робіт; Усні чи письмовіУ формі тестових завдань. Цифровій формі( тестування в електронному форматі)Комбінована робота. Практична робота. Усне опитування тощо. Форми і види оцінювання, зміст завдань учитель обирає самостійно з урахуванням особливостей учнів класу. Мають бути спрямовані на перевірку певних загальних результатів (свідоцтв досягнень) у вимірах конкретних умінь Результати оцінювання кожного конкретного уміння фіксуються в рівнях ( на окремому бланку та зберігаються в учнівському портфоліо)Мають містити практикоорієнтовані ( компетентнісні ) завдання. Тривалість виконання5 хв - інструктаж, 35 хв – виконання

Номер слайду 10

Оцінювання діагностичних робіт У діагностичних роботах слід залишати коментарі, що пояснюють учневі/учениці його/її помилки та вказують на досягнення. Рівні оцінювання зазначаються у бланках оцінювання за кожним результатом навчання, який оцінювався в цій роботі. У щоденники та журнал ці рівні не вносяться. Бланк оцінювання результатів навчання з усіх предметів (інтегрованих курсів) обов'язково має бути у кожного учня. Це може бути один бланк для всіх предметів. Зберігатися він має в учнівському портфоліо. Окрім цього, у портфоліо зберігаються роботи, які вчитель вважає важливими для відстеження навчального поступу учня.

Номер слайду 11

Приклад діагностичної роботи з літературного читання

Номер слайду 12

Середня оцінка за тематичне, семестрове та річне оцінювання не виводиться. У журнал та свідоцтво досягнень виставляється рівень за кожен результат навчання з навчальних предметів/інтегрованих курсів наприкінці кожного навчального семестру та навчального року. Річним оцінюванням є результати навчання учнів за останній семестр.

Номер слайду 13

Свідоцтво досягнень. Свідоцтво досягнень для 3 класу СКЛАДАЄТЬСЯ З ДВОХ ЧАСТИН: Частина 1. Наскрізні вміння – оцінюються за вербальною шкалою. Частина 2. Загальні результати з навчальних предметів – оцінюються за рівневою шкалою. Заповнюється наприкінці семестру і року. Уміння, зазначені у свідоцтві, переносяться у класний журнал.

Номер слайду 14

Дякую за увагу!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Фоміна Світлана
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Пов’язані теми
Педагогіка, Інші матеріали
Додано
25 жовтня 2021
Переглядів
5372
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку