Презентація на тему: "Поняття предметності"

Про матеріал
Мета: ознайомити учнів з поняттям предметності на прикладах іменників, утворених від прикметників, дієслів; розвивати мовлення школярів; збагачувати словниковий запас; виховувати старанність.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Поняття предметностіПрезентацію підготувала вчитель початкових класів Мощенської філії КЗ “Хащуватський ліцей” Карташова А. В.

Номер слайду 2

Мета: ознайомити учнів з поняттям предметності на прикладах іменників, утворених від прикметників, дієслів; розвивати мовлення школярів; збагачувати словниковий запас; виховувати старанність.

Номер слайду 3

І. Організаційний момент. Дзвоник дзвонить, не стихає. Нас до класу всіх скликає. На урок всі поспішайте. Та за парти ви сідайте. Щоб урок минув не марно. Всі працюйте дуже гарно!

Номер слайду 4

ІІ. Актуалізація опорних знань1. Редагування тексту— Прочитайте текст. Виправте помилки і запишіть. Песик бігає, стрибає,Він наш дім оберігає. А мурко собі лежить,На сірка він не глядить.- Годі, мурку, не лежи,Мишку вже впіймать біжи. А то хитра сіроманка. Прогризе усі мішки.

Номер слайду 5

Взаємоперевірка. Песик бігає, стрибає,Він наш дім оберігає. А Мурко собі лежить,На Сірка він не глядить.- Годі, Мурку, не лежи,Мишку вже впіймать біжи. А то хитра Сіроманка. Прогризе усі мішки.

Номер слайду 6

2. Хвилинка каліграфіїГг Гг Гг Го Гв Гл ог го гр. ге іг мг. В горішнику горішина. Горішками обвішана. Оришка й Тимошко. Струшують горішки.— Чітко і правильно промовляйте скоромовку.— Знайдіть спільнокореневі слова, позначте в них корінь.— Підкресліть букви, що позначають глухі приголосні звуки.— Назвіть іменники в скоромовці.— Поясніть, чому деякі з них написані з великої букви.

Номер слайду 7

ІІІ. Сприймання й усвідомлення нового матеріалу1. Пояснення з елементами бесіди. Зараз, друзі, буде гра. Трохи дивна і проста. Я предмет вам покажу,Ви ж назвіть його прошу.- Скажіть, які це іменники : власні чи загальні?

Номер слайду 8

— Є предмети, які ви можете побачити, почути, до яких можна доторкнутися. У цьому нам допомагають наші органи чуття: Це загальні іменники, які називають конкретні предмети. Очівухаруки

Номер слайду 9

Але , діти, в нашій мові є такі загальні іменники, які ми не можемо сприймати органами чуття. Наприклад: радість, щастя, доброта, щедрість і т.д.— Сьогодні на уроці ви ознайомитеся з іменниками,які не називають предмети, але набувають предметності. Ви будете вчитися утворювати такі іменники, вживати їх у своєму мовленні.2. Повідомлення теми, мети уроку

Номер слайду 10

- Який ви бачите колір? Слово зелений відноситься до якої частини мови?Від прикметника ( який?) зелений ми можемо утворити іменник ( що?) зелень

Номер слайду 11

3. Робота за вправою 259 (с. 107)— Прочитайте слова лівої колонки.— Прочитайте слова правої колонки.— Від якої частини мови утворені слова другої колонки?

Номер слайду 12

4. Ознайомлення з теоретичним матеріалом (с. 107)— Від яких частин мови можуть утворюватися іменники?— На які питання відповідають такі іменники?Іменники можуть утворюватися від прикметників і дієслів.— Що вони називають?Вони називають опредмечені якості та дії. Такі іменники відповідають на питання ЩО?

Номер слайду 13

Фізкультхвилинка. Час вже відпочити нам. Тож мерщій усі вставайте. Та зарядку починайте. Пострибайте як зайчата,Покрутіть як каченя. Ніби Смурфлик посміхніться. Й за роботу всі беріться.

Номер слайду 14

ІV. Узагальнення й систематизація отриманих знань1. Робота за вправою 260 (с. 107)— Прочитайте текст, розкриваючи дужки.— Чи здогадалися ви, як називається ця казка? Хто її автор?— Де жила дівчинка?— На чому вона спала?— Що їла та пила Дюймовочка?— Які зміни відбулися в лісі з настанням зими?— Як почувалася Дюймовочка?

Номер слайду 15

2. Добирання спільнокореневих іменників— Випишіть виділені слова з першого абзацу тексту вправи 260.— До яких частин мови вони належать?— Доберіть до них спільнокореневі іменники.(Великому — велич,сплела — плетіння, чисту — чистота, знаходила — знахідка)ПЕРЕВІРКА

Номер слайду 16

3. Самостійна робота. Вибіркове списування із завданням— Спишіть перший абзац тексту з вправи 260, розкриваючи дужки.— Підкресліть слова з протилежним значенням. — Підкресліть головні члени речення в передостанньому реченні.— Установіть зв’язок слів у першому реченні (усно).

Номер слайду 17

4. Розвиток зв’язного мовлення— Складіть твір-мініатюру за планом. Доберіть до нього заголовок.1. Зима прийшла.2. Замерзла пташка.3. Турботливі діти.4. Пташка зацвірінчала. Перевірка робіт. Аналіз мовних помилок.

Номер слайду 18

V. Підсумок уроку— Наведіть приклади іменників, які позначають конкретні предмети.— Від поданих прикметників утворіть спільнокореневі іменники. Українська —львівський —київській —дунайський —— Визначте кількість звуків і букв у власних назвах. Україна. Львів. Київ. Дунай

Номер слайду 19

VІ. Домашнє завдання. Вправа 261, с. 108.

Номер слайду 20

Використані матеріали: Володарська М. О. В67 Українська мова. 3 клас. ІІ семестр (за підручником. М. Д. Захарійчук, А. І. Мовчун) / М. О. Володарська,А. І. Настенко, Л. І. Охрій, О. М. Пілаєва. — Х. : Вид.група «Основа», 2014. — 126, [2] с. — (Серія «Початковашкола. Мій конспект»). ISBN 978-617-00-2137-3.

pptx
Додано
5 лютого 2019
Переглядів
4824
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку