Бургер - одна з найпопулярніших сучасних страв, яку полюбляє практично кожен. Слово «гамбургер» уперше з'явилося в 1880 році, коли німецький торговець, подорожуючи Азією, побачив, як зберігають м'ясо в тих краях. Запозичений рецепт торговець привіз на батьківщину — до Гамбурга. За іншою версією, страва отримала свою назву від міста Гамбург, тільки розташованого не в Німеччині, а в американському штаті Нью-Йорк. Саме там у 1885 році брати Френк та Чарльз Менчіси пропонували відвідувачам ярмарку поласувати смаженою яловичою котлетою, вкладеною між двома булочками. Однак «батьком» бургера вважають Луї Лессінга з міста Нью-Хейвен. Свій перший гамбургер він приготував у 1900 році. На прохання клієнта швидко зробити якусь гарячу страву Лессінг, що в цей час якраз порався з фаршем, сформував котлету й обсмажив її на грилі. Готове м'ясо Луї подав між двома шматочками хліба з соусом і листям салату. Згодом він запатентував цей рецепт, офіцйно закріпивши за собою авторство на перший американський гамбургер.
Класичний бургер. Рецептура класичного американського бургера більш сувора, ніж у гамбургера. До складу такої страви входять наступні інгредієнти: Біла булочка, яку розрізають навпіл і обсмажують з двох сторін. Рубаний яловичий біфштекс. Ідеальний стейк повинен бути обсмажений на грилі, мати діаметр 10 см і висоту 2 см. Елітні закладу з метою надання м'ясу більшої соковитості застосовують дорогу мармурову яловичину з невеликими жировими прошарками. Овочі - огірок або помідор, лист салату і цибуля. Суміш гірчиці та кетчупу, якою змащують внутрішню сторону булочки.
Чізбургер. Назва цього бургера походить від відомого всім англійського слова «cheese». За своїм складом чізбургери практично нічим не відрізняється від гамбургерів за винятком, що в нього додають ще один знаковий інгредієнт - сир. Найчастіше використовуються напівм'які сорти, бо при контакті з гарячою котлетою вони злегка плавляться і розтікаються по ній, а це додає страві особливо приємний смак.
Чорний бургер. Чорний бургер можна придбати в багатьох японських ресторанах. Головна його відмінність від інших видів бургерів полягає в тому, що всі інгредієнти пофарбовані в чорний колір. Отримують потрібний ефект шляхом додавання в булочку, м'ясо і сир чорнила каракатиці. Є й дешевші варіанти - в них інгредієнти забарвлюють активованим вугіллям.
Основні види булочок для бургера. БіліКласика жанру. Вони досить м'які за рахунок дріжджового тіста, пружні та добре поєднуються з будь-якими соусами та продуктами. До речі, тому їх використовують і для чизбургерів та фішбургерів. З кунжутом. Саме тісто мало чим відрізняється від простого білого, тільки верхівка посипана сезамом. Бріош. Це вже здобніший варіант, за рахунок додавання вершкового масла. Вони пишні, хрумкі, злегка солодкуваті. ЦільнозерновіЗроблені з борошна грубого помелу, мають низьку калорійність, вважаються кориснішими. Такі булки будуть щільнішими, ароматнішими.
ЧорніМодний японський тренд, що завоював популярність у багатьох інших країнах. Насичений чорний колір виходить завдяки чорнилу каракатиці. А ще вони надають випічці трохи солонуватий присмак. Прецель. Такі булки роблять із того ж тіста, що й знамениті німецькі крендельки до пива. Вони солоні та підходять під будь-які начинки. Чіабатта. Не зовсім традиційний варіант для бургера. Але не можемо не сказати про нього, адже чіабатта з начинкою стала максимально популярною, особливо останніми роками. Вона не потребує представлення – пориста, м'яка, м'якує в роті, а скоринка хрумтить. Єдине, зовні така їжа не зовсім нагадує наш улюблений фаст-фуд, адже форма у неї не схожа на кульку.