Презентація на тему " Переваги ядерної енергетики"

Про матеріал
Презентація містить коротку історію відкриття радіоактивності; описано сфери використання ядерного палива; містить інформацію щодо використання ядерної енергетики в Україні.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Переваги ядерної енергетики

Номер слайду 2

Історія ядерної енергетики. У 1896 році французький фізик Андрі Беккерель відкрив радіоактивні промені урану

Номер слайду 3

У 1896 році французькі фізики П'єр Кюрі та його дружина Марія Складовська-Кюрі виділили з уранової руди нові елементи. Радій та Полоній. Досліджували вплив радіоактивності на живі організми.

Номер слайду 4

Подальшими дослідженнями радіоактивних променів займався британський фізик Ернест Резерфорд. Який з'ясував, що радіоактивні промені складаються з трьох різних типів променів ( λ, β, та γ-випромінювання ) . Він відкрив існування атомного ядра та вперше здійснив перетворення атомних ядер.

Номер слайду 5

Радіоактивне випромінювання виникає внаслідок спонтанного поділу ядер окремих елементів, або під час альфа- чи бета-розпаду ядра та гамма випромінювання. При бомбардуванні радіоактивних елементів нейронами виділяється значна енергія, яка використовується в ядерній енергетиці.

Номер слайду 6

Сфери використання ядерного палива. На атомних електростанціях ( АЕС )В ракетних та корабельних двигунах ядерного типу. Ядерна зброя ( атомні бомби )

Номер слайду 7

Використання ядерного пального у двигунах на атомних криголамах. Дозволяють розвинути велику потужність для проходження у льодових місцевостях Арктики та Антарктики

Номер слайду 8

Розробки ядерних ракетних двигунів були розпочато в середині 1950-х років в Радянському Союзі та США. У ядерних ракетних двигунах використовується величезна енергія, що вивільняється при розкладанні ядерного «пального» для нагрівання робочої речовини.

Номер слайду 9

Перший ядерний реактор був збудований у 1942 році в США під керівництвом італійського фізика Енріко Фермі, який першим вивчав реакції спричинювані нейронами. У Радянському Союзі перший ядерний реактор був запущений у дію з жовтня 1946 року під керівництвом Курчатова.

Номер слайду 10

Атомна електростанція – електростанція, в якій ядерна (атомна) енергія перетворюється в електричну, генератором якої є ядерний реактор

Номер слайду 11

Ядерний реактор – це пристрій, в якому здійснюється керована ланцюгова реакція, яка супроводжується виділенням енергії. Будова ядерного реактора: - активна зона, де відбувається ядерна реакція - парогенератор - турбіна - електрогенератор

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Переваги атомних електростанцій. Відносна екологічна чистота (відсутність шкідливих викидів пилу, вуглекислого газу, окислів сірки чи азоту в атмосферу)Економічна вигідність та ( уран використовується лише в атомній надзвичайна концентрація енергетиці, його запаси великі, величезна енергії кількість урану міститься в морській воді. Цих запасів вистачить на декілька тисячоліть )

Номер слайду 14

Атомна енергетика не споживає кисню і має мізерну кількість викидів при нормальній експлуатації.- Займають малі площі- Не є загрозою «Парникового ефекту»

Номер слайду 15

- АЕС не потребують створення великих водоймищ, які займають чималі площі родючих земель. Висока потужність на енергоблоках. Токсичні відходи виробництва зберігаються в спеціальних цехах в спеціальних контейнерах і не мають впливу на персонал та довкілля.

Номер слайду 16

Ядерна енергетика в Україні займає ключові позиції у виробництві електроенергії (біля 50% виробітку). Потужність 15 ядерних реакторів (ЯР), розташованих на 4 працюючих АЕС, складає 13,8 тис. МВт. На всіх українських АЕС діють легководні реактори серії ВВЕР (водо-водний енергетичний реактор). Ядерна енергетика в Україні

Номер слайду 17

Південно-українська атомна електростанція. Знаходиться у м. Южноукраїнськ. Працюють 3 атомних енергоблоки. Щорічно виробляє 17 млрд. к. Вт енергії, забезпечуючи південні області електроенергією в повному обсязі.

Номер слайду 18

Хмельницька атомна електростанція. Розташована поблизу м. Нетішин Хмельницької області. Працюють 2 атомних енергоблоки, щороку генерує 15 млрд. к. Вт енергії, забеспечуючи сусідні області електроенергією.

Номер слайду 19

Рівненська атомна електростанція. Розташована у м Кузнецовськ. Працюють 4 енергоблоки, сумарною потужністю 12 млрд. к. Вт енергії, забезпечуючи сусідні області електроенергією.

Номер слайду 20

Запорізька атомна електростанція. Знаходиться у м. Енергодар. Працюють 6 атомних реакторів. Це третя за розміром у світі електростанція. Зберігається відпрацьоване паливо у вентильованих бетонних контейнерах, розташованих на майданчику в межах атомної станції. Щороку генерує 40-42 млрд. к. Вт енергії.

Номер слайду 21

АЕС не дають ніяких радіоактивних викидів і цілком можуть забезпечити на планеті необхідну людству енергію. Атомна енергетика Україні потрібна!Висновки

pptx
Пов’язані теми
Фізика, 9 клас, Інші матеріали
До підручника
Фізика 9 клас (Бар'яхтар В.Г., Довгий С.О., Божинова Ф.Я., Кирюхіна О.О. (за редакцією Баряхтара В.Г., Довгого С.О.))
До уроку
§ 37. Екологічні проблеми атомної енергетики
Додано
21 квітня 2020
Переглядів
3255
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку