Презентація на тему "Походження українського козацтва. Запорозька Січ – козацька республіка."

Про матеріал
Комп'ютерна презентація з предмету "Історія України" (8 клас) може використовуватися як ілюстративний матеріал до уроку або для самостійного опрацювання під час дистанційног навчання.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Походження українського козацтва. Запорозька Січ – козацька республіка. Вчитель Тетяна БЕЗВЕРХНЯ2022 рік

Номер слайду 2

Словничок. Уперше в писемних джерелах українські козаки згадуються в 1489 р. у «Польській хроніці» Марціна та Йоахима Бєльських. Козак - слово, що має тюркське походження та означає «ходити, бродити, мандрувати»; «вільна озброєна людина», «шукач пригод». У різні часи ним позначали прикордонників і уходників, які жили з різних промислів і займали необжиті землі (XV ст.), запорожців і реєстровців (у другій половині XVI ст.), представників окремого козацького стану (у середині XVII ст.).

Номер слайду 3

Причини виникнення українського козацтва. Економічні:- Нестача власної орної землі;- Колонізація вільних земель Подніпров'я та Дикого Поля. Політичні: Бажання польської прикордонної адміністрації поставити козацтво на службу з охорони південних рубежів від татарських нападів. Національні: Політика полонізації українського населення;Наступ католицької церкви.

Номер слайду 4

Поява козацтва.

Номер слайду 5

Козацькі зимівники та поселення Словничок. Зимівник - назва житла (хутора) і форма ведення козацького господарства на Запорожжі. Використовувалися для утримання худоби взимку, пізніше - як зимові помешкання для людей. З часом перетворилися на міцні економічні осередки. Важливим джерелом доходів козацтва було уходництво — господарські справи поза межами поселень: - полювання, - мисливство, - бортництво,- видобування солі на півдні. Такий тип господарства та небезпека з боку кочовиків спонукали засновувати у віддалених місцях не постійні поселення, а тимчасові — так звані зимівники.

Номер слайду 6

Козаками ставали й численні втікачі з інших регіонів України - Галичини, Волині, де визиск землевласників та міської верхівки Польсько-Литовської держави був найдужчим. Важкі умови прикордоння здавалися втікачам меншим лихом, аніж утрата особистої свободи.

Номер слайду 7

Перші СічіСловничок. Запорозька Січ - українська козацька республіка. Виникла і розвивалася на Наддніпрянщині. Її межі до кінця XVII ст. не були окреслені. Столицею слугувало місто-фортеця, яке кілька разів міняло розташування, але завжди перебувало за Дніпровими порогами.

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Умови прийому у козакизнання української мови;православна віра;уміння володіти зброєю;дотримання традицій товариства. Найтяжчою була кара за злочини, скоєні щодо членів січового товариства. За пияцтво кошовий міг під час морського бойового походу без розмов викинути козака за борт чайки.

Номер слайду 10

У 1556 р. на о. Мала Хортиця черкаський староста Дмитро Вишневецький заснував фортецю  Хортицю, яка започаткувала Запорізьку Січ. Перша Січ- на о. Хортиця

Номер слайду 11

Дмитро Вишневецький (Байда) Дмитро Вишневецький (? - 1563/1564) - виходець із давнього українського князівського роду. Замолоду покинув батьківський дім задля лицарської слави. 1550 р. король Сигізмунд II Август призначив його старостою черкаським і канівським. Потім він отримав посаду прикордонного стражника на Хортиці. Там за його ініціативою запорожці збудували фортецю, яка стала військовою базою козацтва на пониззі Дніпра. Протягом 1556 р. організовував численні походи запорожців до володінь кримського хана й на турецькі фортеці. Згодом був запрошений до Москви і як московський воєвода здійснював походи на татар. Останній похід Д. Вишневецького розпочався влітку 1563 р. Із загонами козаків князь рушив до Молдови. Там потрапив у полон і невдовзі був переданий туркам. Існують численні легенди, перекази, пісні, у яких він оспівується під іменем Байди.

Номер слайду 12

Військово-політична організація українського козацтва Упродовж XVI ст. Січ набувала ознак адміністративно-політичного центру, фактично столиці запорозьких земель, заселених козаками. Назву «Запорозька Січ» почали вживати щодо величезних територій степової України, де формувався особливий козацький військово-адміністративний устрій і діяли козацькі порядки. Територія Запорожжя називалася Землі Війська Запорозького, або Вольності Війська Запорозького низового. Відомо вісім запорозьких січей.

Номер слайду 13

Запорозька Січ – козацька республіка. Словничок. Курінь - видовжена споруда з дерева, в якій жили козаки, пізніше - військово-адміністративна одиниця Запорозької Січі, що налічувала до кількох сотень козаків на чолі з курінним отаманом. Словничок. Козацька (Січова, Військова) рада - загальні козацькі збори, на яких вирішували адміністративні, судові, військові справи, обирали козацьку старшину. На Запорозькій Січі козацька рада вважалася найвищим органом влади. Словничок. Кіш - назва центрального органу управління січової громади на чолі з кошовим отаманом. Обирався щорічно і контролювався козацькою радою. В його віданні перебували адміністрація, суд та фінанси запорозького товариства.

Номер слайду 14

Запорозька Січ – козацька республіка

Номер слайду 15

Запорозька Січ – козацька республіка. Устрій Запорізької Січі був демократичним, будувався на таких засадах: Не існувало кріпацтва. Кожний міг використовувати землю для своїх господарських потреб. Всі запорожці мали однакові виборчі права. Всі рішення ухвалювали методом «загальної згоди».

Номер слайду 16

Козацькі клейноди. Козацькі клейноди (з німецької - «коштовність») - знаки розрізнення козацьких військ та символи влади козацької старшини. Це: корогви, булави, бунчуки, пірначі, печатки, каламарі, значки, трості суддівські, литаври.

Номер слайду 17

Символами козацького війська були: малиновий прапор, полкові хоругви, гетьманська булава, бунчук та ін. Малиновий (червоний) прапор із зображенням на одному боці Св. архангела Михаїла, а на другому — білого хреста; печатка — герб Запорізької Січі — являла собою зображення козака з рушницею на плечі, із шаблею і списом, устромленим у землю поруч із козаком; гетьманська булава — символ влади.

Номер слайду 18

Озброєння козаків. Пістоль. Захалявні ножіШаблі Бойовий молоток-топірець ("келеф" або "чекан»)Спис

Номер слайду 19

Бойовий човен - чайка Ніяких надбудов та захистків од негоди козаки на чайках не робили. Зате ставили по два стерна - на носі та кормі і посередині щоглу. Було по 6 - 8 весел з кожного борту. Екіпаж, залежно від розміру судна, становив від 50 до 70 чоловік.

Номер слайду 20

Висновок Виникнення українського козацтва та Запорозької Січі було закономірним явищем української історії. Воно протистояло не тільки турецько-татарській агресії, а й очолило національно-визвольний рух проти польського панування і боротьбу за власну державу.

Номер слайду 21

Домашнє завдання : Опрацювати § 11, с.78-83 Вивчити терміни та поняття

pptx
Додано
15 червня 2023
Переглядів
1090
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку