Презентація на тему:«Проектно-технологічна діяльність на уроках трудового навчання як засіб розвитку творчої особистості учнів»

Про матеріал
МЕТА: Створення учнями навчального творчого проекту від ідеї до її втілення. Підвищення творчого потенціалу дітей.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Навчально-практичний семінар для вчителів трудового навчання на тему:«Проектно-технологічна діяльність на уроках трудового навчання як засіб розвитку творчої особистості учнів»Завада Зоя Євгеніївна

Номер слайду 2

МЕТА: Створення учнями навчального творчого проекту від ідеї до її втілення. Підвищення творчого потенціалу дітей.

Номер слайду 3

Щоб виростити Людину, треба давати їй чотири уроки на день протягом десяти років. Ці уроки: здоров 'я, любов, мудрість і праця. Як бачимо, праця потрапила до переліку основних уроків життя дитини, оскільки вона є її життєвою потребою. Народна мудрість. Дитина – це диво. Саме навколо неї, як навколо сонця, має обертатися все, аби це сонечко радісно сяяло, щоб блищали дитячі очі, не згасло прагнення пізнавати нове. Уроки трудового навчання і покликані це робити. Вони дають можливість дітям з різними здібностями позитивно себе проявити і творити дива.

Номер слайду 4

Завдання проектно-технологічної діяльності (ПТД) учнів на уроках трудового навчання :- організувати справжню дослідницьку, творчу, самостійну діяльність школярів;- використовувати різноманітні методи і форми самостійної пізнавальної та практичної роботи;- сприяти інтелектуальному розвитку учнів на уроках трудового навчання;- встановити ділові контакти між учителями й учнями. Проектно-технологічна діяльність має визначену структуру, що містить у собі мету, завдання, мотиви, функції, зміст, внутрішні й зовнішні умови, результат.

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Визначенням понять «проект» і «навчальний проект»Основними елементами уроку трудового навчання є: практична діяльність, аналіз практики, дослідження і пошук. Цим видам трудової діяльності найбільше відповідає метод творчих проектів та інтерактивні технології навчання. У моїй практиці вони можуть перетинатися, доповнювати один одного, складатися в систему прийомів, за допомогою яких ми цілеспрямовано досягаємо хороших результатів.

Номер слайду 9

Метод проектів дає змогу активно розвивати в учнів основні види мислення, творчі здібності, прагнення самому усвідомити себе творцем під час роботи з «неслухняними інструментами», «розумними конструкціями», «технологічними системами» тощо. Сьогодні я орієнтую учнів на власне дослідження, у якому передбачається і власний варіант вирішення проблеми: «Я знаю, для чого мені потрібно все те, що знаю, і де я можу ці знання застосувати». Метод проектів передбачає самостійну творчу роботу учнів, виконану під керівництвом учителя. Важливо, щоб проекти були реальними і доступними для реалізації учнями.

Номер слайду 10

Основні положення проекту:- проект - цільовий акт діяльності, в основі якого лежать інтереси дитини;- інтерес ставлення особистості до предмета як до чогось для неї цінного, привабливого;- навчальне проектування орієнтоване, перш за все, на самостійну роботу учнів – індивідуальну, парну або групову, яку виконують упродовж визначеного відрізка часу;- технологія розв’язання учнем або групою учнів будь – якої проблеми передбачає, з одного боку, використання різноманітних методів, засобів навчання, а з іншого, інтегрування знань, умінь із різних галузей науки, техніки, творчості;- результати виконання проектів повинні бути «відчутні»: якщо це теоретична проблема, то конкретне її розв’язання, - якщо практична, конкретний результат, готовий до впровадження; - таким чином, суть проектної технології - стимулювати інтерес учнів до певних проблем, що передбачають володіння сумою знань, та через проектну діяльність, як розв’язання однієї або цілої низки проблем, показати практичне застосування набутих знань.

Номер слайду 11

Типологія навчальних проектів. За основною діяльністю проекти поділяються на: дослідницькі, пошукові, творчі, рольові, прикладні, інформаційні, ознайомлювально – орієнтовні тощо. За предметно – змістовою галуззю: монопредметні, міжпредметні, позапредметні (надпредметні). За характером координації: з безпосередньою координацією, з прихованою координацією. За формою представлення результатів: урок, класне свято, театралізована вистава, конференція, фестиваль, аудіо- відео- проект,експедиція, екскурсія тощо. За характером контактів: серед дітей однієї вікової групи (класу), серед учнів школи, району, міста, країни, світу. За кількістю учасників проекту: індивідуальні, парні, групові. За тривалістю: нетривалі ( 2 – 6 годин), середньої тривалості ( від тижня до місяця), тривалі (від місяця до кількох місяців)

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Номер слайду 17

ВИСНОВОКДля ефективності проектно-технологічної діяльності учитель повинен:вдало добирати проекти;враховувати інтереси та індивідуальні особливості учнів;враховувати матеріально-технічну базу шкільних навчальних майстерень та вартість пропонованих проекті.

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Успішною і результативною, на мою думку, робота вчителя буде за умови дотримання таких правил: 1. Учитель і учень — партнери, рівні у процесі навчання. Поважайте один одного.2. Кожен учень — унікальна обдарована особистість. Відкрий її.3. Не марнуй жодної хвилини уроку. Використай їх максимально.4. Знання — це скарб. Наповни ними себе.5. Позитивні емоції — запорука якісного навчання. Створи ситуацію успіху. Я впевнена, що зацікавити, повести за собою спроможний лише той педагог, який сам перебуває у постійному пошуку, адже: учитель – провідник знань у душі дітей.  

Номер слайду 20

Майстер-клас на тему: «Виготовлення декоративного віночка»

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Віночок, сплетений з квіточок і трав, оздоблений яскравими стрічками, — один з найдавніших українських символів. Образ української дівчини неможливий без гарно увінчаної квітами голови. Та мало хто сьогодні знає, що це не тільки чудова прикраса, яка формує естетичний зовнішній вигляд юної українки, а перш за все — важливий елемент — символ українського життя. Тож дана тема є актуальною ще й тим, що в період цього відродження все ще простежується багато білих плям у вивченні традицій українського вінкоплетення, застосуванні цієї національної прикраси у різноманітних народних обрядах, трактуванні символічно-оберегового значення усього вінка та окремих його складових; невігластва у підборі квітів, стрічок та інших матеріалів для вінків, ігнорування вікових традицій у створенні вінків для різних вікових категорій та обрядів тощо.

Номер слайду 23

Сьогодні ми з вами зробимо декоративний віночок в українському стилі, використовуючи при цьому тільки папір жовтого і синього кольору. Зарад декоративно-прикладне мистецтво розглядається як важлива художня цінність, що виконує численні функції - пізнавальну, комунікаційну, естетичну та ін. Декоративно-прикладне мистецтво - предметно-духовний світ людини - включає в себе численні види художньої практики. Це плетіння і ткання, розпис і вишивка, різьблення і виточування тощо. Одні види - кераміка, обробка кістки і каменю, плетіння - виникли на зорі людської цивілізації, інші - молоді: мереживо, гобелен, вироби з бісеру, витинанки з паперу.

Номер слайду 24

ТЕХНОЛОГІЯ ВИГОТОВЛЕННЯ ДЕКОРАТИВНОГО ВІНОЧКАСпочатку робимо паперові квіти жовтого і синього кольру. Для того щоб зробити красиву весняну квітка, підготуйте наступний матеріал: паперові смужки жовтого кольору розміром 30 см на 3 см; кольоровий папір зеленого кольору; клей олівець; ножиці. Беремо смужку жовтого кольору і робимо на ній численні надрізи, таким чином створюємо подобу бахроми з паперу. Далі скручуємо її в тугий джгут, зовні обертаємо заготовку зеленим папером, яку також можна нарізати у вигляді листочків. Квітка з паперу практично готова, залишилося лише розпушити її серединку і прикріпити. Далі беремо смужку синього кольору і робимо теж саме. Сплітаємо квіти у вінок і кріпимо лєнти жовтого і синього кольору.

Номер слайду 25

Номер слайду 26

Номер слайду 27

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Клименко Аліна Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додав(-ла)
Завада Зоя
Додано
31 березня 2021
Переглядів
2787
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку