Презентація на тему "Публій Вергілій Марон (70–19 рр. До н. Е.). «Енеїда» . Зв’язок твору з гомерівським епосом, міфологією"

Про матеріал
Презентація на тему "Публій Вергілій Марон (70–19 рр. До н. Е.). «Енеїда». Зв’язок твору з гомерівським епосом, міфологією"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Публій Вергілій Марон (70–19 рр. До н. Е.). «Енеїда» . Зв’язок твору з гомерівським епосом, міфологією. Ідея громадського служіння, утвердження величі держави.

Номер слайду 2

Пройдемося вулицями Риму. Форум - площа в центрі Стародавнього Рима, на якій відбувалися загальні народні збори населення міста, проводились ярмарки, виносилися вироки засудженим.

Номер слайду 3

Колізей. Тріумфальна арка

Номер слайду 4

Пантенон(храм усіх богів у Римі)

Номер слайду 5

М. Зеров "Вергілій"Мужик із Мантуї,повільний і смаглявий,З дитинства ніжного колисаний селом,Звеличив кий, і плуг, і мідний шолом,І знявся до вершин нечуваної слави.... Той час минув — і Рим, і цезарів діла. Рука історії до трун поволокла,Де сплять усіх часів ілюзії й корони. Та він живе, і дзвін гучних його поем. Донині сниться над риданнями Дідони. Брязчанням панцирів і сплесками трирем

Номер слайду 6

Цікаві факти Народився я 15 жовтня 70 року до Різдва Христового у мальовничому селі Анди. Батько був дрібним землевласником. Навчався в Кремоні, Медіолані та Римі, бо хотів стати адвокатом. Почав писати після смерті батька. Після написання "Буколік" був прийнятий в мистецький гурток Октавіана Гая Цільнія Мецената.

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Найзнаменитіший твір поета — поема «Енеїда»

Номер слайду 9

Вергілій створюючи поему «Енеїду» поставив перед собою таку мету: Ø Возвеличення “Цезаря битви” – Октавіана Августа; Ø Возвеличення “Цезаря битви” – Октавіана Августа; Ø Возвеличення держави, римкого народу, героїчних предків; Ø Бажання позмагатись із славнозвісним Гомером. Працював Вергілій дуже ретельно, спочатку склав план, потім написав епопею прозою, і аж потім, розділив на 12 книг, став надавати віршованої форми найкращим її епізодам. Мав намір 3 роки вдосконалювати твір. Відбулася поїздка в Грецію (Трою) де сухий клімат викликав хворобу. Можливо, саме через цю ретельність завершити "Енеї́ду" він так і не встиг.

Номер слайду 10

Дванадцять пісень «Енеїди» чітко розподіляються на дві частини :Ø Перші шість пісень розповідають про тяжкі поневіряння Енея у пошуках нової батьківщини по дорозі від знищеної Трої до Італії, тому часом їх називають “латинською Одіссею”;ØДругих шість пісень присвячені війнам італійських племен з троянцями, бої з Латином, і тому їх здавна порівнюють з “Іліадою”. Отже, чотири стихії об’єдналися в «Енеїді» - міфологія та історія, поезія та політика, щоб виконати одне ідейно художнє завдання: показати необхідність виникнення могутньої Римської імперії і прославити свій час як повернення до «золотої доби» і «блаженного миру» на давню «землю Сатурна».

Номер слайду 11

Номер слайду 12

"Енеї́да" дозволили Вергілію дорівнятися до Гомера, і самому стати Гомером Риму. Хоча були і ті, що звинувачували його у запозичені в Гомера не лише задуму і форми, а й цілих рядків "Іліади" й "Одіссеї. На такі звинувачення Вергілій відповів мудро, запропонувавши критикам самим що-небудь запозичити у Гомера: мовляв, це не легше, ніж підняти палицю Геркулеса або відібрати блискавку у Юпітера. Вергілій продовжує традицію Гомера, оскільки "Енеїда" підкреслено зорієнтована на "Одіссею" й "Іліаду". Відповідності між цими трьома поемами пронизують усі рівні тексту.

Номер слайду 13

«Кола Вена» 1) Жанр: епічні поеми;2) герой: один головний, здійснює подвиги заради Батьківщини;5) функція заспіву;3) сцени військових битв;4) опис щита героїв;6) сцени пригод і поневірянь героїв;7) герої: циклоп Поліфем, Сцилла і Харібда.

Номер слайду 14

Отже, «Енеїда» Вергілія, написана під враженням поем Гомера, значно вплинула на римську та європейську поезії, ставши для них у свою чергу взірцем для наслідування. Творчістю Вергілія захоплювався Данте й використав «Енеїду» у своїй «Божественній комедії». Поему Вергілія переробляли і пародіювали в різних європейських літературах, в тому числі і в українській: широко відома «Енеїда» І. П. Котляревського.

Номер слайду 15

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 4
Оцінки та відгуки
  1. Литвинова Надія Андріївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Смірнова Ірина Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Половец Инна
    Дякую! Із задоволенням використаю Ваш матеріал
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Карабчієвська Леся Вікторівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 1 відгук
pptx
Додано
31 жовтня 2021
Переглядів
18089
Оцінка розробки
5.0 (4 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку