Презентація на тему: Профілактика гострих кишкових інфекцій та харчові інфекції.

Про матеріал
Запропонована презентація для учнів, батьків ,вчителів і всім кому небайдужа тема. Для використанні в роботі учителів біології, основ здоров я, захисту Вітчизни. Презентація розроблена для виступу занять з охорони праці.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Профілактика гострих кишкових інфекцій та харчові отруєння. Виконала: Сізова Лілія Еріджепівна

Номер слайду 2

Гострі кишкові інфекції – це група захворювань, з ознаками інтоксикації і ураження шлунково-кишкового тракту. До них відносяться: дизентерія, сальмонельоз, черевний тиф, паратифи А і В, холера, харчові токсикоінфекції, вірусний гепатит А, рота вірусний ентерит, норо вірусна інфекція(діарея мандрівника). Час від зараження людини до перших клінічних проявів захворювання триває від кількох годин до 2—3 діб.

Номер слайду 3

Фактори передачі кишкової інфекції : готові страви, молоко і молочні продукти, кондитерські вироби, які готуються “із запасом”, що призводить до накопичення у продуктах збудників інфекційних захворювань. Джерелом інфекції при всіх цих захворюваннях є хвора людина та носій інфекції. Тварини також часто є переносниками патогенних мікроорганізмів, які викликають інфекційні захворювання та харчові отруєння.

Номер слайду 4

Механізм передачі інфекції - фекально-оральний, при якому збудник з кишечника хворого потрапляє у зовнішнє середовище, потім через рот у шлунково-кишковий тракт здорової людини і викликає захворювання. В більшості випадків у зовнішньому середовищі збудник хвороб не розмножується. Але деякі різновиди збудників дизентерії та сальмонельозу пристосовуючись до навколишнього середовища і набули властивості до розмноження та накопичення в харчових продуктах у великих кількостях.

Номер слайду 5

Загальні симптоми гострих кишкових інфекцій:1. Інкубаційний період (з моменту потрапляння збудника до появи перших ознак хвороби) триває від 6 годин до 2 діб.2. Підвищення температури і симптоми інтоксикації (слабкість, запаморочення, ломота в тілі, нудота, блювота). .

Номер слайду 6

Харчовими отруєннями – це гострі захворювання, що виникають від вживання їжі, що містить отруйні для організму речовини мікробної і немікробної природи. На відміну від кишкових інфекцій харчові отруєння виникають у людей швидко, їх перебіг відносно легкий, тривалість перебігу декілька днів, практично одночасне одужання, але в окремих випадках, особливо серед дітей вони приймають дуже важкий характер і можуть закінчитися смертельним результатом. З моменту зараження до перших симптомів отруєння проходить від 15 хвилин до 2-3 годин.

Номер слайду 7

Одним із найбільш поширених джерел харчових отруєнь можуть бути продукти, заражені мікробами, що виділяють дуже сильні токсини , в першу чергу, Clostridium botulinum — збудник ботулізму. Досить часті випадки харчових отруєнь спричинені токсинами деяких видів стафілокока. Ці бактерії активно розмножуються при звичайній кімнатній температурі на різноманітних харчових продуктах, що не підлягають перед їх споживанням термічній обробці (тістечка з кремом, молочні продукти, паштети, вінегрети).

Номер слайду 8

Сприйнятливість людей до кишкових захворювань досить велика. В разі настання шлунково-кишкових розладів треба негайно звернутися до лікаря, не вдаючись до самолікування. Безконтрольне, неправильне вживання антибіотиків та інших антибактеріальних препаратів призводить до того, що в кишечнику гинуть не лише збудники хвороби, а й корисна мікрофлора. Хвороба може перейти в хронічну форму з розвитком дисбактеріозу, а це дуже важко піддається лікуванню. Звертатися до лікаря слід при перших ознаках недуги, інакше ускладнюється її перебіг і створюється загроза розповсюдження збудників.

Номер слайду 9

Профілактичні заходи .1. Регулярне миття рук, - запорука значного скорочення захворюваності кишковими інфекціями. Руки необхідно мити перед їжею, під час приготування їжі, після кожного відвідання туалету. Слід мити не лише тильні й долонні поверхні кистей, а й між пальцями. Бруд з-під нігтів видаляють щіточкою. Як найретельніше повинні стежити за чистотою рук працівники дошкільних та шкільних дитячих закладів, а також ті, хто має справу з приготуванням та реалізацією харчових продуктів.2. Вологе прибирання. Усі приміщення та обладнання школи підлягають вологому прибиранню, у тому числі: підвіконня, підлога, опалювальні прилади, шафи, столи, парти, класні дошки. Прибирання здійснюють при відкритих вікнах або фрамугах, кватирках, не допускаючи протягів. Нехтування правилами може призвести до групового захворювання кишковими інфекціями.

Номер слайду 10

3. Овочі, фрукти, ягоди, які будуть споживатися в сирому вигляді, слід мити в проточній воді. Продукти, що швидко псуються, зберігають у холодильниках при температурі в камері не вище +6°С. Існує певний термін зберігання: м’ясний фарш можна тримати в холодильнику не більш як 6 годин; торти, тістечка, м’ясні напівфабрикати - 36 годин; смажені котлети - 24 години; варені ковбаси - 48 годин.4. Не рекомендується готувати влітку в домашніх умовах заливні м’ясні та рибні страви. 5. Молоко перед надходженням до торговельної мережі піддається пастеризації, яка різко зменшує кількість хвороботворних мікроорганізмів у ньому. Проте розливне молоко слід обов’язково прокип’ятити. У поширенні гострих кишкових інфекцій не остання роль належить мухам. Треба пам’ятати, що в чистому приміщенні мухи не затримуються.

Номер слайду 11

Вода, забруднена виділеннями хворого чи носія інфекції. Найбезпечнішою є вода, що подається централізовано водопроводом, бо її піддають очищенню та знезараженню хлором у нешкідливих для людини дозах. Але воду необхідно кип'ятити. Користуватися одноразовим посудом • уникати контактів з особами, які мають ознаки інфекційного захворювання, обмежувати контакти дітей раннього віку, скоротити час перебування у місцях масового скупчення людей і в громадському транспорті .8. Підвищувати свій імунунітет, слідкувати за режимом роботи і відпочинку, правильно харчуватися і активно відпочивати.

Номер слайду 12

Дякую за увагу!!!

pptx
Додано
3 листопада 2021
Переглядів
4204
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку