Презентація " Приготування рідкого прісного тіста та виробів з нього"

Про матеріал
Тема презентації: " Приготування рідкого прісного тіста та виробів з нього" Поданий матеріал можна використовувати на уроках виробничого навчання.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Технологія приготування страв з прісного тіста: вареники…

Номер слайду 2

Мета уроку-      Закріплення знань та навичок з добувачів освіти з теми «Приготування прісного тіста та виробів з нього»;-      розвивати уздобувачів освіти естетичний смак, вміння аналізувати, критичне мислення під час уроку;-      виховувати у здобувачів освітиповагу до праці, обраної професії, сумлінність, ініціативу, культуру спілкування, відповідальність.

Номер слайду 3

ВАРЕНИКИУлюблена в Україні страва з вареного тіста з начинкою. У давнину ця страва наділялася певними и магічними властивостями. Вареник за формую нагадує Місяць. У щоденному меню українського селянина вареники траплялися не часто т, вони були окрасою недільного і святкового столу.

Номер слайду 4

Кадр з фільму « Вечори на хуторі біля Диканьки»

Номер слайду 5

ВАРЕНИКИ ІСТОРІЯ Яку начинку використовували сир, смажену капусту, варену товчену картоплю, мак, калину, вишні, ягоди, яблука, варені і товчені сухофрукти, варену квасолю, горохове пюре, пшоняну або гречану кашу. Начинка для вареників мали також особливі прикмети. Дуже любили українці вареники з сиром. Вони займали важливе місце в українських обрядах.

Номер слайду 6

Тісто для вареників з пшеничного борошна ( прісне). Пшеничне борошно просіюють, насипають гіркою, посередині роблять заглиблення, в яке вливають холодну воду, проціджений розчин солі і цукру, додають сирі збиті яйця і замішують круте тісто. Тісто місять доти , доки воно не набуде однорідної консистенції ( готове тісто відстає від рук і стінок посуду). Після натискання пальцем на його поверхню ямочка вирівнюється. Тісто залишають на 30 -40 хвилин накривши серветкою, для набухання клейковини і надання йому еластичності. ( борошно пшеничне – 695 , яйця- 53, вода -270, сіль 12. Вихід - 1000

Номер слайду 7

СПОСОБИ ФОРМУВАННЯ ВАРЕНИКІВТісто розкатують завтовшки 1 – 1,5мм, потім з нього вирізають варениці за допомогою виїмки, посередині варениці кладуть начинку, краї зліплюють. При цьому способі залишається багато тіста, яке швидко висихає і його знову треба переробляти.

Номер слайду 8

СПОСОБИ ФОРМУВАННЯ ВАРЕНИКІВ

Номер слайду 9

СПОСОБИ ФОРМУВАННЯ ВАРЕНИКІВТісто розробляють на валик діаметром 2 – 3см, ріжуть його на шматочки, кожен обкачують у борошні і розкачують варениці до товщини 1 – 1,5мм, потім формують вареники.

Номер слайду 10

СПОСОБИ ФОРМУВАННЯ ВАРЕНИКІВ

Номер слайду 11

СПОСОБИ ФОРМУВАННЯ ВАРЕНИКІВТісто розкачують завтовшки 1 -1,5 мм, ріжуть на смужки, потім на квадратики розміром 5х5 см. Начинку кладуть посередині квадратиками і заліплюють два протилежні кінці у трикутник.

Номер слайду 12

СПОСОБИ ФОРМУВАННЯ ВАРЕНИКІВ

Номер слайду 13

СПОСОБИ ФОРМУВАННЯ ВАРЕНИКІВ

Номер слайду 14

СПОСОБИ ФОРМУВАННЯ ВАРЕНИКІВТісто розкачують у вигляді прямокутника завтовшки 1 – 1,5мм, завширшки 10 см. На одну половину тіста на відстані 1 см від краю викладають начинку по всій довжині прямокутника на 6 – 7 см одна від одної. Краї змащують яйцем, накривають начинку другою половиною тіста і виїмкою вирізають вареники. Обрізки тіста з'єднують і повторно розкачують.

Номер слайду 15

ВАРЕНИКИ КАРТОПЛЕЮ І ШКВАРКАМИЗ тіста роблять валик, який нарізають невеликими шматочками( масою 10-11г.), розкачують кружальцями завтовшки 1,5-2мм, посередні кладуть начинку (12-13г на 1 шт.), краї з'єднують, защипують, надають форму півмісяця. Вареники кладуть у киплячу підсолену воду і варять 5-7 хв при слабкому кипінні. Перед подаванням на підігріту тарілку кладуть вареники ( 7-8 штук на порцію) і заправляють пасерованою із салом цибулею.

Номер слайду 16

ТІСТО ДЛЯ ВАРЕНИКІВ ДРІЖДЖОВЕУ посуд вливають воду, підігріту до температури 35 – 40 градусів, попередньо розведені і проціджені дріжджі, цукор, сіль, вводять сирі яйця, додають просіяне борошно і все перемішують до однорідної консистенції. Посуд закривають кришкою і ставлять на 3 -4 год. для бродіння в тепле місце ( температура 35 -40). Коли тісто збільшиться в об'ємі у 1,5 раза, роблять обминку 1-2 хвилини і знову залишають для бродіння, в процесі якого тісто обминають ще 1 -2 рази.

Номер слайду 17

ГАЛУШКИ

Номер слайду 18

ГАЛУШКИ

Номер слайду 19

ГАЛУШКИ

Номер слайду 20

ГАЛУШКИ

Номер слайду 21

ГАЛУШКИГалушки – дуже поширена страва, що поряд з борщем стала символом української народної кухні.

Номер слайду 22

ПРИГОТУВАННЯ ГАЛУШОКПрісне тісто, замішане на воді або сироватці з яйцем, розкачували качалкою завтовшки 1 -1,5см. Різали тісто смугами завширшки 2-3 см, потім відщипували від кожної невеликі шматочки й кидали у підсолений окріп (чи кипляче молоко, м'ясну або овочеву юшку. Варені у воді галушки відціджували і заправляли засмажкою з цибулі на олії або салі. Коли тісто спливало , галушки виймають ( 5 хвилин).

Номер слайду 23

Галушки в'язкі ( напівфабрикат) До просіяного борошна додають збиті яйця, розчин солі, молоко або воду , замішують прісне тісто , тугіше , ніж для вареників. Витримують 20 – 30 хв. для набухання клейковини. Тісто ділять на шматки, кладуть на стіл, посипаний борошном, розкачують шаром завтовшки 0,5-1см, потім нарізають невеликими квадратиками розміром 3х3 см або 4х4 см.

Номер слайду 24

Галушки напівв.язкі ( напівфабрикат) У воду або молоко кладуть сіль і доводять до кипіння. В киплячу рідину, помішуючи , всипають половину борошна і заварюють тісто, яке при помішуванні прогрівають 5 – 10 хв. Масу охолоджують до температури 60 70 градусів, додають яйця, решту борошна і перемішують до одержання напіввязкої консистенції. Галушки розробляють ложкою , змоченою і воді.

Номер слайду 25

Галушки, фаршировані м'ясною начинкою Замішують тісто в'язкої консистенції, формують з нього валик, нарізають невеликими шматочками, розкачують кружальцями завтовшки 1,5 – 2 мм, посередині кладуть начинку і заліплюють у вигляді кульок. Галушки кладуть у киплячу підсолену воду і варять при слабкому кипінні 8 -10вилин. Готові галушки виймають шумівкою, кладуть у друшляк або сито, дають стекти воді, викладають у глибокий посуд і заправляють вершковим маслом. Перед подаванням поливають вершковим маслом і посипають подрібненою ззеленню.

Номер слайду 26

ЛОКШИНА ДОМАШНЯ

Номер слайду 27

ЛОКШИНА ДОМАШНЯ

Номер слайду 28

ЛОКШИНА ДОМАШНЯ

Номер слайду 29

ЛОКШИНА ДОМАШНЯ Просіяне борошно вищого сорту, насипають гіркою, роблять заглиблення, в яке вливають воду , проціджений розчин солі, вводять сирі яйця, замішують круте тісто і витримують його 20- 30 хвилин, щоб воно краще розкачувалось . Шматки готового тіста кладуть на стіл, посипаний борошном,розкачують шаром завтовшки 1 – 1,5 мм.

Номер слайду 30

ЛОКШИНА ДОМАШНЯ Шари тіста пересипають борошном і злегка підсушують на повітрі, потім складають у 3 – 4 шари і нарізають їх смужками завширшки 35 – 45 мм, потім упоперек соломкою чи смужками завширшки 3- 4 мм. Локшину розсипають на посипані борошном столи або на лотки і підсушують 2 – 3 години при температурі 40 – 50 градусів.

Номер слайду 31

pptx
Додав(-ла)
Биба Тетяна
Додано
26 січня
Переглядів
333
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку