Презентація на тему: "Проведення першого примірювання й усунення недоліків. Обробка швів і виточок"

Про матеріал
Презентація до уроку трудового навчання (обслуговуючі види праці) для 8 класу на тему: "Проведення першого примірювання й усунення недоліків. Обробка швів і виточок"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема. Проведення першого примірювання й усунення недоліків. Обробка швів і виточок

Номер слайду 2

МЕТА: Формувати предметні компетентності:засвоєння учнями знань про зміст і послідовність дій під час проведення першої приміркивміння проводити першу примірку та усувати недоліки. Розвивати ключові компетенції:здатність спілкуватися рідною та іноземними мовами (уміння оперувати базовою технічною термінологією)інформаційно-комунікаційна компетентність (уміння працювати в парах)соціальна та громадянська компетентності (уміння організовувати свою діяльність).навчання впродовж життя (уміння самостійно опановувати нові технології та засоби діяльності, розвивати  увагу, логічне мислення, уяву).

Номер слайду 3

Актуалізація знань1. Як можна перевірити посадку спідниці на фігурі?2. Чи потрібно виправляти недоліки посадки виробу на фігурі перед зшиванням та обробкою?

Номер слайду 4

Баланс (від фр. balance — ваги) — рівновага, співвідношення взаємно- зв’язаних величин.

Номер слайду 5

Недоліки, виявлені під час першого примірювання

Номер слайду 6

Обробка швів. Обробка швів складається з таких технологічних операцій: зметування, зшивання, волого-теплова обробка та обробка зрізів. Лінію зшивання на швейній машині слід прокладати поряд зі зметувальними стібками ближче до зрізу.

Номер слайду 7

Обробка швів складається з таких технологічних операцій: зметування, зшивання, волого-теплова обробка та обробка зрізів. Лінію зшивання на швейній машині слід прокладати поряд зі зметувальними стібками ближче до зрізу.

Номер слайду 8

Для запобігання обсипанню зрізів необхідно їх обробити

Номер слайду 9

Настрочний шов з відкритим зрізом

Номер слайду 10

Зверніть увагу! Іноді змінюють послідовність технологічних операцій (спочатку виконують обробку зрізів, а потім волого-теплову обробку). Основні вимоги до обробки швів такі: строчка має бути прокладена точно по лініях обведення викрійки, а зрізи мають бути оброблені.

Номер слайду 11

Обробка виточок

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Практична робота. Проведення першого примірюванняІнструменти та матеріали: шпильки, голки для шиття, сантиметрова стрічка, крейда, нитки, спідниця, що виготовляється. Правила безпеки: робота виконується з дотриманням правил безпечної праці в шкільних майстернях.

Номер слайду 14

Послідовність виконання роботи:1. Одягти спідницю, підготовлену до першого примірювання, так, щоб лінії середини переднього й заднього полотнищ були на відповідних місцях.2. Сколоти пояс спідниці по лінії талії та місце застібки шпильками.3. Перевірити ширину виробу на талії та стегнах. Якщо спідниця заширока на бокових швах, то надлишкову тканину слід заколоти шпильками.4. Уточнити ширину й довжину виточок.5. Уточнити та визначити лінію пришивання пояса.6. Визначити довжину виробу.7. Усі уточнення позначити на виробі за допомогою прямих стібків, крейди та шпильок.8. Якщо були внесені зміни, зметати зрізи та виточки по нових лініях.

Номер слайду 15

Практична робота. Обробка швів та виточокІнструменти та матеріали: швейна машина, праска, шпильки, голки для шиття, сантиметрова стрічка, крейда, нитки, спідниця, що виготовляється. Правила безпеки: робота виконується з дотриманням правил безпечної праці в шкільних майстернях.

Номер слайду 16

Послідовність виконання роботи:1. Зшити виточки від лінії талії до вузького кінця, зводячи строчку нанівець, видалити зметувальні стібки.2. Бічні шви та при наявності шви на передньому або задньому полотнищах спідниці зшити від зрізу талії до нижнього зрізу. Починати та закінчувати зшивання слід машинною закріпкою. Якщо на задньому полотнищі передбачається розріз або шлиця, то шов не дошивати на відповідну відстань.3. Залишити не зшитим шов для застібки (15-17 см) по лівому бічному шву або середньому шву заднього полотнища.4. Видалити зметувальні стібки, залишаючи зметаною ділянку для застібки.5. Обробити зрізи швів.6. Провести волого-теплову обробку швів та виточок.

Номер слайду 17

Робота в парах. Учениці одягають свої спідниці та проводять перше примірювання одна одній. вносять зміни (за необхідності) щодо облягання спідниць та їхнього загального вигляду, уточнюють довжину виробів.

Номер слайду 18

Контрольні запитання1. Обґрунтуйте необхідність першого примірювання.2. Які похибки виявляються під час проведення першого примірювання?3. Яким чином усуваються виявлені недоліки?4. Якими способами можна обробити краї зрізів тканини?

Номер слайду 19

Працюємо творчо й самостійно1. Розгляньте спідниці подруг та знайомих.2. Зверніть увагу на довжину виточок та порівняйте їх на різних виробах.3. Зробіть висновок та опишіть у зошиті, чим відрізняються виточки і чому.

pptx
Додано
31 березня 2020
Переглядів
2425
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку