Презентація на тему "Приготування страв і гарнірів з смажених овочів."

Про матеріал
Оволодіння знаннями та навичками по приготуванні смажених страв з овочів з дотриманням правил санітарії, гігієни та безпеки праці
Зміст слайдів
Номер слайду 1

 Тема програми: Приготування страв і гарнірів з овочів та грибів. Тема уроку: Приготування страв і гарнірів з смажених овочів.

Номер слайду 2

Мета уроку:

Номер слайду 3

План уроку

Номер слайду 4

Інгредієнти для соусу:- 1 цибулина;- Гриби 500 гр.;- 50 гр. сметани;- Сіль, перець;- 1 ст. л. борошна (але можна і без борошна);- Часник;- Зелень для прикраси. Деруни з грибним соусом. Деруни – популярна страва в Україні . Готується швидко, а з соусом з білих грибів – взагалі смакота!Інгредієнти для дерунів:- 3 великих картоплі (приблизно 500 гр.);- 1 середня цибулина;- 1 яйце;- 2 ст. л. цільнозернового борошна;- Сіль, перець.

Номер слайду 5

приготування картопляної маси1. Картоплю потерти на тертці для картоплі. На цій же тертці натерти цибулину, додати в терту картоплю. Цибулю і сметану додати до картопляної маси коли буде протерта 1-2 картоплі, тоді деруни будуть світлими. 2. Злегка збити яйце і вилити в картоплю. Посолити, поперчити за смаком, додати борошно, видавити часник, добре розмішати.3. Рослинну рафіновану олію розігріти в сковороді і викласти картопляну масу невеликими оладками. Обсмажити з двох боків до рум’яної скоринки.

Номер слайду 6

Приготування грибного соусу1. Свіжі білі гриби помити, розрізати на шматочки і відварити в підсоленій воді протягом 20 хвилин. Якщо брати сухі білі гриби, то їх необхідно попередньо замочити на 3 години, потім відварити в тій же воді до готовності. Воду злити в окремий посуд (не виливати), гриби підсмажити на олії до золотистого кольору. 2. Цибулю дрібно порізати і пасерувати в олії до м’якості. З’єднати гриби і цибулю.3. Борошно пасерувати на сухій сковорідці до кремового кольору. Потім підливаючи потроху грибний відвар і постійно помішуючи довести консистенцію соусу як сметана. 4. Додати гриби і цибулю, проварити до загустіння. В кінці додати сметану, посолити і поперчити за смаком. Довести до кипіння і вимкнути. Соус готовий.5. Подавати деруни гарячими з грибним соусом. Можна також подати деруни зі сметаною або з соусом із сметани, часнику і кропу.

Номер слайду 7

Деруни фаршировані сиромІнгредієнти:- картопля - 1 кг- цибуля - 200 г- яйця - 2 шт.- часник - 2 зубчики- борошно - 2 ст. л. (з вершком)- сметана - 2 ст. л.- сіль, чорний мелений перець- олія для смаження. Для начинки:- сир кисломолочний - 250 г- часник - 1 зубчик- яйця - 1 шт.- сметана - 1 ст. л.- зелень кропу - пів пучка- сіль, чорний мелений перець

Номер слайду 8

Приготування картопляної маси1. Часник і цибулю натерти на дрібній терці.2. Потім натерти картоплю, періодично перемішуючи її з цибулею – сік цибулі не дасть картоплі швидко потемніти.3. До картопляної маси додати яйця, борошно, сметану, сіль та перець і добре перемішати.4. У сковороді розігріти олію. Столовою ложкою набирати картопляну масу і викласти на сковорідку круглі тоненькі оладки. На оладки викласти сирну начинку і злегка її розрівняти.5. Сирну начинку рівномірно “прикрити” картопляною масою. Обсмажувати з обох сторін до золотистої кірочки.6. Подають страву на мілкій тарілці теплою із сметаною.

Номер слайду 9

Приготування начинки1. Зелень кропу дрібно посікти ножем.2. Сир викласти в посудину, додати сметану і розім’яти виделкою, потім додати яйце, посолити, поперчити і ретельно перемішати.3. До сиру вичавити часник і додати зелень кропу4. Все перемішати. Начинка готова.

Номер слайду 10

Вимоги до якості: «Деруни фаршировані сиром»

Номер слайду 11

Котлети картопляні Інгредієнти:- Картопля – 6 шт.- Яйце – 1 шт.- Вершкове масло – 50 гр.- Пшеничне борошно – 2 ст. л.- Панірувальні сухарі – 90 гр.- Лавровий лист – 1 шт.- Перець запашний – 4 шт.- Зелень – 5 гр.- Соняшникова олія – 4-6 ст. л.- Сіль за смаком

Номер слайду 12

Приготування котлет картопляних Додаємо у картопляне пюре, яйце і вершкове масло, перемішуємо. Насипаємо борошно і доводимо масу до готовності. Набираємо столовою ложкою картопляну масу та формуємо з неї котлету. Обвалюємо в панірувальних сухарях. Розігріваємо сковороду з невеликою кількістю олії. Смажимо котлети на середньому вогні до золотистого кольору. Подаємо котлети на підігрітій столовій тарілці по 2 штуки на порцію. Відпускають з вершковим маслом, молочним або сметанним соусом, сметаною. Соус і сметану подають окремо в соуснику або поливають виріб, вершкове масло доводять до кипіння і підливають під котлети. Температура подачі 65-70°

Номер слайду 13

Вимоги до якості: «Котлети картопляні»

Номер слайду 14

Приготування картопляниківІнгредієнти:- Рослинна олія- Чорний перець- Курячі яйця 1 шт.- Цибуля 1 шт.- Морква 1 шт.- Сіль- Картопля 600 гр.- Пшеничне борошно 130 гр. Картопляники (картопляні зрази) – традиційна українська страва. Готується з вареної картоплі з різними начинками.

Номер слайду 15

Приготування картопляників1. Для приготування картопляників потрібна картопля, цибуля, морква, яйце, борошно, сіль і перець, а також олія для смаження.2. Картоплю нарізаємо на чотири частини, заливаємо холодною водою. Додаємо солі і варимо до готовності. Коли зварилася, воду зливаємо. 3. Обсмажуємо нарізану кубиками цибулю до напівпрозорості.4. Додаємо дрібно натерту моркву. Смажимо, поки вона не розм’якне.5. Даємо картоплі застигнути, щоб з неї випарувалася вся волога. У теплому вигляді розминаємо її товкачиком. Якщо готується велику кількість зраз, зручніше пропустити картоплю через м’ясорубку.

Номер слайду 16

Приготування картопляників6. Додаємо до картоплі яйце, сіль, перець. Усе перемішуємо.7. Додаємо борошно і замішуємо картопляне тісто. Воно вийде липкуватим, але це нормально. Більше підсипати не потрібно, хіба якщо тісто розвалюється в «кашу». 8. Формуємо з картопляної маси кульки діаметром 5-6 см. Кладемо кульку на долоню та розплюскуємо її в пиріжок. На середину пиріжка кладемо начинку.9. Защипуємо краї, сформувавши «вареник». Перевертаємо швом донизу та приплюснюємо, щоб вийшла зраза. Паніруємо в борошні.10. Обсмажуємо на олії до золотистої скоринки з одного боку, а потім з іншого при середньому нагріві. 11. Картопляники подаються з молоком, кисляком, ряжанкою, сметаною, шкварками або без додатків.

Номер слайду 17

Вимоги до якості: «Картопляники»

Номер слайду 18

Крокети картопляніІнгредієнти :- Картопля - 800 гр.;- Цибулина - 1 шт.;- Яйце - 1 шт.;- Панірувальні сухарі - 1 ст.;- Борошно - 4ст. л.;- Сіль, перець;- Рослинна олія - 1 л.

Номер слайду 19

Приготування крокетів картопляних1. Нарізаємо цибулю кубиком і  смажимо на сковороді до золотистого кольору. 2. У приготовлене картопляне пюре додаємо збите яйце і обсмажену цибулю. І всю масу ретельно розмішуємо.3. Два яйця збиваємо окремо і додаємо в них сіль і перець за смаком.4. Після чого насипаємо на поверхню борошно і обкачуємо в ній виліплені з картоплі "пиріжки" . Потім макаємо в яйце в панірувальні сухарі.5. Розігріваємо олію в каструлі на середньому вогні. Крокети обсмажуємо. Смажимо з кожного боку по 3-4 хвилини. 6. Перед подаванням кульки викладають на порціонну тарілку, прикрашають листками салату або гілочками зелені петрушки, кропу. У соуснику подають соус (томатний червоний, грибний, червоний з цибулею й огірками).

Номер слайду 20

Вимоги до якості«Крокети картопляні»

Номер слайду 21

Домашнє завдання. Скласти технологічні карти: Приготування «Рагу з овочів »Приготування « Голубців овочевих».

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Сухань Людмила Василівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додав(-ла)
Цуняк Наталія
Пов’язані теми
Технології, Презентації
Додано
20 січня 2023
Переглядів
3213
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку