Тема: Вивчення ролі ґрунтових мікроорганізмів. Розклад органічних речовин у ґрунті. Практична робота №4 Студентки групи БХм-22 Журавель Іради Мета: дослідити роль ґрунтових мікроорганізмів у процесах деструкції органічної речовини і в біологічному кругообігу елементів. Ознайомитися з процесом розкладання органічних речовин до простих сполук під дією мікроорганізмів. Матеріали та обладнання: керамічні горнятка для кімнатних рослин та піддони для них; пісок, чорнозем свіжовикопаний, харчові рештки (сухий хліб, варена картопля, варена морква), терези техно-хімічні.
Номер слайду 2
Хід роботи 1. Наповнити по 2 горнятка піском і звичайним чорноземом на 2 см нижче верхнього краю. Всі горнятка пронумерувати і написати у зошит. 2. Зважуємо харчові рештки (хліб, варена картопля, варена морква) по 15 грам кожного. Варена картопля 15 грам. Варена морква 15 грам. Хліб 15 грам
Номер слайду 3
3. На поверхню покласти харчові рештки. Все добре полити водою і закрити зверху. 4. Горнятка поставити у темне місце за кімнатної температури. На дно регулярно підливати воду для підтримки достатньої вологості. Через 2 тижнів проаналізувати стан органічних. Харчові рештки закопані у грунт та пісок 11.10.2022 року.
Номер слайду 4
5. Через 2 тижні оцінюємо стан органічних решток. Органічні рештки у піску. Варена картопля 11 грам. Варена морква 12 грам. Хліб 13 грам
{8 A107856-5554-42 FB-B03 E-39 F5 DBC370 BA}Варена картопля, гр. Варена морква, гр. Хліб, гр. Грунт11513 Пісок1112136. Результати виносимо у таблицю. Висновок Під час практичної роботи ми дослідили роль ґрунтових мікроорганізмів у процесах деструкції органічної речовини і в біологічному кругообігу елементів та знайомилися з процесом розкладання органічних речовин до простих сполук під дією мікроорганізмів. Отримані результати оформили у таблицю.