Презентація на тему:Праця жінок та молоді

Про матеріал
Презентація на тему:" Праця жінок та молоді" для використання на уроках з предмета "Основи правових знань".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема: Праця жінок та молоді

Номер слайду 2

Прийняття на роботу дозволено при досягненні особою 16-річного віку, а як виняток за згодою батьків або особи, що їх замінює - з 14-15 річного віку. Щодо неповнолітніх не встановлюється випробувальний строк. Усі особи молодше від 18 років приймаються на роботу після попереднього медичного огляду і до досягнення 21-річного віку підлягають щорічному медичному оглядові. Заборонено застосування праці осіб до 18 років на важких роботах і на роботах із шкідливими чи небезпечними умовами праці, а також на підземних роботах, в нічний та надурочний час, в святкові й неробочі дні. Для неповнолітніх установлений скорочений робочий час.

Номер слайду 3

Стосовно відпочинку, неповнолітнім надаються пільги, зокре­ма щорічна відпустка тривалістю один календарний місяць надається в літній час, або, за їх бажанням, в іншу пору, незалежно від закінчення 6-місячного терміну безперервної роботи з її початку.

Номер слайду 4

Розірвання трудового договору з неповнолітнім можливе не тільки з ініціативи сторін трудового договору, але і з ініціативи батьків або осіб, що їх замінюють, державних органів та служ­бових осіб, які здійснюють контроль за дотриманням законо­давства про працю.

Номер слайду 5

Жіноча праця. Забороняється застосування праці жінок на важких ро­ботах і на роботах зі шкідливими або небезпечними умова­ми праці, на підземних роботах. Забороняється залучення жінок до підіймання й пере­міщення важких речей, маса яких перевищує встановлені для них граничні норми. Законодавство обмежує застосування праці жінок у нічний час. Така праця допускається тільки в тих галузях народно­го господарства, де це зумовлюється особливою необхідністю і дозволяється як тимчасовий захід.

Номер слайду 6

Жіноча праця. Згідно зі ст. 178 КЗп. П України вагітним жінкам відповідно до медичного висновку знижуються норми виробітку, норми обслуговування або вони переводяться на іншу роботу, яка є легшою і виключає вплив несприятливих виробничих факторів, із збереженням середнього заробітку за попередньою роботою.

Номер слайду 7

Жінки, які мають дітей віком до 3 років, у разі неможли­вості виконання попередньої роботи, переводяться на іншу роботу зі збереженням середнього заробітку за попередньою роботою до досягнення дитиною віку 3 років. Забороняється відмовляти жінкам у прийнятті на роботу і знижувати їм заробітну плату з мотивів, пов’язаних з вагітністю чи наявністю дітей віком до 3 років, а одиноким матерям за наявністю дитини віком до 14 років або дитини-інваліда. При відмові у прийнятті на роботу зазначеним ка­тегоріям жінок власник або уповноважений ним орган зобо­в’язаний повідомляти про причини відмови у письмовій формі. Звільнення вагітних жінок і жінок, які мають дітей віком до 3 років (за наявністю медичного висновку - до 6 років), одиноких матерів за наявності дитини віком до 14 років або дитини-інваліда з ініціативи власника чи уповноваженого ним органу не допускається, крім випадків повної ліквідації підприємства. Але і в цьому випадку звільнення допускається з обов’язковим працевлаштуванням.

pptx
Додано
6 жовтня 2020
Переглядів
2209
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку