Презентація на тему: Правління Володимира Мономаха і Мстислава Великого

Про матеріал
Презентація на тему: " Правління Володимира Мономаха та Мстислава Великого" складається з тринадцяти тестів. Матеріал, використаний для створення презентації включає в себе різноманітну навчальну інформацію. Зокрема, можна дізнатися про причини приходу до влади Володимира, цікаві факти про шапку Мономаха, схарактеризовано політичну діяльність обох князів. В кінці презентації розміщені запитання для закріплення вивченого матеріалу.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Правління Володимира Мономаха та Мстислава. Підготувала вчитель історії та географії Єлизаветівського ЗЗСОМіла Юлія Олексіївна

Номер слайду 2

Син Київського князя Всеволода Ярославича іВізантійської княжни. Марії ( Анни) з роду Мономахів. Був князем Чернігівщини і Смоленщини. Допомагав батькові Всеволоду. Ярославичу у боротьбі зполовцями. Виконував дипломатичні місії.Іменем Мономах Володимир Всеволодович завдячує своємудідові – візантійському імператору КонстантиновіМономаху.

Номер слайду 3

«Був красивий лицем, очі у нього буливеликі, курчаве, рудувате волосся, чоловисоке, борода широка. Зростом не особливо високий, але міцний тілом і дуже сильний.»Згадував: « От коли я жив у Чернігові, я своїми руками стриножив у лісових пущахдесятка три диких коней, та ще й ловив їх по степу.»

Номер слайду 4

1113 року кияни підняли повстання, невдоволені політикою Святополка Ізяславича. Придушивши повстання,Володимир прийняв запрошення на князівство. Йому на той час виповнилося 60 років.

Номер слайду 5

Номер слайду 6

ЦІКАВІ ФАКТИ ПРО ШАПКУ МОНОМАХА: Вага шапки 966 грам. Дуже важкий убір. Достовірних відомостей про походження шапки не існує. Нею вінчали на царство у Московській державі. Петро 1 відмовився і шапку здали Успенський Собор Московського Кремля.Існує фраза: « Важка шапка Мономаха». Ця фраза означає, що на людині, обтяженою владою, лежить великий тягар відповідальності. Першим власником головного убору був Іван калита, а от як вона у нього виявилася, невідомо. Шапку Мономаха не раз можна було побачити у кінофільмах на історичну тематику. Оригінал для зйомок отримати неможливо, тому використовують копію, виготовлену Юлієм Маланчуком.

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Правління мстиславапродовжив політику батька;боровся з міжусобицями;дбав про єдність держави;здійснив успішні походи проти половців;отримав прізвисько « Великий». Після смерті Мстислава 1132 року. Русь України остаточно входитьу період феодальної роздробленості.

Номер слайду 12

ВШАНУВАННЯ ПАМ'ЯТІ ВОЛОДИМИРА МОНОМАХА: Видано пам'ятну монету номіналом у 10 грн.;поштова марка пам'яті Володимира. Мономаха;у місті Прилуки встановлено пам'ятник;у Любечі встановлено пам'ятник Мономаху,як ініціатору Любецького з'їзду князів.

Номер слайду 13

ЗАПИТАННЯ ДЛЯ ЗАКРІПЛЕННЯ ВИВЧЕНОГОМАТЕРІАЛУ:1. В результаті яких подій Володимир Мономах прийшов до влади?2. Якого року Мономах став київським князем?3. Князем яких земель був Володимир Мономах до правління в Києві?4. Коли відбувся Любецький з'їзд князів?5. Назвіть роки правління Володимира Мономаха?6. Як називався збірник законів, що доповнили Руську Правду?7. З якими кочівниками назавжди розправився князь?8. Як називався заповіт Володимира Мономаха своїм синам?9. Який головний зміст заповіту?10. Назвіть роки правління Мстислава?11. Чому Мстислава було прозвано Великим?12. Що означає поняття феодальна роздробленість?

pptx
Додав(-ла)
Mila Yulya
Додано
20 січня 2021
Переглядів
3737
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку