Презентація на тему :"Позбавлені Батьківщини. Депортація кримських татар"

Про матеріал
Презентація на тему :"Позбавлені Батьківщини. Депортація кримських татар" для використання на уроках історії, годинах спілкування тощо.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Матеріали зібрала Вдовцова Тетяна Андріївна, вчитель історії ЗЗСО І-ІІІ ст. №6 м. Гайсин Гайсинської міської ради

Номер слайду 2

«Ваші жалобні почуття близькі і зрозумілі нам…»

Номер слайду 3

Номер слайду 4

ДЕПОРТАЦІЯ – примусове переселення, вигнання чи висилка з постійного місця проживання або з держави окремих осіб чи народів. Застосовується як засіб карного чи адміністративного покарання.

Номер слайду 5

ПРИЧИНИ ДЕПОРТАЦІЇ 1. “Задля їхнього порятунку” – радянська версія 4. Страх місцевого населення перед татарами 2. Знищення етносу, що нагадував Сталіну доросійську історію Криму 3. Складність облаштування татар на їх історичній батьківщині 5. Звинувачення татар в співпраці з Третім Рейхом (колабораціонізм)

Номер слайду 6

«В період Вітчизняної війни багато кримських татар зрадили Батьківщину, дезертирували з частин Червоної Армії, які обороняли Крим, і переходили на бік противника, вступаючи у сформовані німцями добровольчі татарські військові частини, які боролися проти Червоної Армії, в період окупації Криму німецько-фашистськими військами, беручи участь у німецьких каральних загонах, кримські татари особливо відзначилися своїми жорстокими розправами щодо радянських партизанів, а також допомагали німецьким окупантам у справі організації насильницького вивезення радянських громадян в німецьке рабство і масового винищення радянських людей». У Постанові Державного комітету оборони СРСР № ГОКО-5859 від 11 травня 1944 р. про виселення кримських татар було зазначено, що депортацію проводять тому, що:

Номер слайду 7

Номер слайду 8

ГОВОРЯТЬ ЦИФРИ людські втрати під час перевезення кримських татар ешелонами на схід становили 7 тис. 889 осіб; Станом на 1 січня 1953 р. у Радянському Союзі проживало 165 тис. спецпоселенців кримськотатарської національності, з них 46 тис. 461 чоловіків, 64 тис. 53 жінки, 50 тис. 220 дітей. За останніми підрахунками з Криму було депортовано близько 200 тис. осіб; За підрахунками дослідників, протягом наступних років було перейменовано 1 062 села в 26 районах Кримської області.

Номер слайду 9

Після депортації кримських татар було перейменовано всі (за винятком Бахчисарая, Джанкоя, Ішуні, Саків та Судака) населенні пункти, які мали кримськотатарське походження, перетворення Кримської АРСР у Кримську область. У кримських татар було вилучено: понад 80 тис. будинків, понад 34 тис. присадибних будинків, близько 500 тис. голів худоби, всі запаси продовольства, насіння, саджанців, корму для домашніх тварин, будівельних матеріалів, десятки тисяч тон сільськогосподарської продукції. Ліквідовано 112 особистих книгозбірень, 646 бібліотек у початкових і 221 у середніх школах. В селах перестали діяти 360 хат-читалень, у міста і райцентрах – понад 9 тис. шкіл і 263 клуби. Були закриті мечеті в Євпаторії, Бахчисараї, Севастополі, Феодосії, Чорноморському та в багатьох селах. Насильницька депортація позбавляла кримських татар їхнього споконвічного етносоціального та етнокультурного середовища проживання. Формально усі заборони щодо кримських переселенців існували до 1989 року. НАСЛІДКИ ДЕПОРТАЦІЇ КРИМСЬКИХ ТАТАР

Номер слайду 10

Ми працювали на баржі, пристань Орєхов Яр, Марійська АРСР, 1954 р.

Номер слайду 11

На заводі біля верстата, пристань Орєхов Яр, Марійська АРСР, 1954 р. Режим доступу: http://www.memory.gov.ua/news/krimski-tatari-v-mistsyakh-spetsposelen-pislya-deportatsii-v-1944-rotsi

Номер слайду 12

В Середній Азії на збиранні хлопка

Номер слайду 13

Номер слайду 14

КРИМСЬКІ ТАТАРИ – ГЕРОЇ ДРУГОЇ СВІТОВОЇ ВІЙНИ

Номер слайду 15

Національний герой кримськотатарського народу. Радянський льотчик-ас, учасник Другої світової війни. 30 червня 1945 року за успішне проведення 603 бойових вильотів, збиті особисто 30 літаків противника різних типів і 19 літаків ворога, збитих в групових боях, удостоєний звання двічі Героя Радянського Союзу. З 1947 до 1971 року — льотчик-випробувач. Заслужений льотчик-випробувач СРСР. ЗНЕВАЖЕНИЙ ГЕРОЙ СРСР: ЛЕГЕНДАРНИЙ ЛЬОТЧИК АМЕТ-ХАН СУЛТАН

Номер слайду 16

Узеїр Абдураманов Абдураїм Рашидов Герої Радянського Союзу

Номер слайду 17

Сейнафе Сейтвелієв Абдуль Тейфук Герої Радянського Союзу

Номер слайду 18

Емір Усейн Челбаш Анатолій (Фетісалям) Абілов Герої Радянського Союзу

Номер слайду 19

Сеїт Небі Абдураманов Ібрагім Беркутов ПОВНИЙ КАВАЛЕР ОРДЕНУ СЛАВИ Герой Радянського Союзу

Номер слайду 20

Номер слайду 21

У 2013 році кримськотатарський телеканал ATR зняв художній фільм «Хайтарма». Це перший в історії незалежної України повнометражний кримськотатарський художній фільм. Картина розповідає про трагедію кримськотатарського народу — депортацію. Головний герой фільму — Амет-Хан Султан.

Номер слайду 22

окупація Росією. Сучасні кримськотатарські проблеми -

Номер слайду 23

«Люди, бережіть серця свої, щоб не стали каменем! Розбудуйте в душах Божий храм, щоб не повторити великий гріх!»

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Борова Ольга
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Малига Надія Миколаївна
    Чудова робота! Дякую!!!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
23 березня 2021
Переглядів
2585
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку