Презентація на тему:Правова охорона природи

Про матеріал
Презентація на тему: "Правова охорона природи"для використання на уроках з предмета "Основи правових знань".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

правова охорона природи україни

Номер слайду 2

Екологічне право — це система правових норм і принципів, якими регулюються та охороняються суспільні відносини щодо охорони навколишнього природного середовища і раціонального використання природних ресурсів (екологічні правовідносини). Предмет екологічного права — суспільні відносини, що виникають між суб’єктами з приводу забезпечення екологічної безпеки, приналежності, використання, відновлення природних ресурсів, охорони, а в певних випадках захисту людини, довкілля від шкідливого впливу з метою попередження, запобігання, усунення його негативних наслідків й забезпечення екологічної безпеки. Такі суспільні відносини розподіляють на:-природоресурсні правовідносини — суспільні відносини стосовно використання природних ресурсів;-природоохоронні правовідносини — правовідносини в галузі екології

Номер слайду 3

Об’єкти екологічного права за типом:диференційовані, цей тип складається з:земля;надра;рослинний світ;атмос­ферне повітря;тваринний світ.інтегровані, до нього відносять:довкілля;життя та здоров’я громадян.особливо охоронювані, до нього відносять:природні комплекси та ландшафти — об’єкти та території природно-заповідного фонду;природно-соціальні умови та про­цеси — курортні, лікувально-оздоровчі, рекреаційні зони;екосис­теми — виключна економічна зона, континентальний шельф з розташованими на них природними ресурсами;природно-антропогенні зони — території, що зазнали впливу еколо­гічних катастроф;екологічна мережа.

Номер слайду 4

Під об'єктами права в широкому значенні розуміють майнові, природні і духовні блага, з приводу яких виникають правовідносини. Об'єктами екологічного права є природні блага, які існують без участі людини або з певною її участю (штучне відтворення природних об'єктів). Слід мати на увазі, що не всі природні явища можуть бути об'єктами екологічного права. Деякі природні явища не піддаються правовому впливу, зокрема, водні відливи і приливи, грозові явища, виверження вулканів тощо. Отже, об'єктами екологічного права можуть бути ті природні явища, з приводу яких можливе виникнення суспільних відносин з їх правовим регулюванням.

Номер слайду 5

Згідно з екологічним законодавством України до природних об'єктів належать земля, надра, рослинний світ, ліси, води, тваринний світ, атмосферне повітря, природно-заповідні об'єкти та ін. Право безпосередньо не впливає на природні об'єкти, його вплив виявляється через поведінку суб'єктів екологічних відносин. Екологічне право виступає регулятором відносин, тому що суб'єктами цих відносин є індивіди, колективи людей, органи управління, держава. В праві визначається міра можливої і належної поведінки суб'єктів екологічних відносин, що забезпечує оптимальне використання природних ресурсів, їх відтворення і охорону навколишнього природного середовища (екологічної системи).

Номер слайду 6

Поняття екологічних прав громадян. Процес взаємодії суспільства і природи здійснюється на основі певних закономірностей. Перш за все, суспільство не може існувати без природи, оскільки природні блага забезпечують життєдіяльність людини. У свою чергу й природа потребує діяльності суспільства, зокрема, використані суспільством природні ресурси (грунт, води, ліси та ін.) повинні відтворюватися й відновлюватися. Ці процеси відбуваються як природним шляхом, так і штучними заходами з активною діяльністю людини, при якій виникають певні суспільні екологічні відносини, що регулюються правовими приписами. Однак при втручанні людини в природні процеси вона повинна максимально враховувати закони розвитку як окремих природних об'єктів, так і в цілому закони функціонування довкілля, адже усі екологічні об'єкти перебувають у постійному і нерозривному об'єктивному природному зв'язку, який в інтересах тієї ж людини порушувати не можна.

Номер слайду 7

Під поняттям екологічних прав громадян розуміють сукупність юридичних можливостей і засобів, які спрямовані на задоволення потреб громадян у галузі використання природних ресурсів, охорони навколишнього природного середовища і забезпечення екологічної безпеки. Екологічні права громадян мають два аспекти:об'єктивне право – сукупність правових норм, що утворюють комплексний міжгалузевий інститут екологічного права;суб'єктивне право – сукупність повноважень фізичних осіб у галузі екології.

Номер слайду 8

Екологічні права громадян – забезпечені системою права юридичні можливості особи реалізувати у передбачених законодавством формах надані повноваження в галузі екології. Вони:-належать кожній особі, тобто персоніфіковані;-види екологічних прав передбачаються системою екологічного законодавства; -форми реалізації екологічних прав громадян передбачаються і забезпечуються системою соціально-правових гарантій; -порушені екологічні права громадян підлягають поновленню, а їх захист здійснюється в судовому та іншому порядку.

Номер слайду 9

Відповідальність за екологічні правопорушення. Україна згідно з Конституцією України є суверенною і незалежною державою. Суверенітет України поширюється на всю її територію, яка в межах існуючого кордону є цілісною і недоторканною. Перебування на території України підрозділів збройних сил інших держав з порушенням процедури, визначеної Конституцією та законами України, Гаазькими конвенціями 1907 року, IV Женевською конвенцією 1949 року, а також всупереч Меморандуму про гарантії безпеки у зв'язку з приєднанням України до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї 1994 року, Договору про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і Російською Федерацією 1997 року та іншим міжнародно-правовим актам є окупацією частини території суверенної держави Україна та міжнародним протиправним діянням з усіма наслідками, передбаченими міжнародним правом.

pptx
Додано
24 грудня 2020
Переглядів
2620
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку