Презентація на тему: "Педагогічна спадщина В. Сухомлинського"

Про матеріал
Презентація на тему: "Педагогічна спадщина В. Сухомлинського". Виконала Квітка І.О., вчитель біології та хімії Верхньопокровської ЗОШ І-ІІ ст.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Педагогічна спадщина В. Сухомлинського. Квітка І. О.вчитель біології та хіміхїВерхньопокровської ЗОШ І-ІІ ст.

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Сухомлинський Василь Олександрович (1918-1970) Педагог, публіцист, письменник. Закінчив Полтавський педагогічний інститут (1939). 1935 р. розпочав педагогічну діяльність. Працював учителем у Василівській школі Онуфріївського району, учителем і завучем в Онуфріївській середній школі. Багаторічний (1947—1970) директор Павлиської середньої школи. Кандидат педагогічних наук (з 1955), автор багатьох книг, брошур і статей, художніх творів для дітей. Розробляв питання теорії і методики виховання у шкільному колективі та родині, всебічного розвитку особистості учнів, педагогічної майстерності.

Номер слайду 4

Ідея людяності реалізується через розвиток усіх інтелектуальних і фізіологічних можливостей особистості.

Номер слайду 5

Найголовнішим, найглибшим і найміцнішим надійним каменем педагогічної системи В. Сухомлинського є виховання у кожної дитини поваги до самої себе.

Номер слайду 6

Дитина не повинна виростати байдужою, нечулою, черствою, вона має зростати у постійному піклуванні про навколишній світ: рослин, тварин, людей, доглядати і допомагати їм.

Номер слайду 7

Поради від серця до серця:«Ти живеш серед людей. Не забувай , що кожен твій вчинок, кожне твоє бажання позначаються на людях, що тебе оточують. Знай, що є межа між тим ,що тобі хочеться, і тим що можна. Роби все так, щоб людям, які тебе оточують , було добре».«Ти користуєшся благами, створеними іншими людьми. Люди дають тобі щастя дитинства. Плати їм за це добром».«Усі блага і радощі створені працею. Навчання – твоя перша праця. Йдучи до школи, ти йдеш на роботу».«Будь добрим і чуйним до людей. Допомагай слабким, поважай і шануй матір і батька». Не будь байдужим до зла, борись проти зла, обману і несправедливості».

Номер слайду 8

Праця – це елемент духовного життя. 

Номер слайду 9

У системі В. Сухомлинського особливого значення набуває природа як об'єкт пізнання, сфера активної діяльності , важлива частина дитячого життя.

Номер слайду 10

Гуманізм В. Сухомлинського особливо яскраво виявився у його ставленні до організації навчання учнів. 

Номер слайду 11

Організація навчально – виховного процесу з учнями молодшого шкільного віку: перш ніж давати знання, треба навчити дітей мислити, сприймати, спостерігати.

Номер слайду 12

В. Сухомлинський категорично засудив навчання , що зводиться до тренування пам'яті, зубріння, механічного заучування та одноманітності. Він вважав, що все життя й діяльність початкових класів має бути організоване з урахуванням народних традицій , трудового, родинно – сімейного, морально – етичного та духовного виховання, активного залучення до виробничої, обслуговуючої, інтелектуальної праці, радості у поєднанні з батьківською любов'ю.

Номер слайду 13

Дитина – жива істота, її мозок найтонший, найніжніший орган,до якого треба ставитися дбайливо і обережно.

Номер слайду 14

Школа стає справжнім осередком культури лише тоді, коли в ній панують чотири культи: культ Батьківщини, культ людини, культ книжки і культ рідного слова. В. О. Сухомлинський

Номер слайду 15

Дякуємо за увагу !Бажаємо професійних успіхів, творчої наснаги та здібних учнів.

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.3
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Куропятник Людмила
    Загальна:
    4.3
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Пов’язані теми
Педагогіка, Інші матеріали
Додано
25 вересня 2019
Переглядів
3456
Оцінка розробки
4.3 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку