Презентація на тему «Податки в нашому житті: платити чи не платити?».

Про матеріал
Стаття 67. Кожен зобов'язаний сплачувати податки й збори в порядку і розмірах, встановлених законом. Усі громадяни щорічно подають до податкових інспекцій за місцем проживання декларації про свій майновий стан та доходи за минулий рік у порядку, встановленому законом.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

«Податки в нашому житті: платити чи не платити?». Підготувала і провела. Викладач суспільних дисциплін Пр. Пл. Н. О. Галкіна.

Номер слайду 2

Мета:1) навчальна – ознайомити здобувачів освіти з історією виникнення податків, сформувати уявлення про сутність податків, розглянути їх види та функції.2) розвиваюча - усвідомити значення, роль податків в соціально-економічному житті країни, викликати інтерес до процесу формування фінансових ресурсів держави.3) виховна - навчити оцінювати необхідність сплати податків з точки зору економіки. Формувати відповідальне ставлення до нарахування та сплати податків. Тип заняття: лекція - презентація, з елементами пояснення, бесіди.

Номер слайду 3

Стаття 67. Кожен зобов'язаний сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених законом. Усі громадяни щорічно подають до податкових інспекцій за місцем проживання декларації про свій майновий стан та доходи за минулий рік у порядку, встановленому законом.

Номер слайду 4

Податки ,у тому чи іншому вигляді, існують зі стародавніх часів (наприклад, у Давньому Єгипті та Римській імперії вони вже були), тому часто сприймаються як майже невід’ємний аспект людської цивілізації. Не дивно, що питання про їх призначення, способи стягнення, розмір та вплив викликають гарячі дискусії. Зараз, коли розвиток технологій призводить до постійних змін у суспільстві — це особливо актуально. Якщо у давні часи податки найчастіше витрачалися на ведення воєн, то зараз держава збирає податки не лише для виконання безпекової функції, але й на надання широкого переліку суспільних благ та послуг (включно з правоохоронними органами, громадською інфраструктурою, освітою та охороною здоров’я).

Номер слайду 5

Визначення терміна податок Першим в історії людства поняття податку розкрив Адам Сміт у роботі "Дослідження про природу і причини багатства народів" (1776 р.), який написав: "Податок - це тягар, який накладається державою у формі закону, що передбачає і його розмір, і порядок сплати". В наш час: податки — це фінансове підґрунтя існування держави, а з іншого боку, податки — це знаряддя перерозподілу доходів юридичних і фізичних осіб, найефективніший інструмент впливу держави на суспільне виробництво

Номер слайду 6

Податки це - обов'язкові платежі, що їх встановлює держава для юридичних і фізичних осіб з метою формування централізованих фінансових ресурсів, які забезпечують фінансування державних витрат. Особливістю податків є їх примусовий, обов’язковий характер, який не потребує зустрічної індивідуальної сплатності з боку держави.

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Функції податків. Фіскальна. Розподільчо-регулююча. Стимулююча. Податки виступають основним (найважливішим) джерелом доходів бюджетів різних рівнів. За допомогою податків відбувається перерозподіл ВВП між державою та її суб'єктами Вона спрямована на підтримку розвитку тих або інших економічних явищ. Вона реалізується через систему пільг і звільнень.

Номер слайду 13

Система оподаткування. Суб'єкти оподаткування - це платники (фізичні чи юридичні особи), які безпосередньо сплачують податки. Об'єкт оподаткування - це доходи (прибуток), додана вартість продукції (робіт, послуг), вартість продукції (робіт, послуг), спеціальне використання природних ресурсів, майно юридичних і фізичних осіб, інші об'єкти, визначені законодавством про оподаткування

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Платником податку є:фізична особа  резидент, яка отримує доходи як з джерела їх походження в Україні, так і іноземні доходи.фізична особа  нерезидент, яка отримує доходи з джерела їх походження в Україні.податковий агент.

Номер слайду 16

Податки класифікуються за різними ознаками:за формою оподаткування; за економічним змістом об’єкта оподаткування; в залежності від рівня державних структур, які їх встановлюють; за способом їх стягнення (в залежності від територіального рівня); в залежності від способів встановлення ставок оподаткування; в залежності від встановленого порядку використання; за суб’єктом оподаткування.

Номер слайду 17

За економічним змістомна доходина споживання на майно

Номер слайду 18

формою взаємовідносин платника податків та державипрямінепрямі

Номер слайду 19

За рівнем запровадженнязагальнодержавнімісцеві

Номер слайду 20

За способом зарахуваннярегулюючізакріплені

Номер слайду 21

ПОДАТКОВА ПОЛІТИКА ДЕРЖАВИ, ЇЇ НАПРЯМИПодаткова політика – це система заходів, які провадяться Урядом країни, по вирішенню певних короткострокових та довгострокових завдань, які стоять перед суспільством, за допомогою системи оподаткування країни

Номер слайду 22

Основні напрями реформування податкової системи України.зниження фіскального тиску, а поряд з цим зниження ставок податку на прибуток підприємств і додану вартість призводить до стимулювання підприємницької та інвестиційної діяльності; податковий та бухгалтерський облік повинен взаємозалежати та доповнювати один одного, що надасть змогу ефективно вести свою діяльність та поряд з цим формувати звітність;покращити ефективність нарахування та стягнення податкових платежів, а саме удосконалити процедуру взяття на облік, забезпечити ефективну діяльність податкових органів;зменшити податкове навантаження серед непрямих податків, підвищити роль місцевих податків у структурі доходів місцевих бюджетів, враховуючи особливості відповідно до територіального розподілу;використовувати регулюючу функцію мита за допомогою ставок, які відповідатимуть вимогам СОТ. 

Номер слайду 23

pptx
Пов’язані теми
Економіка, 10 клас, Презентації
Додано
24 січня
Переглядів
287
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку