Презентація на тему: "Пам'ятник як витвір мистецтва для увічнення пам'яті про подію або особу"

Про матеріал
Презентація з історії Украни до теми:"Пам'ятник як витвір мистецтва для увічнення пам'яті про подію або особу" для здобувачів освіти
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Пам'ятник як витвір мистецтва для увічнення пам'яті про подію або особу. Підготувала вчитель історіїМамич Олена Іванівна

Номер слайду 2

Пам'ятник — скульптурна споруда, призначена для увічнення пам'яті людей,подій, об'єктів, іноді тварин.

Номер слайду 3

ІСТОРІЯ ПАМ'ЯТНИКІВАрхеологи віднайшли перші пам’ятники (надгробні плити), які булиспоруджені ще у кам’яному віці. Ці надгробки зазвичай мають вигляд необроблених кам’яних брил, які мало чим відрізняються від звичайних уламків гірської породи.

Номер слайду 4

Багато цікавої інформації про перші пам’ятники було знайдено також на території Давнього Риму. Розкопки показують, що римляни в якості пам’ятника встановлювали на могилу невеликий камінь і викарбовували на ньому інформацію, яка стосувалась померлої особи .

Номер слайду 5

Так вони вшановували пам’ять про цю людину, а викарбувані відомості допомагали їм віднайти місцеїї поховання. Згодом у цій місцевості почали з’являтись пам’ятники у виглядіарки, які беруть свій початок на сході, а саме в Давній Месопотамії.

Номер слайду 6

У Стародавньому Єгипті пам’ятними надгробками були всім відомі піраміди,які досі захоплюють нас своїм виглядом і розмірами. Такі величезні кам’яніспоруди будувались виключно для фараонів та найближчого їх оточення.

Номер слайду 7

Ці величні будівлі робились для того, щоб фараони, як вважалось, могли жити вних після своєї смерті і були по суті “домами після життя”.

Номер слайду 8

Пам’ятники на українських землях відомі з давніх часів. Із тих, що збереглися, виділяються ідоли. Їх використовували під час релігійних обрядів.

Номер слайду 9

У кочових народів були поширені скульптурні зображення - «Кам’яні баби». Вони були встановлені на курганних похованнях, у важливих місцях як орієнтири в степу. З’явилися близько 6 тис. років тому. Їх зводили кіммерійці, скіфи, сармати, половці та інші народи.

Номер слайду 10

«Кам’яні баби»

Номер слайду 11

Пізніше, в середні віки стали з’являтись меморіали у вигляді хреста,найчастіше дерев’яного. Оскільки догмати християнської релігії наполягали наскромному оформленні могили померлої людини, якою б вона не була, то пам’ятники були також скромними і простими.

Номер слайду 12

Традицію кочівників продовжили українські козаки у вигляді козацьких хрестів.

Номер слайду 13

Масове поширення памятників на українських землях припадає на 18-20 ст.

Номер слайду 14

Пам’ятник Княгині Ользі

Номер слайду 15

Пам’ятник Володимиру Великому

Номер слайду 16

pptx
Додав(-ла)
Мамыч Елена
Додано
20 січня 2021
Переглядів
1082
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку