ПРЕЗЕНТАЦІЯ НА ТЕМУ: "Причини виникнення і стадії розвитку конфліктів. Способи конструктивного розв’язання конфліктів."

Про матеріал
ПРЕЗЕНТАЦІЯ НА ТЕМУ: "Причини виникнення і стадії розвитку конфліктів. Способи конструктивного розв’язання конфліктів " розкритті поняття що таке конфлікти та шляхи їх вирішення.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

§ 22. Тема: Причини виникнення і стадії розвитку конфліктів. Способи конструктивного розв’язання конфліктів

Номер слайду 2

Обміркуйте й обговоріть ситуацію Руслан проходив повз Катрусину парту, випадково зачепив її пенал, і той упав на підлогу. Катруся образилася й спеціально скинула з парти Руслана все, що він підготував до уроку. Після цього вони ледве не побилися. Оцініть ситуацію цього конфлікту й запропонуйте можливі шляхи його розв’язання.

Номер слайду 3

Причини виникнення і стадії розвиткуконфліктів Конфлікт - це ситуація загострення протиріч при взаємодії різних людей, це зіткнення протилежних цілей, інтересів, позицій або поглядів.

Номер слайду 4

Наприклад, ви відповідаєте біля дошки, і вам здається, що ви це робите добре. Однак вам поставили зовсім не ту оцінку, на яку ви сподівалися. У вас і в учителя різні погляди на вашу відповідь. Учитель порівнює вас з іншими учнями й розуміє, що ваша оцінка не може бути високою. Виникає конфлікт поглядів.

Номер слайду 5

Нерідко виникають конфлікти, пов’язані не з різними поглядами, а з різними цілями. Наприклад, ви зібралися йти в кіно з однокласниками, а ваш молодший брат просить, щоб ви взяли його із собою. Але вам не хочеться цього робити, тому ви починаєте дратуватися. Брат продовжує наполягати. У вас різнаціль, тому й виник конфлікт цілей.

Номер слайду 6

Виникають і конфлікти інтересів. Наприклад,одна із сестер любить шити й строчить на машинці інша в цей час хоче послухати музику, а машинка їй заважає. Вони починають сперечатися, чий інтерес треба задовольнити спершу, але ніхто не хоче поступатися.

Номер слайду 7

Ще гострішим може бути конфлікт тоді, коли інтереси збігаються й виникає конкуренція, скажімо, за комп’ютер - кому зараз ним користуватися.

Номер слайду 8

Конфлікт - це відсутність згоди між людьми, групами людей або організаціями. Можна виділити кілька стадій розвитку конфлікту. На першій стадії з’являються умови для виникнення конфлікту в майбутньому, наприклад такі, що пов’язані з особливостями спілкування людей. Сашко завжди грубо звертається до Олега або, навпаки,демонстративно не помічає його.

Номер слайду 9

Друга стадія характеризується таким розвитком подій, при якому конфлікт стає очевидним для його учасників. Сашко й Олег зіткнулися в шкільній їдальні, обидва намагаються пробитися до прилавкапершим.

Номер слайду 10

Третя стадія пов’язана з тим, що учасники подій вибирають шляхвирішення конфліктної ситуації. А шляхів може бути декілька:1) Сашко й Олег не поступаються один одному, починається бійка;2) Олег поступається Сашкові, тому що не хоче з ним зв’язуватися;3) Сашко й Олег, розуміючи, що їх покарають, якщо вони почнутьбитися у їдальні, роблять вигляд, що нічого не трапилося;4) Сашко поступається Олегові, бо він вирішив поступитися слабшому.

Номер слайду 11

Коли шлях вирішення обраний, учасники конфлікту починаютьдіяти. Ці дії будуть мати певні наслідки: позитивні або негативні. Конфлікт може завершитися його врегулюванням або переростан -ням в інший конфлікт. Сашко й Олег можуть залишитися в нормаль-них стосунках, а можуть і далі сваритися один з одним.

Номер слайду 12

Життя загалом насичене конфліктами, і це нормально. Головне -розуміти, як конфлікти виникають і як поводитися в таких ситуаціях. Оскільки життя без конфліктів не можливе, то ваше здоров’я залежить від того, наскільки правильно ви можете поводитися у кон-фліктній ситуації.

Номер слайду 13

Розпалювання конфліктів. Способи конструктивного розв’язання конфліктів.Є люди, які просто не можуть жити без конфліктів. Вони розпалюють конфлікти за будь-яких обставин. Але ж це зовсім нескладно. Для цього не знадобиться ні багато розуму, ні багато витримки. Значно важче навчитися конструктивно розв’язувати конфлікти.

Номер слайду 14

Способи розв’язання конфліктів. 1. Суперництво. Тоді ви намагатиметеся домогтися свого, нехай навітьце зашкодить людям, які вас оточують.2. Співпраця. Це пошук такого варіанта поведінки,при якому враховуються інтереси обох сторін. Звісно, результати такої різної поведінки так само будуть різними: у першому випадку - конфлікт поглиблюється, а в другому - долається.

Номер слайду 15

3. Компроміс - вибір проміжного варіанта, у якому кожна конфліктуюча сторона щось виграє, а в чомусь поступається. 4. Пристосування - відмова від власних інтересів. 5. Ухиляння -вихід із конфліктної ситуації без спроби її розв’язання.

Номер слайду 16

Висновок. Кожен варіант поведінки буде мати свої результати. Треба як слід обміркувати, якого саме результату ви хочете досягти. Вам буде легко обрати стратегію поведінки в конфлікті.

Номер слайду 17

Опорні точки. У процесі спілкування можуть виникати конфлікти -зіткнення протилежних цілей, інтересів, позицій або поглядів. Існують різні стратегії поведінки в конфліктних ситуаціях. Вибір стратегії залежить від тих цілей, яких ви хочете досягти, розв’язуючи конфлікт.

Номер слайду 18

Розгляньмо, як діють ці стратегії в конкретному конфлікті. Припустімо, що ви хочете брати участь в організації новорічного вечора й бути на ньому ведучим. Ваша однокласниця Оленка так само хоче бути ведучою.1. У варіанті суперництва ви поводитеся в конфлікті активно, усім пояснюєте, що Оленка не підходить, тому що в неї погана дикція й не яскрава зовнішність. Одне слово, домагаєтеся свого за будь-яку ціну.2. Варіант співпраці припускає, що ви з Оленкою зможете домовитися й вести програму разом.3. Компромісом буде ситуація, у якій ви запросите вести концерт когось третього, але самі підготуєте для нього свої номери.4. Пристосування приведе до того, що ви добровільно поступитеся Оленці роллю ведучої.5. А ухиляння - це припинення будь-якого спілкування з Оленкою й відмова від розв’язання проблеми. Нехай інші думають, що робити.

Номер слайду 19

Тема: «Моделювання способів конструктивного розв’язання конфліктів» ст. 114.1. Заповніть у зошиті таблицю «Способи розв’язання конфлікту». Зробіть висновок.{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Способи поведін-ки в конфліктнійситуаціїОписповедінки. Результатповедінки1. Варіантсуперництва2. Варіантспівпраці3. Варіанткомпромісу4. Варіантпристосування5. Варіантухиляння

Номер слайду 20

Ви запросили на свій день народження однокласників. Але виявилося, що один із нихякраз на цей самий час організувавпохід усім класом у театр. Спектакль ітиме всього лишраз, і однокласник вважає, що всі мають іти не до вас на день народження, а в театр.

Номер слайду 21

Домашнє завдання1. Опрацювати § 22 Причини виникнення і стадії розвитку конфліктів. Способи конструктивного розв’язання конфліктів. 2. Вивчити нові поняття з теми.3. Виконати тести 7- А Код доступу 6959509відкривши посиланняjoin.naurok.ua

Номер слайду 22

Домашнє завдання1. Опрацювати § 22. Причини виникнення і стадії розвитку конфліктів. Способи конструктивногорозв’язання конфліктів.2. Вивчити нові поняття з теми.3. Виконати тести 7- Б Код доступу 6077934 відкривши посиланняjoin.naurok.ua

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 5
Оцінки та відгуки
  1. Трофімова Тетяна Геннадіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Золотарьова Олена Едуардівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Гросул Ірина Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Євсюкова Наталія Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Паславська Тамара
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 2 відгука
pptx
Додано
24 лютого 2021
Переглядів
19161
Оцінка розробки
5.0 (5 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку