Презентація на тему“Пісні зимового циклу”

Про матеріал
Презентація на тему “Пісні зимового циклу”, знайомство з обрядовими піснями
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Презентація на тему “Пісні зимового циклу” Підготувала вчитель початкових класів Шах Наталія

Номер слайду 2

План Посівалки Колядки Щедрівки

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Коля́дки — величальні обрядові пісні зимового циклу, які походять з глибокої давнини. Колядки приурочені до найголовнішого свята — Різдва Христового. З’явилися колядки, в яких архаїчні мотиви й образи перепліталися з біблійними народження, життя, муки, смерть і воскресіння Христа).

Номер слайду 5

Колядки з’явилися ще у язичницькі часи і пов’язані з днем зимового сонцестояння, яке називали святом Коляди, або Коротуна. Його святкували 25 грудня. Вважалося, що в цей день Сонце з’їдає змій Коротун. Всесильна богиня Коляда в Дніпровських водах народжувала нове сонце — маленького Божича. Язичники намагалися захистити новонародженого. Вони проганяли Коротуна, який намагався з’їсти нове Сонце, а потім ходили від хати до хати, щоб сповістити людей про народження нового Сонця, і зображення цього сонця носили з собою. Ця традиція збереглася й до сьогодні. А тільки на небі сходила зоря, колядники заходили в двір, будили господаря і співали його родині величальних пісень про сонце, місяць, зорі. Ці пісні й стали називати колядами або колядками. Згодом, із появою християнської релігії обряд колядування був приурочений до Різдва Христового. Виникли нові релігійні колядки з біблійними образами, які також набули великої популярності в народі. За обробку та відновлення колядок бралися видатні композитори: Микола Лисенко, Станіслав Людкевич та ін. Колядки, за традицією вшановували всіх членів родини: господаря, господиню, хлопця, дівчину. Колядування поєднувалось із відповідними іграми, танцями, музикою. Колядували групами: «отаман», «звіздар», «міхоноша» та «ряжені».

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Через тиждень після Коляди 31 грудня, відзначали Щедрий вечір (День преподобної Меланії). Цей день ще називали Меланки. За традицією, святкування супроводжувалося обходом хат із побажанням людям щастя, здоров’я і добробуту в Новому Році. Щедрували теж групами: «Меланка» і «Василь» та «Ряжені». Коли порівняти колядки та щедрівки («Щедрик, щедрик, щедрівочка, прилетіла ластівочка»), то можна побачити ластівок, жито, посіви. Це свідчить, що Новий Рік зустрічається з весною.

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Колядки і щедрівки в українського народу існують дуже давно. Вони беруть свій початок ще в дохристиянські часи, коли люди поклонялися багатьом богам. Наші предки-язичники святкували свято коляди під час зимового сонцестояння. З прийняттям християнства вони змішалися з християнськими віруваннями. Язичники святкували свято Коляди, або як його ще називали свято Коротуна 25 грудня . Вони вірили що в цей день Сонце з’їдає змій Коротун, а в Дніпрових водах богиня Коляда народжує нове сонце. Щоб захистити новонародженого вони проганяли Коротуна а потім ходили від хати до хати звіщаючи про народження нового сонця. Язичники співали пісні про сонце, місять і зорі. Ця традиція збереглася і до наших днів, але змінила свій мотив із християнським. На Різдво колядники також ходять від хати до хати і співають колядки, але пов’язані із народженням Ісуса Христа.

Номер слайду 10

Колядки — величальні пісні українських хліборобів, пов’язані з давнім культом Сонця. Предки українців відзначали три фази Сонця — весняне рівнодення, літнє і зимове сонцестояння. Молоді люди перевдягались і ходили по дворах співати колядки, бажаючи добробуту господарям. Іноді отримані від господарів подарунки — печиво, коровай тощо — називалися Колядою.

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Номер слайду 13

25 грудня

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

21 грудня 23 грудня

Номер слайду 17

Джерела: https://www.google.com.ua https://www.yandex.com.ua https://www.Vicipedia.сom

ppt
Додано
15 жовтня
Переглядів
38
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку